Po JAV ir Rusijos lyderių susitikimo G. Landsbergis laukia deeskalacijos regione

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Jungtinės Valstijos primetė savo žaidimo taisykles Rusijai, o Kremlius turėtų imtis veiksmų mažinant įtampą Vidurio ir Rytų Europoje.

Taip jis kalbėjo po JAV ir Rusijos prezidentų Joe Bideno (Džo Baideno) ir Vladimiro Putino susitikimo Šveicarijoje.

„Jeigu tai atneštų daugiau deeskalacijos bendrai, sumažintų įtampas, tai būtų gerai. Reikia stebėti, ar po susitikimo bus veiksmų po to“, – ketvirtadienį BNS sakė G. Landsbergis.

„(Norime), kad Rusija nustotų žvanginti ginklus prie Ukrainos, čia pirmas dalykas. Iš tokių smulkių reikalų pradėtume matyti to susitikimo pasekmes“, – pridūrė jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, kad po susitikimo taip pat stebės Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos elgesį.

Klausimas, ar A. Lukašenka gaus naujų komandų, ar ne. Jeigu matytume, kad jo tonas keičiasi, tai irgi yra deeskalacija.

„Klausimas, ar A. Lukašenka gaus naujų komandų, ar ne. Jeigu matytume, kad jo tonas keičiasi, tai irgi yra deeskalacija“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Po Ženevoje vykusio susitikimo JAV ir Rusijos prezidentai tvirtino, kad jo metu vyravo „konstruktyvus“ ir „pozityvus“ tonas, tačiau liko nesutarimų dėl žmogaus teisių ir kibernetinio saugumo.

Prieš susitikimą J. Bidenas žadėjo nubrėžti Rusijai „raudonas linijas“, tačiau G. Landsbergis sakė, jog šalių lyderių spaudos konferencijose detalių apie jas girdėjo nedaug.

„Matyt, toks ir buvo tikslas specifiškai nedetalizuoti“, – tvirtino ministras.

Pasak jo, šalių vadovai viešai nedaug kalbėjo apie Vidurio ir Rytų Europos reikalus.

„Kita vertus, gal ir gerai, kad apie mus kalbamasi su mumis, o ne su Putinu. Mes patys pakalbėsime su Amerika apie mūsų regioną“, – sakė G. Landsbergis.

„Nė viena valstybė nemėgsta, kai apie ją kalbama be jos“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, didžiausias laimėjimas šiuo metu yra tai, jog JAV ir Rusijos dialogui „vadovavo ne Putinas“.

„Tai nebuvo V. Putino taisyklės. Vis dėlto Amerika grįžo ir sudėliojo žaidimo taisykles pagal save. Kaip kolegos sako, Putinas nebeturėjo jam įprastos ironiškos šypsenos“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tai buvo pirmasis J. Bideno vizitas į Europą. Prieš susitikdamas su Rusijos prezidentu jis dalyvavo G-7 bei NATO viršūnių susitikimuose. Lankydamasis Briuselyje JAV prezidentas atskirai susitiko su Baltijos šalių vadovais. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šakalas tas anukas

Šakalas tas anukas portretas
Po Bidono ir Putino susitykimo anukas gali eiti Nacher

G.LANDSBERGIS LAUKIA DEESKALACIJOS....

G.LANDSBERGIS LAUKIA DEESKALACIJOS.... portretas
Tik...sulauks Pratasevičiaus likimo. Atsidurs šalia jo už organizavimą padaryti Baltarusijoje valstybės perversmą. O už tai kvepia nemažai metelių griežto režimo kameroje...

Dabar supratau

Dabar supratau portretas
Pagal Landsbergį - kuo labiau viens kitam pašika, tuo didesnė deeskalacija....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių