A. Pečkauskas sveikatos reformos taisyti neplanuoja, bet žada padėti ją įgyvendinti

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Aurimas Pečkauskas neketina koreguoti pirmtako pradėtos sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos, bet žada pagalbą savivaldybėms ją įgyvendinant.

„Kokių nors didelių pokyčių šioje vietoje nematyčiau, tačiau matau, kad turi įvykti sklandus įgyvendinimas, sklandus praktinis aspektas šitos reformos įdiegimo į mūsų sveikatos sektorių, kad ji atneštų tuos rezultatus, apie kuriuos kalbama. Tai yra didesnis sveikatos priežiūros paslaugų efektyvumas, paslaugos arčiau paciento“, – pirmadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams sakė A. Pečkauskas.

Premjerė Ingrida Šimonytė jo kandidatūrą pasiūlė vietoj prezidento ir jo komandos narių kritikos sulaukusio Arūno Dulkio.

Vienas iš labiausiai kritikuotų A. Dulkio darbų – pradėta gydymo įstaigų tinklo reforma.

2022 metais Seimas patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą sveikatos priežiūros reformą, kurią įgyvendinus žadama teikti daugiau ambulatorinių paslaugų pacientų gyvenamoje vietoje ir mažinti hospitalizaciją.

Savivaldybėse kuriami nauji dariniai – sveikatos centrai, kurie turi rūpintis visuomenės sveikata, teikti ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas, skubią medicinos pagalbą, dienos paslaugas, vidaus ligų stacionarines paslaugas, užsiimti ilgalaike priežiūra.

Tačiau dalis savivaldybių ir pačių gydymo įstaigų teigia, jog pertvarka nėra paisoma iki šiol vykdytos gydymo įstaigų tinklo plėtros ir dėl to paslaugų kai kuriuose regionuose sumažės.

A. Pečkauskas pirmadienį tvirtino dėsiąs daugiau pastangų, kad savivaldybės efektyviai panaudotų reformai įgyvendinti skiriamas lėšas.

Kaip vieną svarbiausių darbų kandidatas į ministrus taip pat nurodė baigti derybas su medikų profesinėmis sąjungomis dėl naujos kolektyvinės sutarties.

Vienas iš svarbiausių klausimų, kurį matau, tai bendradarbiavimas su medikų bendruomenėms, kuomet kalbame apie šakos kolektyvines derybas su net devyniomis profesinėmis sąjungomis.

„Vienas iš svarbiausių klausimų, kurį matau, tai bendradarbiavimas su medikų bendruomenėms, kuomet kalbame apie šakos kolektyvines derybas su net devyniomis profesinėmis sąjungomis. Esame turbūt labai gerame kelyje artėdami link susitarimo. Iki rudens, iki biudžeto svarstymo tie susitarimai turėtų būti finalizuoti. Tai matau kaip vieną iš pagrindinių prioritetų“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

Anot Prezidentūros pranešimo, G. Nausėda savo ruožtu išsakė viltį, kad naujasis ministras imsis papildomų priemonių dėl eilių pas sveikatos priežiūros specialistus mažinimo, skirs daugiau dėmesio sveikatos reformai savivaldybėse.

„Žmonės regionuose turi realiai jausti, kad sveikatos centrai teikia geresnes paslaugas, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas juose gerėja, o jų kokybė – auga“, – teigė prezidentas.

A. Pečkauskas viceministrus žadėjo rinktis iš dabartinės Sveikatos apsaugos ministerijos komandos.

Gydytojas anesteziologas-reanimatologas sveikatos apsaugos viceministru dirba nuo 2021 metų gegužės.

A. Dulkys jį į savo politinę komandą pasikvietė šiam einant Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės direktoriaus pavaduotojo pareigas. A. Pečkauskui pavesta kuruoti farmacijos politikos klausimus.

A. Pečkauskas Lietuvos sveikatos mokslų universitete yra įgijęs gydytojo anesteziologo-reanimatologo kvalifikaciją, yra dirbęs gydytoju anesteziologu-reanimatologu Kauno klinikose, vienoje iš Londono ligoninių.

Vyriausybė iš naujo skiriama, nes Konstitucija įpareigoja ministrą pirmininką atsistatydinti per prezidento inauguraciją. Gegužę perrinktas antrai kadencijai, G. Nausėda prisiekė anksčiau liepą.

Prezidentas paskyrė I. Šimonytę premjere liepos 22 dieną ir pagal įstatymus pavedė jai per 15 dienų sudaryti Ministrų kabinetą, šis terminas sueina kitos savaitės pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
dar viena asila pastate
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių