Patarėja: tik prezidentas gali atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje

Prezidento vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė įsitikinusi, kad Gitanas Nausėda ir toliau turi atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT), nepaisant Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovų svarstymų, jog atstovavimą šioje institucijoje, premjerei ir prezidentui nepavykus susitarti, galiausiai reikėtų reglamentuoti įstatymu. Prezidentūros teisės grupės vadovė pabrėžia, kad būtent prezidentas yra šalies vadovas ir tik jis vienintelis esą turi įgaliojimus atstovauti Lietuvai EVT.

„Ne apie pozicijų užleidimą ar neužleidimą kalbama, bet apie pareigą, kurią privalo vykdyti prezidentas, kaip valstybės vadovas, nes pagal Konstituciją būtent valstybės vadovas ir niekas kitas atstovauja Lietuvos valstybei, taip pat ir EVT. Tai yra ilgametė praktika“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J. Šovienė.

Tačiau prezidento patarėja pažymi, kad, nepaisant to, jog tik šalies vadovas gali atstovauti Lietuvai, tačiau G. Nausėda remiasi atsakingo valdymo principu ir bendradarbiauja ir su Seimu, ir su Vyriausybe.

Ne apie pozicijų užleidimą ar neužleidimą kalbama, bet apie pareigą, kurią privalo vykdyti prezidentas, kaip valstybės vadovas.

„Tačiau, vadovaujantis konstituciniu atsakingo valdymo principu, prezidentui, Seimui ir Vyriausybei yra būtina bendradarbiauti, rengiant ir derinant atstovavimo Lietuvai pozicijas EVT, kitose institucijose, keičiantis informacija po užsienio vizitų. Tą prezidentas daro ir kviečia visus savo konstitucinius partnerius daryti taip pat“, – įsitinusi Prezidentūros teisės grupės vadovė.

ELTA primena, kad G. Nausėda trečiadienį patvirtino atrašęs premjerei Ingridai Šimonytei į laišką, kuriuo Vyriausybės vadovė siūlė keisti susiklosčiusią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką. Visgi prezidentas neatsižvelgė į premjerės raginimą sudaryti galimybes ir Vyriausybės vadovui, priklausomai nuo ES viršūnių aptarinėjamų temų, keliauti į EVT posėdžius.

Prezidentui atrašius į premjerės laišką, TS-LKD frakcijos narys Matas Maldeikis šalies vadovo atsakymą pavadino „politiniu vandenėliu“, neparemtu jokiais teisiniais argumentais, ir neatmetė galimybės grįžti prie Seime įregistruoto įstatymo, kuriuo siūloma teisiškai reglamentuoti šalies atstovavimą EVT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis  portretas
Marionetėmis galima vadovauti ir per atstumą, nėra kuo ir važioti, skalikų balsas neina į dangų.

Tai štai kas prezidentą vedžioja klystkeliais !..

Tai štai kas prezidentą vedžioja klystkeliais !.. portretas
Ogi p.Juratė !

Kaunietė

Kaunietė  portretas
Tik prezidentas turi atstovauti ir taškas. Taip jis ir aukštas ir gražus, o pavyduoliams išgraužkit. Lietuvos prezidentai visi gražūs vyrai iš stuomens ir iš liemens
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių