Parlamentarai iš naujo svarstys privalomą seniūnijų steigimą

Seimas nutarė iš naujo svarstyti sumanymą įvesti privalomą seniūnijų steigimą visose savivaldybėse.

Parlamentarai ketvirtadienį pradėjo svarstyti su tuo susijusį prezidento Gitano Nausėdos veto. Toliau jį nagrinės Seimo komitetai.

„Prezidento nuomone, priimto įstatymo nuostatos visiškai prieštarauja neseniai, tai yra šių metų rugsėjo mėnesį, politinių partijų pasirašytam memorandumui dėl savivaldos stiprinimo, sudaro prielaidas ignoruoti vietos bendruomenių viešuosius interesus bei didinti savivaldybių biurokratinį aparatą“, – pateikdamas Seime veto sakė prezidento patarėjas Povilas Mačiulis.

Jo teigimu, anksčiau Seimo priimti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai pažeidžia konstitucinį savivaldos savarankiškumą ir veiklos laisvės principą.

„Prezidento nuomone, sprendimas įpareigoti savivaldybes steigti seniūnijas prieštarauja pastangoms šalyje formuoti bendradarbiavimo kultūrą“, – tvirtino P. Mačiulis.

Pasak patarėjo, valstybės vadovas pakartotinai svarstyti grąžindamas spalio 15 dieną priimtas Vietos savivaldos įstatymo pataisas, atsižvelgė į Lietuvos savivaldybių asociacijos prašymą.

Kas dar gali užtikrinti, jeigu nėra seniūnijos? Kaip tą gerovės valstybę sukursime, jeigu net nėra, kur kreiptis?

Privalomų seniūnijų steigimo šalininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas savo ruožtu teigė, kad seniūnijos dabar vienija bendruomenę, teikia jai įvairias paslaugas ir kt.

„Kaip užtikrinti tas galias bendruomenėms, gaunamas paslaugas, kur galima kreiptis, jeigu net nėra seniūnijos. Kas dar gali užtikrinti, jeigu nėra seniūnijos? Kaip tą gerovės valstybę sukursime, jeigu net nėra, kur kreiptis?“ – sakė jis.

Spalio 15 dieną Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisą, kad kiekvienoje savivaldybėje turi būti steigiamos seniūnijos.

Vienas iš projekto autorių „valstietis“ Zenonas Streikus tvirtino, kad įsteigus seniūnijas privalomai, paslaugos būtų arčiau gyventojų.

Lietuvos savivaldybių asociacija Seimo priimtą pataisą įvertino kaip varžančią savivaldos teises bei laisves.

Lietuvoje įkurta per 500 seniūnijų, jų nėra penkiose savivaldybėse: Alytaus, Klaipėdos ir Panevėžio miestų bei Neringos ir Visagino.

Pernai birželį Seimas pradėjo svarstyti Seniūnų rinkimų įstatymo projektą, kad jie būtų renkami ketveriems metams slaptu balsavimu tiesioginiuose rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vietinėm valdžiom

Vietinėm valdžiom portretas
seniūnijos negerai - jau ir taip gyventojai - bendruomenės gadina reikaliukus o čia dar atidarys tiesioginius taškus kur kiekvienas galės ateit ir paklaust ,,kodėl tep mano rajone?". Nebent į seniūnaitijas sukiš savo halujus ir su teisėsaugos ,,nematymu" neutralizuos pilietines iniciatyvas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių