Opozicija inicijuoja interpeliaciją G. Landsbergiui: įtariame, kad yra slepiama informacija

Opozicijos politikai trečiadienį pranešė, kad inicijuoja interpeliaciją užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui dėl Kaliningrado tranzito sankcionuotoms rusiškoms prekėms peripetijų.

„Manau, kad visgi mes turėtume turėti tą formatą, kad galėtume leisti iš Seimo tribūnos ministrui atsakyti į daug klausimų, labai konkrečių ir labai aiškiai“, – žurnalistams Seime sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

G. Paluckas: įtariame, kad yra slepiama informacija

Socialdemokratas Gintautas Paluckas sakė, kad opozicinės frakcijos buria konsultacinę grupę, kuri surašys interpeliacijos klausimus ministrui.

„Surinkus informaciją tie tikslūs klausimai tikrai surinks parašus ir socialdemokratų parašai bus ant tos interpeliacijos“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, paruošti klausimus G. Landsbergiui užtruks apie mėnesį, skubėti šiuo klausimu nereikia, nes Seimo posėdžiai nevyks.

„Rudens sesiją pasitiksime ministro interpeliacija“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Mes negauname atsakymų į aibę klausimų. Pirmiausiai, ar tos vadinamos derybos, ar išaiškinimai buvo prašyti iš Lietuvos, ar nebuvo prašyti. Antras dalykas, ar apie tai buvo tinkamai informuotos visos mūsų valdžios institucijos, kurios yra susijusios su užsienio politikos formavimu ir įgyvendinimu. Trečias dalykas yra, kiek ministrai apskritai sako tiesos, o kiek meluoja, nes tos interpretacijos stipriai skiriasi“, – teigė jis.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad premjerė Ingrida Šimonytė spaudos konferencijoje akcentavo, jog buvo derinama, buvo klausiama ir buvo gautas Europos Komisijos išaiškinimas. Visgi, pasak jo, aiškėja, kad situacija buvo kiek kitokia.

„Šiandieną aiškėja, jog tokio išaiškinimo nebuvo, buvo keletas elektroninių aiškų, kas negali būti traktuojama kaip išaiškinimas. Bet esminis dalykas yra pačių procesų, kai yra priimami sprendimai, valdymo patikimumas ir informacijos teisingumas. Mes tikrai nuoširdžiai įtariame, kad ministrai slepia arba meluoja, arba manipuliuoja informacija“, – sakė jis.

Interpeliaciją užsienio reikalų ministrui žada paremti ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau du kartus buvo pasisakiusi, kad dabartinis užsienio reikalų ministras Lietuvai daro daugiau žalos negu naudos. Interpeliacija, jeigu ji įvyks, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikrai ją palaikys“, – žurnalistams Seime sakė „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

„Kaliningrado tranzito nesusipratimas (...) ne tik parodo nekompetenciją šio užsienio reikalų ministro. Bet yra klausimų ir kitų – Kinijos problema. Karas su Kinija, kiek žalos Lietuvai padarė? Toliau baltarusiškų trąšų skandalas, kuris taip pat mums kainavo reputaciją prieš JAV“, – pridūrė jis.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

S. Skvernelis kalbėdamas žurnalistams teigė, kad interpeliacijos procedūra siekiama išgirsti atsakymus, kurių Kaliningrado tranzito istorijoje kyla vis daugiau, o ne atstatydinti ministrą iš posto.

„Tikslas yra visiems labai aiškus ir suprantamas – tiek visuomenei, tiek politikams labai aiškiai suprasti, kas šioje istorijoje įvyko, tos miglos yra  pakankamai daug ir jos daugėja, o ar pavyks ką nors nuimti, apsispręsime Seimo salėj“, – sakė demokratų lyderis.

Tos miglos yra  pakankamai daug ir jos daugėja, o ar pavyks ką nors nuimti, apsispręsime Seimo salėj.

„Kaip praktika rodo, jūs puikiai suprantat, kad interpeliacijos, jei valdanti dauguma yra tvirta, jos baigiasi vienodai, bet, nepaisant to, manau, kad tų klausimų kėlimas (svarbus)“, – pažymėjo opozicijos atstovas.

G. Landsbergis mano į visus kylančius klausimus atsakęs

Visgi pats užsienio reikalų ministras G. Landsbergis mano, kad į opozicijai rūpimus klausimus visus atsakymus pateikė.

„Sunku sugalvoti, į kokį dar klausimą galėčiau atsakyti, nes, rodos, kad tiek į jūsų klausimus atsakiau, tiek ir šiandien, kiek man skyrė laiko frakcija („Vardan Lietuvos“ – ELTA), į tuos klausimus atsakiau. Man atrodo, didesnė problema, kad opozicijai ir apskirtai Seimui, kartu ir valdančiųjų kolegoms, yra sudėtinga suformuluoti bendrą poziciją“, – žurnalistams teigė G. Landsbergis.

„Ar tos sankcijos turi būti, ar jų neturi būti, ar mes turime vykdyti EK rekomendacijas, ar nevykdyti jų. Jei EK pati pasako, kad turėdama tą informaciją, kuri pateikta, Lietuva viską padarė teisingai (kitaip tariant, patvirtindama Vyriausybės poziciją), daugiau atsakyti nelabai turiu ką. Deja, tokia yra realybė“, – teigė jis.

Ministras sako, kad svarbiausia šioje situacijoje priešiškoms išorės jėgoms neduoti kozirių veliantis į vidaus kovas.

„Labiausiai norėčiau, kad neduotume priešininkams, tikriems priešininkams – ne oponentams, kaip Seime galime vieni kitus vadinti, bet tikriems Lietuvos priešams – duoti papildomų kozirių. Tokios galimybės ir nenorėčiau suteikti, nes būtent – nėra pagrindo“, – sakė G. Landsbergis.

Pateikti interpeliaciją ministrui, prašydami atsakyti į klausimus, gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites į juos atsakyti raštu.

Seime svarstant interpeliaciją sudaroma speciali komisija, kuri siūlo pritarti arba nepritarti atsakymams. Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės – bent 71 – visų Seimo narių balsų dauguma.

Užsienio reikalų ministro atsakomybės klausimą opozicija pradėjo kelti po to, kai Europos Komisija praėjusią savaitę pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau stabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi ankstesniu tranzitą draudusiu EK sankcijų išaiškinimu.

Tai sukėlė Rusijos pasipiktinimą, o Komisija tuomet pranešė ketinanti parengti naujas gaires.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana  portretas
Klausimų kyla opozicijai. Kam jie dirba,. Skvernelis taip pat turėtų atsakyti, kol kas atrodo , kad ne dėl Lietuvos . Opozicijos elgesys nesuprantamas

maurą skvernelį palaiko

maurą skvernelį palaiko portretas
visi putino mylėtojai

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
OPOZICIJA TURĖTU REIKALAUTI REFERENDUMO UŽ TOS GAUJOS PALEIDIMĄ,NES BAIGIAMA SUNAIKINTI LIETUVĄ EKONOMIŠKAI.RUSAMS KIŠT NAGUS Į MĖŠLĄ NEREIKĖS,NES BUS TAI ATLIKTA VALDANČIŲ GAUJOS RANKOMIS.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių