NVSPL direktoriaus pavaduotoja nušalinimą nuo pareigų vadina kerštu ir susidorojimu

Nuo pareigų laikinai nušalinta Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus pavaduotoja Rosita Marija Balčienė vadina savo vadovo Dano Bakšos kerštu jai ir susidorojimu.

„Tai yra labai agresyvus veiksmas, juo labiau, kad aš net nežinau, koks tai skundas, kokia tema – kažkokia darbo drausmė. Netgi žiūrint procesiškai, reikėtų mane supažindinti su skundo esme. O dabar gaunu įsakymą, iškart atimamos visos priemonės, prieigos, taip pat ir telefonas, manęs negali pasiekti nei kolegos, niekas negali rasti“, – BNS penktadienį sakė R. M. Balčienė.

„Tai vienareikšmiškai yra kerštas, susidorojimas ir mobingas“, – tvirtino NVSPL direktoriaus pavaduotoja.

NVSPL vadovas D. Bakša BNS teigė nušalinęs savo pavaduotoją po darbuotojos skundo, pradėjus tyrimą dėl R. M. Balčienės drausmės, tačiau kuo ji kaltinama, nedetalizavo. Sveikatos apsaugos ministerija žada aiškintis, ar šis sprendimas pagrįstas.

Tai yra labai agresyvus veiksmas, juo labiau, kad aš net nežinau, koks tai skundas, kokia tema – kažkokia darbo drausmė.

D. Bakša tvirtino, kad tyrimą dėl pavaduotojos atlieka ne pati įstaiga, o advokatų kontora „Hitus Legal“.

Pernai spalį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atleido patį D. Bakšą, konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. D. Bakša sprendimą apskundė teismui, o šis įpareigojo jį grąžinti į NVSPL vadovo pareigas.

Teismas konstatavo, kad vidinis tyrimas D. Bakšos atžvilgiu buvo atliekamas tendencingai, šališkai, neišklausius jo paties. Tyrimą atlikusi komisija savo darbą pradėjo SAM vadovybei reaguojant į gautą anoniminį skundą.

Remdamasis vieno iš teismo nagrinėtoje byloje apklausto liudytojo parodymais, teismas konstatavo, kad jo paaiškinimai „duoda tvirtą pagrindą išvadai“, jog, tikėtina, anoniminį skundą suformavo iki D. Bakšos sugrįžimo NVSPL vadovavusi R. M. Balčienė, remdamasi „neįvardintų laboratorijos darbuotojų vardu“. Pati R. M. Balčienė neigia formavusi skundą.

Ji BNS sakė tiesiog teikusi ministerijos prašomus dokumentus, kuomet buvo atliekamas tyrimas dėl D. Bakšos, liudijusi, kaip ir kiti darbuotojai, tačiau sakė „anoniminiais skundais neužsiimanti“.

R. M. Balčienė teigė nežinanti, kuo šįkart yra kaltinama ji pati, nes nebuvo pakviesta pasiaiškinti. Vis dėlto ji neabejojo, kad išvados bus jai nepalankios.

„Aš manau, kad jis tokiems veiksmams ruošėsi, nes buvo pasamdyta advokatų kontora ir, kiek žinau, ten yra būtent darbo teisės advokatė, kuri specializuojasi, taip pat liepė sudaryti įstaigos vardu civilinį draudimą. Tai, supraskite: neteisėtai nušalinsiu, atleisiu, kompensuos draudimas“, – kalbėjo R. M. Balčienė.

„Bus parašyta: šiurkštus darbo drausmės pažeidimas ir įsakymas atleisti. Tai manęs nė kiek nestebina. Manau, (skundo autorius – BNS), tai arba jo įdarbintas žmogus, arba kažką prikalbino, vienam ką nors pažadėjo, kitą prigąsdino“, – tvirtino ji.

Moteris svarstė, kad ministerijai toliau bylinėjantis su D. Bakša dėl grąžinimo į darbą, jam gali būti naudinga ją „patraukti iš kelio“.

D. Bakša teigė, kad tyrimo išvadų tikimasi kitą savaitę. Jis tikino, kad jo paties ginčai su ministerija ir tyrimas dėl pavaduotojos niekaip nėra susiję.

Anksčiau BNS skelbė, kad 2020-ųjų rudenį pradėjęs darbą laboratorijoje D. Bakša per trumpą laiką į atsakingas pareigas įstaigoje įdarbino ne vieną su stambiais verslais susijusį asmenį, tarp jų – verslininką, „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės padėjėją Kastytį Masalską. D. Bakša tuomet teigė nesidomintis, kokiomis kitomis veiklomis jie užsiima. Darbą NVSPL D. Bakša derino su darbu Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Dar anksčiau D. Bakša dirbo buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėju.

Iš ministro politinės komandos D. Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ne dyvas siais vaidmainiskais pilnais gobsumo laikais 1 kita /smaugt/ kad paciam taptu geriau===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių