Įspėja pigesnio kuro į Baltarusiją vykstančius lietuvius: jus gali sulaikyti ir dėl drabužių spalvos

  • Teksto dydis:

Atvejai, kai lietuviai patenka į Baltarusijos teisėsaugos rankas, tikrai ne vienetiniai. Štai neseniai Baltarusijoje sulaikyta Minske dirbusi Lietuvos pilietybę turinti moteris. Nepaisant sudėtingos politinės situacijos ir dabar lietuviai vyksta į Baltarusiją apsipirkti. Ar tai nekelia grėsmės, kas ir kodėl gali patekti į Baltarusijos režimo akiratį, LNK reportaže pasakojo politologas, žmogaus teisių gynėjas Vytis Jurkonis.  

– Buvo sulaikyta Lietuvos pilietė, kuri dirbo Minske. Ką galite pasakyti šiuo konkrečiu atveju?

– Kaip suprantu, ji yra mokytoja, ilgai dirbusi Baltarusijoje, turinti Lietuvos pasą. Panašu, kad režimas rado pretekstą ją sulaikyti. Manyčiau, tai – tam tikra žinutė Europos Sąjungos ir ne tik piliečiams, kad tų pretekstų visada galima surasti. Iš ankstesnių istorijų mes žinome, kad rasdavo šį bei tą kišenėse, rasdavo būdų, kaip prisikabinti. Tai yra režimo valstybė, kuri vadovaujasi neteisinės valstybės principais. Ir žmonės negali ten jaustis saugūs. Bet kuris gali tapti vietinio režimo įkaitu. Ir tai daroma tam, kad sukurtų derybinę situaciją su kaimyninėmis valstybėmis.

– Tokie kaltinimai ekstremizmu atrodo labai rimti, kad toks žmogus jau niekada neišeis kalėjimo?

– Ne, kodėl?! Buvo tokių atvejų su kitų valstybių piliečiais, buvo ir JAV, ir Šveicarijos pilietis. Ir labai daug pačių baltarusių, vietinių, suimama, jie tampa politiniais kaliniais. Panašių istorijų apstu ir kaimyninėje Rusijoje, pavyzdžiui, kai JAV krepšininkė tapo situacijos įkaite.

Galbūt režimas tikėjosi, kad dėl jų bus galima derėtis, nes dėl savo piliečių  valstybės priverstos labiau pasistengti. Ir režimas mato, kad tai veikia, todėl ieško tokių situacijų, kur žmonės gali turėti kelis pasus ir tada bandyti patraukti tos valstybės dėmesį.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Žmogus naudojamas kaip jaukas?

– Iš istorijos mes matome, kad tokių atvejų būta. Akivaizdu, kad tuo režimas naudojasi ir naudosis ateityje. Bet kuri teisinė valstybė turi rūpintis savo piliečiais. Suprantama, tai atkreips ir mūsų ambasados, ir Užsienio reikalų ministerijos dėmesį.

– Viešoje erdvėje girdime įvairias istorijas, kai lietuviai sulaikomi ir Baltarusijoje, ir Kaliningrade. Nepaisant to, kad ne tik lietuviai, bet ir kitų tautybių žmonės patiria režimo spaudimą, tautiečiai ir toliau važiuoja. Nors apie pavojus daug kalbama, niekas, rodos, nesiklauso.

Kažkas į Baltarusiją turbūt važiuoja dėl buitinių sumetimų, kažkas kuro, kažkas tabako pigesnio įsigyti – dėl finansinės naudos, kad sutaupytų.

–  Kažkas į Baltarusiją turbūt važiuoja dėl buitinių sumetimų, kažkas kuro, kažkas tabako pigesnio įsigyti – dėl finansinės naudos, kad sutaupytų. Bet kuriuo atveju mūsų valdžia jau ne kartą įvairiais lygmenimis yra pasakiusi, kad ši valstybė yra nesaugi. Kad nerekomenduojama ten vykti, nes gali pasitaikyti įvairių situacijų, kuomet žmogus lyg niekur nieko, be jokios realios priežasties suimamas. Pretekstas pateikti kaltinimus gali būti tiesiog tam tikros spalvos apranga. Pamenate, buvo atvejų, kai Baltarusijoje sulaikė žmones, kurie dėvėjo balta, raudona, balta spalvų drabužius. Ar avėjo tokių spalvų sportinius batus. Pretekstas gali būti ir bare ar kitoje viešoje vietoje garsus pajuokavimas tam tikra tema. Gyvendami demokratinėje šalyje ir besimėgaudami demokratijos privalumais, kartais mes neįvertiname galimo pavojaus, kad ne laiku ir ne vietoje pasakyta frazė gali pridaryti rimtų nemalonumų. Tokie, rodos, nekalti dalykai gali būti pavojingi autoritarinėse valstybėse.

– Žmogui gali kilti grėsmė net trumpam atvažiavus į Baltarusiją, pavyzdžiui, apsipirkti?

– Taip, net atvykus trumpam, kelioms dienoms, gal net turistiniais tikslais, jei dar tokiais iš viso kas nors keliauja, visko gali pasitaikyti. Manau, žmonės  turi būti labai atidūs, su kuo bendrauja, ką kalba. O geriausia iš viso vengti tokių kelionių, netgi vykstant tranzitu.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
20 metų darbo reikalais 2-3 kartus per mėnesį važineju i Baltarusiją. Niekas nesikabinėja, niekas neverbuoja. Kabinejasi tik patys lietuviai grįžtant, bet ir tai ne visada, nebent koks liandzberginis patriotas bando rodyt savo valdžią. . O Baltarusijoje absoliučiai saugu.

Kęstas

Kęstas portretas
Ministrė Bilotaitė prasegė generolo marškinius ir kelnes ir pamatė ten Lukašenkos hibridinę ataką. Todėl seimas skubiai keičia Lietuvos įstatymus, kad visas šitas mobinguojančių moteriškių išmones įteisinti. Kaipgi kitaip. Juk mes esame visuotinės gerovės valstybė. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Aldutė

Aldutė portretas
už česnako kvapą niekas nebaus. Baudžia už ožio kvapą iš tvartelio
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių