Neatmeta galimybės, kad gali būti pasikėsinta į Lietuvos institucijų informaciją

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, įvertinus esamą situaciją bei surengtas kibernetines atakas prieš Lenkiją, nereikėtų atmesti tikimybės, kad nedraugiškų valstybių programišiai galėtų pasikėsinti ir į Lietuvos institucijų informaciją.

„Žinodamas dabartinę situaciją, aš negalėčiau atmesti prielaidos, kad kažkas galėtų pavogti informaciją iš valstybės institucijų ir ją atitinkamai pamodeliavęs, padėliojęs, atėjus laikui kur nors paskelbti. Tokios prielaidos gali būti, bet mes turime dėti visas pastangas, kad to nebūtų“, – po pirmadienį vykusio Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio žurnalistams sakė A. Anušauskas.

„Kiekviena institucija ir ministerija turi numatyti lėšas kibernetiniam saugumui užtikrinti“, – pridūrė jis.

Iš esmės jam antrino ir prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius. Jo teigimu, apie hibridines grėsmes buvo kalbama ir VGT posėdžio metu.

„VGT posėdžio metu buvo kalbama apie galimas hibridines grėsmes, todėl informaciniai išpuoliai yra viena iš galimų hibridinių atakų, kurios ne tik prieš Lenkiją, bet ir prieš Lietuvą bei kitas ES valstybes yra daromos. Matome pavyzdžius. Ne tik kalbame, bet ir darome, kad stiprintume savo atsparumą ir gebėjimą suvaldyti tokias atakas“, – teigė jis.

Parėjusią savaitę programišiai įsilaužė į už vakcinaciją atsakingo Lenkijos vyriausybės kanclerio Michalo Dworchyko privatų elektroninį paštą. Dalis nutekintų elektroninių laiškų buvo paviešinti susirašinėjimo programėlėje „Telegram“. Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad didelio masto kibernetinė ataka buvo surengta iš Rusijos teritorijos.

Į Rusijos provokatorių pinkles pakliuvo ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. Rusijos provokatoriai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus, išplatino vaizdo įrašą, kuriame apsimetus Kremliaus opozicionieriumi L. Volkovu užsienio politikos temomis buvo pakalbintas Ž. Pavilionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių