Ministras: žurnalistų knygoje pateikta informacija kelia klausimų dėl „VSD integralumo“

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad žurnalistų knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ pateikta informacija kelia klausimų dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) integralumo.

„Mano požiūriu, tai yra rimta informacija, kuri gali kelti klausimų dėl tokios svarbios institucijos kaip VSD integralumo“, – pirmadienį Briuselyje LRT sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Yra naujos informacijos, kuri kelia pagrįstą susirūpinimą“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, šiuos klausimus derėtų aptarti koalicijoje ir partijoje.

„Neatmesčiau, kad viena ar kita forma Seimas į juos gali pasigilinti“, – teigė politikas.

Yra naujos informacijos, kuri kelia pagrįstą susirūpinimą.

Taip jis komentavo Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ pateikiamą tuometinio žvalgybos pareigūno liudijimą, jog VSD vadovybė žodžiu davė nurodymus atlikti prezidento Gitano Nausėdos komandos patikrinimą.

Prezidentas savo ruožtu kartoja, kad nei pats, nei per savo atstovus neprašęs saugumiečių tikrinti jo komandos prezidento rinkimų metu.

Knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, D. Pancerovas ir B. Davidonytė savo tyrime cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtino, jog tikrintas buvo tik Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Neįvardijamo buvusio pareigūno teigimu, į departamentą atėjus Seimo narių užklausai apie kitų kandidatų tikrinimus, raštas buvo perduotas keletui valdybų ir „nė viena nepateikė informacijos, kad būtų dalyvavusi tikrinant kandidatų į prezidentus rinkimines komandas“.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos.

„ Iš Nausėdos, iš Nausėdos, – patvirtino Bridikis. – Direktorius kalbėjo su pačiu prezidentu“, – knygoje cituojamas Pranešėjo ir R. Bridikio pokalbis.

Knygoje taip pat teigiama, jog VSD pareigūnai R. Bridikio nurodymu ieškojo informacijos apie tuomet dėl galimybės tapti konservatorių partijos kandidatu į prezidentus besivaržiusį Vygaudą Ušacką, o šia informacija vėliau rėmėsi kitas konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Pranešėjo teigimu, Ž. Pavilionis konservatorių partijos Priežiūros komiteto posėdyje rėmėsi ir Departamento pareigūnų rastomis publikacijomis apie Žiemelio dalyvavimą Ušacko penkiasdešimtmečio šventėje. Pats Ž. Pavilionis teigė jokios informacijos iš VSD negavęs – priešingai, ją tvirtino viešai pateikęs pats.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vemt vercia

Vemt vercia portretas
Nuo tokių rašytojų,intrigantu,, šlykštuku, ....eina per visas TV ir reklamuoja,prakisineja savo pasakų knyga,fu

šaunu

šaunu portretas
Kilo VSD "integralumo" su paveldima partija problemos?

Kada \\\\\.../////

Kada  \\\\\...///// portretas
tą buvusį dainuojančios "revoliucijos" laikų psixuškės pacijentą į vietą pastarys?___Jau užpiiiy..........o
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių