Ministras: Lietuva svarsto investuoti į Ukrainos gynybos pramonę

Lietuva svarsto investuoti į Ukrainos gynybos pramonę, tarp galimų investavimo sričių – artilerijos sistemų ir dronų gamyba, sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Aptarėme galimybes Lietuvai investuoti į Ukrainos gynybos pramonę, kuri dabar yra besivystanti, yra pozicijų, kurios domintų ir mus, ir juos. Per paramą, per investicijas gali ir save stiprinti, kur būtų abipusė nauda“, – BNS trečiadienį sakė L. Kasčiūnas.

Ministro teigimu, tarp galimų investicijos krypčių yra matoma artilerijos sistemų „Bohdana“ gamyba, dronai, įskaitant ir jūrinių dronų gamybą.

„Daug yra tų pozicijų, dabar pasidarysime namų darbus, pasižiūrėsime, ko mums labiausiai reiktų ir kas juos domintų“, – kalbėjo jis.

Rugpjūčio mėnesį Lietuva Ukrainai perduos 14 vienetų M113 šarvuočių, artimojo nuotolio oro gynybos sistemų su raketomis, priešdroninių sistemų, priešdroninių individualių slopintuvų, visureigių su atsarginėmis detalėmis, krovinių priekabų, 20 tonų teleskopinių krautuvų, ratinių krautuvų, šautuvų, šaudmenų, dūminių užtaisų, ginklų priedų ir jų dalių.

Anot ministro, šis paramos paketas sieks apie 15 mln. eurų.

„Mes einame link to, kad per paramą Ukrainai mes stipriname save, pavyzdys yra dronų testavimas, kurie yra skirti Ukrainai ir mūsų dronų gamintojai turėjo pagerinti visą techninę bazę, kad praeitų testą Ukrainoje. Tai rodo, kad per paramą Ukrainoje tu stiprėji ir namuose“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Praėjusią savaitę KAM pranešė, kad penkių Lietuvos gamintojų koviniai dronai įvykdė Ukrainos gynybos ministerijos testus fronto sąlygas atitinkančioje aplinkoje ir bus siunčiami į Ukrainą. Tai buvo antrasis bandymas, pirmojo testo lietuviški dronai neįveikė.

Šiuo metu numatyta paramai Ukrainai skirti Lietuvos gamintojų dronų už 5 mln. eurų, pirmieji orlaiviai kariaujančią šalį turėtų pasiekti rugsėjį.

Lietuva šiemet Ukrainai jau perdavė 155 mm amunicijos, šarvuočių M577, šarvuočių M113, priešdroninių sistemų, prieštankinio granatsvaidžio „Carl Gustaf“ šaudmenų, nuotolinio detonavimo sistemų RISE-1, elektros generatorių, dalimis išardytą lengvąjį atakos lėktuvą L-39ZA „Albatros“ ir kitos paramos.

Nuo karo pradžios Lietuva kariaujančiai šaliai suteikė karinės paramos už daugiau nei 641 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinga

juokinga portretas
Jam fantazijos netrūksta

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Dar geriau būtų investuoti į marso gynybą negu pas ukrų benderovcų fašistus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių