Ministras: formaliai divizija Lietuvos kariuomenėje bus įsteigta šiemet

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad divizija Lietuvos kariuomenėje formaliai bus įsteigta šiemet.

„Formaliai divizija bus įsteigta šiais metais“, – pirmadienį TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre su Edmundu Jakilaičiu“ sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, divizija bus įkurta pakeitus įstatymus, o 2030 metais, planuojama, bus pasiektas jos operacinis pajėgumas. Tai reiškia, kad jai bus priskirtas reikiamas karių skaičius, reikiama ginkluotė, bus surengtos vieneto pratybos.

A. Anušausko teigimu, sukurti diviziją reikės ne tik pastangų, bet ir politinio sutarimo. Anot jo, dėl to būtų galima svarstyti pasirašyti priedą prie partijų susitarimo dėl gynybos, jame numatant įsipareigojimus dėl divizijos.

„Mes puikiai suprantame, kad šis procesas nėra tik mūsų Vyriausybės darbas“, – kalbėjo ministras.

Mes puikiai suprantame, kad šis procesas nėra tik mūsų Vyriausybės darbas.

Anot jo, išlaidos kuriant diviziją sieks vidutiniškai 200 mln. eurų per metus iki 2030-ųjų.

Pareigūnai teigia, kad dalis Lietuvos įsigijamos ginkluotės jau dabar priskiriamos divizijos lygmens karinei įrangai, pavyzdžiui, iš JAV perkamos reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS, tačiau reikės įsigyti ir naujų ginklų, tarp jų – tankų.

Pasak A. Anušausko, renkantis tankus bus svarbu kuo pigesnė mokymo bazė, eksploatacijos kaštai, atsarginių dalių, amunicijos prieinamumas, ginkluotės suderinamumas su sąjungininkais.

Dėl divizijos kūrimo pirmadienį sutarė Valstybės gynimo taryba (VGT).

Apie svarstymus Lietuvoje kurti diviziją sausumos kariuomenės pagrindu ministras informavo kovo pradžioje. Kariuomenė balandį patvirtino jau turinti apie tris ketvirtadalius divizijai reikalingų pajėgumų ir artimiausiu metu planuojanti įsigyti daugiau karinės technikos, reikalingos šio karinio vieneto suformavimui.

Manevriniai vienetai būtų formuojami pėstininkų brigadų „Geležinis Vilkas“ ir “Žemaitija“ bei rezervinės lengvosios pėstininkų brigados „Aukštaitija“ pagrindu.

Divizija yra karinis vienetas, kurį sudaro keletas brigadų. Kariuomenės teigimu, divizijoje tarnautų 17–18 tūkst. karių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Rusai puola tai istaskys viska kad savo turtus apsaugot

>>>jo \\\\\.../////

>>>jo  \\\\\...///// portretas
>O ragatkės iš "pagerintos" gumos.___Ne "ginklas"?

Na ir kam

Na ir kam portretas
ta divizija? Kaip ji atsilaikys prieš raketas ir tarpkontinentinį ginklą?Ar bent vieną jau primityviausią priešraketinį ,,stoga" turit? Per pusę valandos ta įsteigimą sumals į faršą ir išfasuos;D)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių