Ministrai prašo stabdyti Rusijos ir Baltarusijos narystę tarptautinėse institucijose

  • Teksto dydis:

Finansų ir užsienio reikalų ministrai Gintarė Skaistė ir Gabrielius Landsbergis ragina G-7 valstybes suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos narystę tarptautinėse institucijose.

Nedelsiant neterminuotai suspenduoti šių šalių narystę raginama Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) ir Pasaulio bankų grupėje (PBG), rašoma ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Ministrai teigia, kad tarptautinė bendruomenė turi aiškiai parodyti, jog Rusijos ir Baltarusijos karinė agresija nėra toleruojama.

„Rusija ir Baltarusija negali ir toliau turėti prieigos prie tarptautinių finansinių institucijų resursų – turime užkirsti kelią bet kokioms galimybėms šias lėšas nukreipti į karo prieš Ukrainą finansavimą“, – pranešime teigė G. Skaistė.

„Agresorės valstybės taip pat negali dalyvauti priimant sprendimus dėl finansinės paramos Ukrainai padedant šaliai tiek artimiausiu laikotarpiu, tiek ir atstatant Ukrainą po karo“, – tvirtino ji.

Apie Rusijos ir Baltarusijos narystės suspendavimą G. Skaistė žada kalbėti kitą savaitę Vašingtone vyksiančiuose TVF ir Pasaulio banko pavasario susitikimuose.

„Už jos neregėto masto karinę agresiją prieš Ukrainą, Rusija turi būti kaip įmanoma labiau izoliuota visuose, įskaitant ir finansiniuose, tarptautiniuose forumuose ir institucijose, netekti narystės teikiamų privilegijų. Rusijos narystės suspendavimas turi būti reikšminga tarptautinių sankcijų dalimi, kuri padėtų sustabdyti Kremliaus karo mašiną“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Lietuvos ministrai pažymi, kad šiuo metu tiek Rusija, tiek Baltarusija turi galimybę naudotis TVF specialiomis skolinimosi teisėmis Rusija yra sukaupusi SDR už maždaug 23,9 mlrd. JAV dolerių (21,9 mlrd. eurų), Baltarusija – 1,42 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų).

Šių šalių narystės TVF suspendavimas užkirstų kelią Rusijai ir Baltarusijai pasinaudoti turimais SDR ir atkirstų agresores valstybes nuo galimybės sustiprinti turimas užsienio valiutos atsargas, papildant jau ES ir Vakarų partnerių taikomas sankcijas šių šalių centriniams bankams, teigiama pranešime.

Kreipimesi siūloma įvertinti galimybę suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos narystę Tarptautiniame valiutos fonde keičiant TVF sutarties straipsnius, numatant valstybės narės suspendavimo mechanizmą.

Taip pat kreipimesi akcentuojama, kad nors Pasaulio banko grupė nuo karo pradžios sustabdė operacijas Rusijoje ir Baltarusijoje, tačiau būtina imtis tolesnių veiksmų ir suspenduoti agresorių šalių narystės teises. Rašte pažymima, kad priėmus sprendimą dėl narystės sustabdymo TVF, įsijungtų automatinio suspendavimo mechanizmas Tarptautinio rekonstrukcijos ir plėtros banko (TRPB) atveju.

SDR yra dirbtinė rezervinė ir tarptautinių atsiskaitymų priemonė.

Jų vertė pagrįsta penkių pagrindinių tarptautinių valiutų krepšeliu: JAV doleriu, euru, svaru, juaniu ir jena.

Išleistos SDR gali būti naudojamos kaip rezervinė valiuta, stabilizuojanti šalies vidaus valiutos vertę, arba konvertuojamos į stipresnes valiutas investicijoms finansuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių