M. Katkus: socialdemokratai dabar yra blogesnėje situacijoje nei opozicija

Prezidentės dekretu teisingumo ministru paskirtas, bet dar neprisiekęs Seime Julius Pagojus šiandien jau turi sukti galvą, ką veiks nuo kitos savaitės.

Ėmus aiškėti vis skandalingesnėms jo praeities detalėms apie bandymą išsisukti nuo atsakomybės už vairavimą išgėrus, paskirtasis ministras išgirdo Sauliaus Skvernelio raginimą ir pats atsiėmė savo kandidatūrą. Iš politinės pelkės neišbrendantys socialdemokratai turės svarstyti dar vieną – jau ketvirtąją kandidatūrą į teisingumo ministrus.

Apie vis prastėjančią socialdemokratų laikyseną pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su socialdemokratų frakcijos seniūne Irena Šiauliene, „Lietuvos ryto“ apžvalgininku Vytautu Bruveriu ir viešųjų ryšių ekspertu Mykolu Katkumi.

– Pone Šiauliene, socialdemokratai pastaruoju metu atrodo prastai. Ir derasi prastai, ir prastai ministrus renkasi, atrodo, lyg išgyvenate vidinę krizę, kurios galo nematyti. Ar sutinkate?

Atsiprašau savo rinkėjų ir šalininkų, kad prastai atrodome. Kartais būna nesėkmės ruožų, kaip matome, visos didžiosios senosios partijos dabar patiria vienokius ar kitokius nesėkmės barjerus. Deja, taip nutiko, kad mūsų trečias kandidatas slystelėjo. Matome iš visos situacijos, kad tik pasirašius dekretą išlindo šitie paslydimai.

– Ar tikrai taip? Prezidentės atstovai pasakė, kad prezidentė žinojo apie prarastą vairuotojo pažymėjimą, gal tik žinojo ne visas aplinkybes. Jūsų partijos vadovybė tikrai nieko nežinojo?

I. Šiaulienė: Tikrai vadovybė nieko panašaus nežinojo, visiškai jokių užuominų nebuvo. Kai priėjome iki trečiojo kandidato, tai kaip tik buvo koalicijos partnerių pageidaujama, kad būtų jaunas, be vadovavimo patirties šleifo, tai visa tą jis atitiko. Kaip teisininkas jis taip pat buvo vertinamas kaip sėkmingas. Tokių akivaizdžių priešpriešų ar prieštaravimų nebuvo. Aptariant šitą kandidatūrą jokių užuominų neteko girdėti.

– Pone Bruveri, juk premjeras tikrai turi kam paskambinti ir sužinoti tokią informaciją?

Tai puikiai parodo, koks pakrikimas ir nuosmukis yra ištikęs šitą kadaise šlovinga buvusią politinę jėgą. Prieš 10 ar 15 metų tai buvo pagrįstai laikyta centrinė jėga visos Lietuvos politikos, net kai ji buvo opozicijoje. Tačiau jau prieš keletą metų buvo galima matyti ir spėlioti, kad šios partijos saulelė kažkada pasuks vakarop. Tik mažai kas nuspėjo, kad tai įvyks taip greitai ir taip kvailai ir šita partija pavirs tiesiog politinių klounų sambūriu.

– Ministras pirmininkas samprotavo, kad Juozas Bernatonis turės už tai atsakyti. Vadinasi, tai greičiausiai buvo jo įbruktas kandidatas.

V. Bruveris: Premjeras tuos samprotavimus pradėjo nuo to, kad reikėtų J. Pagojų išvis išmesti iš partijos, kas yra visiškai perteklinis šnekėjimas. Tiesa, jis premjerui būdingas. O dėl J. Bernatonio atsakomybės – tai logiška, jei jis žinojo ir neinformavo nieko ir tame tarpe premjero, kuris šią informaciją sužino tik po paskyrimo.

– Tačiau tai jau buvo vieša dar iki prezidentės dekreto, pati prezidentė žinojo.

V. Bruveris: Prezidentės laikysena irgi tokia gan keistoka. Gal ji tiesiog taip leido žmonėms susideginti. Tačiau šiuo atveju keisčiausia, kai socialdemokratai, išskyrus Bernatonį, galėjo nežinoti apie šią situaciją.

– Kaip jums atrodo socialdemokratai, pone Katkau?

Socialdemokratai Lietuvoje yra vertinami kaip žmonės, kurie labai gerai moka valdyti valstybę. Jie vertinami kaip nomenklatūra žmogišku veidu, kuria galima pasitikėti ir nieko labai blogo nebus. Maždaug su panašia nuotaika jie ir laimėjo praėjusius rinkimus, kai žmonės juos rinkosi kaip gerą alternatyvą įvairiems psichams iš kitų partijų, kurie priima naktines mokesčių reformas ir daro kitus keistus sprendimus. Šita krizė liudija kelis dalykus. Pirma, nėra pasibaigusios naujo lyderio paieškos, jos tokios keistos ir drastiškos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi...

Taigi... portretas
Kuo toliau,tuo labiau atrodo,kad žali valstiečiai specialiai į koaliciją kvietėsi ne konservatorius,o mažiau už juos laimėjusius socdemus,kuriuos gali tiesiog už nosies vedžioti,nes tie neturi,kur dėtis-beveik visi turi vienokius ar kitokius šleifus-arba į korupciją įkišę nagus,arba paprasčiausi nevykėliai.Juk ir koalicijoj dauguma jų iki koktumo nebemalonūs matyti-tokie Sysai,Šiaulienės ir kiti.O konservatorių Karbauskis prisibijojo-žinojo,kad jų taip nepastumdysi.

Anonimas

Anonimas portretas
Kiaulę pakišo Bernatonis.....jis juk dangstė tą pienburnį......Bernatonį reikia vyti laukan iš partijos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių