A. Lukašenkos provokacijos nesibaigia: V. Adamkaus ramybėje nepaliks, ištrauks ir Medininkų kortą?

  • Teksto dydis:

Kai Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas pareiškė norintis apklausti prezidentą Valdą Adamkų dėl Antrojo pasaulinio karo nusikaltimų – neabejojama, kad provokacijų bus ir daugiau. Lietuva gali sulaukti kaltinimų žmonių grobimu. Kaip potencialūs taikiniai įvardijami ir jautriausi istorijos laikotarpiai. Ne tik holokaustas, bet ir, pavyzdžiui, Medininkų žudynės. A. Lukašenka jau yra bandęs savo kritikus paversti tariamais Medininkų žudikais, informuoja LNK.

Kai Vakarų šalys išgirdo Lietuvos prašymą ir vieningai pasmerkė keleivinį lėktuvą nutupdžiusį A. Lukašenką, sukruto baltarusių prokurorai, pareiškę norintys apklausti prezidentą V. Adamkų. Neva jaunuolis V. Adamkus per Antrąjį pasaulinį karą galėjo būti „Minsko skerdiku“ praminto Antano Impulevičiaus patikėtinis.

„Prezidentas Adamkus gerbiamas iš tikrųjų Lietuvos visuomenės pagrįstai ir tikimasi, kad tuo bus suduotas smūgis Lietuvos įvaizdžiui netgi mūsų visuomenėje“, – kalbėjo signataras Egidijus Bičkauskas.

Signataras neabejoja – V. Adamkus nebus paliktas ramybėje. „Bus taip vadinamas informacijos nutekėjimas, kuri bus nei paneigta, nei nepaneigta, bet juoda dėmė metama toliau“, – sakė signataras.

Yra ir naujesnės istorijos puslapių, dėl kurių galime sulaukti A. Lukašenkos provokacijų. Dėl vieno iš jų buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas iki šiol vengia Baltarusijos. „Buvo perspėta, kad gali būti kažkokios tai priemonės“, – teigė A. Paulauskas.

A. Lukašenkos nemalonę A. Paulauskas užsitraukė, kai 1994-aisiais jo vadovaujami pareigūnai nuvyko į Minską ir su baltarusių pareigūnų žinia sulaikė ten besislepiančius Mykolą Burokevičių ir Juozą Jarmalavičių. Buvę Lietuvos komunistų vadai parvežti į Vilnių, nuteisti ir pasodinti į kalėjimą. A. Lukašenkai nepatiko.

„Jis ėmėsi tokių veiksmų išsiaiškinti, kas čia padarė šitą veiksmą, kodėl taip įvyko. Siuntė čia mums savo deputatus“, – kalbėjo A. Paulauskas.

A. Paulausko ir signataro E. Bičkausko dabar nenustebintų, jei Romaną Pratasevičių pagrobęs A. Lukašenka panašiai apkaltintų Lietuvą.

„Palikime šitą klausimą, kad neužduoti kažkokių minčių baltarusiams“, – kalbėjo A. Paulauskas.

„Ar Mykolo Burokevičiaus ir Juozo Jarmalavičiaus byla ne politinė? Na taip, tam tikra prasme politinė“, – teigė E. Bičkauskas.

Tik atvejai nepalyginami, nes Lietuva jau buvo valstybė su žmonių rinkta valdžia, M. Burokevičių ir J. Jarmalavičių parsigabeno dėl jų antivalstybinės veiklos. A. Lukašenka priešingai – neteisėtai uzurpavęs valdžią, dorojęsis su žmonėmis, kurie nori demokratijos.

„Tai yra visiškai kiti atvejai, absoliučiai kiti atvejai“, – kalbėjo signataras.

Provokacijos tikėtinos ir dėl dramatiškiausių istorijos įvykių. Šiemet bus 30 metų nuo vienos didžiausių tragedijų nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Prieš 30 metų Medininkų pasienio posto vagonėlyje, ant grindų, galutinai byrančios Sovietų Sąjungos pareigūnai sušaudė ir nužudė septynis Lietuvos pareigūnus, vieną sunkiai sužeidė. Iki šiol paliktas krauju permirkusių grindų fragmentas.

Dėl Medininkų žudynių iki gyvos galvos nuteistas buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas. Kiti įtariamieji nustatyti, bet jų neišduoda Rusija. „Man atrodo, toje byloje visi taškai padėti“, – teigė A. Paulauskas.

Tačiau jau senokai yra manančių kitaip. „Medininkų byla yra nebaigta, kol laisvėje vaikšto įtariamieji žudikai“, – kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Kad šitoje byloje nesudėti visi taškai ant „i“, tai, mano galva, taip“, – pridūrė signataras.

Ne tik žudikai liko nenuteisti – nuo pradžių tragedija apaugo spėlionėmis, ar tikrai Lietuvos valdžioje, jėgos struktūrose, niekas nežinojo apie planuojamas žudynes. Anot E. Bičkausko, laikotarpis buvo ypač sudėtingas – netrūko laviruojančių tarp Lietuvos ir Rusijos. Tokie įvykiai visada bus vertinami emocingai, todėl ir naudingi provokacijoms. „Tas laikotarpis buvo tiek sudėtingas ir tiek perpintinas tos sovietinės santvarkos draugų čia Lietuvoje, o tokių buvo“, – kalbėjo signataras.

A. Lukašenka jau yra naudojęs Medininkų tragediją kritikams doroti – naudojami Medininkų žudynių įkalčiai. „Žudikų ginklai, jie su tais ginklais visi į Rusiją patraukė. Kaip mūsų omonas išvažiavo su ginklais, taip ir jų omonas iš Latvijos išvyko į Rusiją“, – teigė A. Paulauskas.

Žudikai išsivežė ir nušautų Lietuvos pareigūnų ginklus. Prieš penkerius metus Kijeve susprogdintas žurnalistas Pavelas Šeremetas atskleidė, kaip A. Lukašenka kritikus bandė paversti Medininkų žudikais. P. Šeremetui prabilo A. Lukašenkos nemalonią užsitraukęs buvęs Minsko kalėjimo vadas Olegas Alkajevas. Jis pasakojo, kaip baltarusių specialiosios tarnybos bandė į kalėjimą atnešti ir kalėjimo vadui pakišti ginklą, kuris, anot O. Alkajevo, paimtas iš Medininkų vagonėlio. Sužinojęs, kad bus paverstas Medininkų žudiku, O. Alkajevas pabėgo į Vokietiją.

Panašią istoriją LNK žinioms šiemet pasakojo Lietuvoje prieglobstį gavęs buvęs baltarusių KGB smogikas Igoris Makaras. „Kuo labiau artėjo rinkimai, tuo daugiau buvo perspėjimų, kad jeigu nepasitrauksiu, tai pas mane ras kažkokių ginklų, šaudmenų ir, aišku, mane pasodins ir aš sėdėsiu kalėjime“, – kalbėjo I. Makaras.

„Esant norui ir interpretuojant faktus pasirinktinai, galima pritempti bet kaip“, – teigė E. Bičkauskas.

Tik signataras pažymi, kad valdžią uzurpavusio A. Lukašenkos režimo kaltinimai jokio teisinio svorio neturi, naudojami tik propagandai, bet ir su ja perlenkiama. „Su Valdu Adamkumi čia jau perlenkė, persistengė“, – kalbėjo signataras.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatorių 0ŽIO paslėpti k g e b i s t a i , patogiai

konservatorių 0ŽIO paslėpti k g e b i s t a i , patogiai  portretas
į s i t a i s ę KGB-tų UŽPEČKYJE bijo , kad LUKOŠENKA n e a t v e r t ų JŲ paslaptingo "darbo" veiklą sovietinėje Lietuvoje, juk JIE "dirbo" ranka rankoj su Baltarusijos KGB-tais ir tai būtų nei joks šmeižtas-- visada pastoviai tai GIEDA Lietuvoje 30 metų e s a n t y s pasislėpę KGB-tai.---LIETUVOS gyventojams labai s m a l s u , kodėl JUOS konservatorių OŽYS /kgebistas/ paslėpė"nekaltus" AGENTUS nuo žmonių akių-- juk ne logiška;-- SLĖPTI n e k a l t ą !

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Antra vertus, jei norim, kad kaimynas neitų iš proto, patys turėtume su juo elgtis padoriai ir žmoniškai. Šaukiame, kad Lukašenka suklastojęs rezultatus. O kur įrodymai? Jų neturime, todėl, patinka ar nepatinka Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatai, reikia kuo greičiau juos pripažinti, o Lukašenkos atsiprašyti.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Tiesa nebijo melo, tai melas bijo tiesos! Adamkui nėra ko bijoti. Pasaka, kad penkiolikos dar nesulaukęs Kauno mokinukas buvo Minsko skerdiko pagalbininku, gali patikėti tik visiški idiotai. Deja, kaip matom iš komentarų, tokių pas mus netrūksta. Blogiausia, kad mūsų idiotai dar turi ir rinkimų teisę. Paskui stebimės, kaip galėjom tokią netikusią valdžią išsirinkti...
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių