LSA vadovas ragina kolegas Europoje remti Ukrainą konkrečiais veiksmais

  • Teksto dydis:

Europos regionai ir savivaldybės turi dėti visas pastangas ir teikti konkrečią pagalbą Ukrainai, kuri kovoja su ją užpuolusia Rusija, gindama ne tik savo šalį, bet ir kitų valstybių demokratijas.

 

Taip teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius, kreipdamasis į Europos vietos ir regionų valdžių atstovus trečiadienį Marselyje, Prancūzijoje, vykusiame Europos Regionų komiteto (RK) biuro posėdyje.

Savo kalboje LSA vadovas pažymėjo, kad pastarąją savaitę susidūrėme su dviem istoriniais įvykiais – brutalia karine Rusijos invazija į nepriklausomą Ukrainos valstybę, kasdien nusinešančia šimtus nekaltų žmonių gyvybių, bei beprecedentį pasikeitusį Vakarų valstybių požiūrį į nusikalstamą Rusijos prezidento režimą, apie kurį visos trys Baltijos šalys jau ne vienerius metus bandė įspėti.    

„Akivaizdu, jog nebegalime būti tik liudytojais bei komentatoriais. Turime ne tik priimti deklaracijas, bet ir daryti daugiau. LSA ir Lietuvos savivaldybės palaiko nuolatinį ryšį su partneriais Ukrainoje, teikia humanitarinę bei finansinę pagalbą, taip pat yra pasirengusios priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius Lietuvoje,“ – Marselyje teigė LSA vadovas. Jis pakvietė visus kolegas Europoje ne tik palaikyti Europos Sąjungos Regionų ir miestų deklaraciją dėl solidarumo su Ukraina, bet ir toliau remti šią šalį konkrečia pagalba. Taip pat – panaudoti visus savo kontaktus Rusijoje ir Baltarusijoje, raginant šių šalių piliečius imtis veiksmų ir stabdyti savo vyriausybių nusikalstamą destrukciją Ukrainoje.

RK deklaracijoje visų 27 ES valstybių regionų lyderiai ir merai griežtai smerkia Rusijos karo veiksmus prieš Ukrainą bei ragina savo vyriausybes ir ES Tarybą taikyti Rusijai griežčiausias įmanomas sankcijas.

„Raginame ES paremti su Ukraina besiribojančius Bendrijos regionus, kad jų atstovai galėtų priimti ir padėti ukrainiečiams, kuriems pagal ES Prieglobsčio politiką pabėgėlių statusas turėtų būti suteiktas pagreitinta tvarka,“ – sakoma RK deklaracijoje.

Europos Regionų komitetas – patariamoji ES institucija, kurioje atstovaujama ES valstybių narių vietos ir regionų valdžios interesams. Komitetą sudaro apie 350 Bendrijos valstybių narių vietos ir regionų valdžios atstovų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMindaugas SinkevičiusLSA prezidentasESRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių