Lietuvos reakcija į V. Orbano vizitą: atsisako siųsti ministrus į ES renginius Vengrijoje

Reaguodama į Vengrijos premjero Viktoro Orbano vizitą Rusijoje, Lietuva mažins politinį atstovavimą šioje Vidurio Europos šalyje rengiamuose susitikimuose, o prezidentas Gitanas Nausėda dėl potencialaus vizito į Budapeštą spręs kartu su kitų Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiais.

Apie tai BNS patvirtino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis ir keli šaltiniai Vyriausybėje.

„Kol kas tiesiog apsisprendėme riboti savo dalyvavimą politiniu lygiu Vengrijoje“, – BNS šią savaitę sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, dėl tokios pozicijos sutarta ir su Vyriausybe, ir su Prezidentūra.

Nesiųs ministrų

Vengrija liepą pusmečiui perėmė pirmininkavimą Bendrijai, antradienį Budapešte vyko neformali už konkurencingumą atsakingų ministrų taryba, tačiau joje tiek Lietuvai, tiek didesnei daliai kitų ES šalių atstovavo žemesnio rango pareigūnai.

Iš Lietuvos susitikime dalyvavo ambasadorius Mindaugas Rukštelė, o ne vienas iš ministrų ar viceministrų, kaip yra įprasta.

„Mes įsijungiame į unisoną tų nepatenkintų tokia (V. Orbano – BNS) pozicija“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Šaltiniai BNS nurodė, kad Lietuva nusprendė nedalyvauti Budapešte organizuojamose neformaliose tarybose ministrų lygiu, tačiau viceministrus siųsti galės.

Taip pat elgsis ir Latvija bei Estija. Atstovavimą susitikimuose Vengrijoje mažina ir didžiosios ES narės, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją.

Formaliuose ES Tarybos posėdžiuose, kurie, nepaisant pirmininkaujančios šalies, vyksta Briuselyje, iš Lietuvos toliau dalyvaus ministrai.

Nausėda tarsis su kolegomis

Per pusmetį Vengrijoje turėtų įvykti ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdis, tačiau dar nėra aišku, ar Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda boikotuos šį renginį.

„Pozicija dėl dalyvavimo renginiuose Vengrijoje valstybės vadovų lygiu bus derinama su ES partneriais“, – BNS nurodė Prezidentūra.

Bendrijos lyderių pasipiktinimą V. Orbanas sukėlė, kai pirmąją pirmininkavimo dieną jis išvyko į Ukrainą iš anksto neskelbto vizito, tačiau jau po kelių dienų nuskrido ir į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pozicija dėl dalyvavimo renginiuose Vengrijoje valstybės vadovų lygiu bus derinama su ES partneriais.

Dvišaliu pagrindu surengtą vizitą į Rusiją tiek pats V. Orbanas, V. Putinas klaidingai vaizdavo kaip vykstantį po ES vėliava.

„Tai yra ne tik, kad nepriimtina, bet ir pažeidžia nemažai politinių susitarimų aukščiausiu lygiu, pavyzdžiui, dėl nebendravimo su Putino režimu, kas yra priimta net EVT lygiu. (...) Tai nėra ES pozicija ir tai prieštarauja mūsų pozicijoms“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Vašingtone NATO viršūnių susitikime viešintis prezidentas Gitanas Nausėda V. Orbano vizitą į Maskvą pasmerkė bei tvirtino, kad nors Vengrija pirmininkauja ES Tarybai, ministras pirmininkas neatstovauja Bendrijos interesams.

Sąjungininkės savo nepasitenkinimą išreiškė ir per trečiadienį vykusį eilinį ES ambasadorių susitikimą Briuselyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ArunaS

ArunaS portretas
Ogi Vengrijai nusišikti ant mūsų LIETUVĖLĖS.

jonas is kaimo

jonas is kaimo portretas
taip ardoma ES viskas pagal amerikonu uzsakyma

Komentaras

Komentaras portretas
Konservatoriai nori sugadinti santykius su visais,toliau kenkti Lietuvai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių