Lietuvos ministras išsakė tvirtą paramą dėl valymų kritikuojamai Turkijai

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį išsakė tvirtą paramą Turkijai.

Ši šalis pastaruoju metu sulaukė griežtos kitų Europos Sąjungos (ES) pareigūnų kritikos dėl susidorojimo su įtariamais nepavykusio perversmo dalyviais ir šalininkais.

Susitikęs su Turkijos ambasadore Vilniuje, ministras pabrėžė, kad Lietuva nuosekliai remia Turkijos europinės integracijos pastangas. Anot L.Linkevičiaus, būdama NATO nare, Turkija vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant transatlantinės erdvės saugumą, taip pat vaidina reikšmingą vaidmenį kovojant su nelegalia migracija ir terorizmu.

„Turkija susidūrė su sunkiais iššūkiais ir šiuo metu išgyvena ypač sudėtingą laikotarpį. Tvirtai palaikome savo sąjungininkę šioje nelengvoje situacijoje, esame pasiruošę padėti“, - pranešime spaudai teigė L.Linkevičius.

Kartu ministras pabrėžė, jog Ankara turi laikytis įstatymo viršenybės principo.

„Pabrėžiame, kad labai svarbu, jog veiksmai, siekiant likviduoti bandymo įvykdyti perversmą pasekmes, būtų atliekami laikantis įstatymo viršenybės ir tarptautinės teisės“, - pridūrė ministras.

Ši Lietuvos pozicija gali būti vertinama kaip bandymas atsverti griežtą kritiką iš kai kurių kitų ES šalių, kritikuojančių Ankarą dėl valymų po perversmo. Austrija neseniai pagrasino blokuoti derybas dėl Turkijos narystės ES, o ES pareigūnai perspėja, kad Turkija negaus bevizio režimo, jei neužtikrins žmogaus teisių.

Turkija atkerta, kad ES neįvykdžius finansinių įsipareigojimų ir nepatvirtinus bevizio režimo Ankara neįgyvendins susitarimo stabdyti pabėgėlių srautus iš Turkijos į Graikiją. Susitarimo žlugimas gali lemti naują migrantų bangą į Europą. Turkija pastaruoju metu taip pat siekia pagerinti santykius su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
Is kur Linkeviciaus tokia "meile" Turkijai?????? Turkai pradeda "zaidimus" su Rusija, o p. Linkevicius "palaiko" Erdogano valymus.Nelabai derinasi tokia pareiskimai su sveiku protu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių