Lietuvos ir Lenkijos ministrai įsipareigojo bendradarbiauti rengiant vadovėlius

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Lenkijos švietimo ministrai trečiadienį Varšuvoje pasirašė deklaraciją dėl tautinių mažumų abiejose šalyse švietimo, įsipareigodami intensyviau bendradarbiauti rengiant ir adaptuojant vadovėlius, keliant mokytojų kvalifikaciją.

Kaip informavo Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, deklaracijoje Algirdas Monkevičius ir Dariuszas Pionkowskis (Dariušas Pionktovskis) deklaracija susitarė centralizuotu būdu aprūpinti mokyklas gimtųjų kalbų vadovėliais, užtikrinti vadovėlių ir papildomų mokymo priemonių finansavimą.

Lenkijoje besimokantiems lietuviams mokiniams būtų finansuojamas lietuvių kalbos, istorijos, kultūros ir Lietuvos geografijos vadovėlių įsigijimas. Taip pat bus rengiami nauji vadovėliai, skirti tautinių mažumų mokykloms, o mokytojams organizuojami mokymai, kaip veiksmingai dirbti su naujais vadovėliais ir mokymo priemonėmis.

Dokumente, be kita ko, įsipareigojama ir stiprinti pagalbą mokykloms, specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams.

A. Monkevičius sako, kad dokumentas bus  „tvirtos ir aiškios gairės, kaip mums gerinti lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje ir lenkų tautinės mažumos Lietuvoje ugdymo kokybę“.

„Įsipareigojimai aprėpia beveik viską: ir ugdymo sąlygų gerinimą, aprūpinimą vadovėliais, mokymo priemonėmis, ir mokytojų kvalifikaciją, ir nuolatinę ugdymo stebėseną, rezultatų fiksavimą. Kitas žingsnis bus parengti darbo planą, sukonkretinantį deklaracijoje numatytus tikslus“, – tvirtina A. Monkevičius.

Dokumente taip pat užfiksuoti susitarimai sistemingai stebėti lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje ir lenkų tautinės mažumos Lietuvoje ugdymo kokybę, periodiškai apibendrinti rezultatus. Abi šalys bendradarbiaus užtikrindamos brandos egzaminų tinkamą terminijos, taisyklingos kalbos ir suprantamų formuluočių vartoseną.

Iki 2020-ųjų kovo 1-osios žadama parengti planą, kaip įgyvendinti deklaracijos nuostatas. Lietuva ir Lenkija įsipareigojo sukurti darbo grupę, atsakingą už deklaracijos nuostatų realizavimą, ir ne rečiau kaip kartą per metus keistis informacija apie rezultatus.

Deklaracija parengta atsižvelgiant į 1994-2018 metais Lietuvos ir Lenkijos pasirašytus susitarimus ir deklaracijas, abiejų valstybių tautinių mažumų grupės siūlymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O 'plaštakes' irgi drauge dresiruosit?.. :s

o su afrikieciais dar nekuria monkevicius

o   su  afrikieciais  dar  nekuria  monkevicius   portretas
bendru knygu mokykloms ...kazkoks lenkiskai jankiskas pederastynas --bet jokiu budu ne lietuva....ir ne lietuviu tauta su savo kalba paprociais ir kultura....

Turime Švietimo ministrą

Turime Švietimo ministrą portretas
vis dar NEIŠMANANTĮ, kas yra Tautinė mažuma (pagal TMAPK), o kas yra KITATAUTIS, gyvenantis kitos tautos nacionalinėje valstybėje... SVEIKINU. Toks dar ir ne tai pasirašys...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių