Lietuvos ir Izraelio ministrai viešu laišku kviečia tiesti bendrą kelią į ateitį

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir Izraelio užsienio reikalų ministras Gabis Ashkenazis (Gabis Aškenazis) viešu laišku kviečia tiesti bendrą kelią į ateitį, Lietuvoje pabaigus minėti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus.

„Minėdami unikalią judaizmo istoriją Lietuvoje, mes kartu prisimename ir Holokausto tragediją. Kartu mes įsipareigojame prisiminti, taip pat sąžiningai vertinti praeitį, kokia skausminga ji bebūtų“, – sakoma viešame ministrų laiške, paskelbtame abiejų šalių žiniasklaidoje.

„Prisimindami praeitį, kartu vystome naujas idėjas, identifikuojame iššūkius ir ieškome jiems sprendimų. Prisimindami praeitį, mes tiesiame kelią į ateitį“, – sakoma laiške.

Prisimindami praeitį, kartu vystome naujas idėjas, identifikuojame iššūkius ir ieškome jiems sprendimų.

Pirmadienį Lietuvos ir Izraelio santykius užsienio reikalų ministras G.Landsbergis su Izraelio kolega G. Ashkenaziu aptarė telefonu, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Izraelis Lietuvai yra prioritetinis partneris, su kuriuo mus sieja turtinga istorija ir žmonių ryšiai. Minėdami mūsų diplomatinių santykių 29-ąsias metines, turime prisiminti, kad Lietuvos žydai nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų yra neatskiriama mūsų visuomenės dalis, reikšmingai prisidėjusi prie Lietuvos valstybingumo, istorijos, kultūros ir mokslo raidos. Matome dideles mūsų šalių bendradarbiavimo galimybes ateityje“, – teigė G. Landsbergis.

Lietuvos ir Izraelio santykiai užmegzti 1992 metų sausio 8 dieną. Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad praėjusiais metais sukako iškiliausio litvakų kultūros atstovo Vilniaus Gaono 300-osios gimimo metinės, 2020 metus buvo paskelbęs Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Šioms progoms paminėti įvyko dešimtys renginių Lietuvoje ir užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Koks susimąstęs, nuors skulptura iškalk ,,Dydis Lietuvos mąstytojas,,

KOKS PASINEŠIMAS!

KOKS PASINEŠIMAS! portretas
Jis ir Izraelis...Gal tave ir priims į kompanionus - bėgti iš paskos, kaip kiemsargiukas ir kiauksėti...Ką tu dar gali pasiūlyti tokiam išsivysčiusiam Izraeliui, piemenėli?

Nuomone

Nuomone portretas
Tuoj mes visi vergausim sitiem zydam
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių