Į Lietuvą atskraidinta dar pusšimtis afganistaniečių, laukiama trečio lėktuvo

Trečiadienio popietę į Lietuvą atskraidinta dar pusšimtis lietuvių kariams padėjusių afganistaniečių ir jų šeimų narių.

„Dar vienas lėktuvas ką tik atgabeno 50 afganų ir šiandien laukiamas trečias lėktuvas“, – savo „Facebook“ paskyroje pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Ryt oficialiai „Kabulo vienuoliktuko“ operacija baigiama ir visi grįš į Lietuvą bei paskutinė grupelė evakuojamųjų“, – sakė jis.

Lietuva rūpinasi, kad iš Afganistano būtų išgabenti lietuvių kariams talkinę vertėjai ir kiti asmenys. Tam į Kabulą išsiųsta dešimt karių, dirba vienas diplomatas.

Naktį iš antradienio į trečiadienį į Vilnių jau atskraidinta 14 afganistaniečių vertėjų su šeimomis, iš viso – 50 asmenų.

Jie laikinai apgyvendinti Raseinių rajono savivaldybėje.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų – 2002–2021 metais, ten tarnavo apie 5000 karių, jie dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „Tvirta taika“ bei vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).   

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pertekliniai kostiumuoti

pertekliniai kostiumuoti portretas
[tam Info] ..na,ir ko tie talkininkai taip bijo? Uz didelius pinigus jie dirbo okupaciniai kariuomenei [[europoje tokie vadinami ishdavikais] jie dirbo darba pries savo tevynainius,,Tai kodel musu talkininkus [svetimai] valstybei teisiam,izoliuojam sodinam i kalejima?? Afganai -talkininkai zinojo ,kad jie dirba ardomaji valstybes" darba" Ko galima tiketis is zmoniu ishdavusiu savo tauta ==invaziniai sosnovskio barshciai,pavojinga.

O

O portretas
O koks velnias tuos lietuvos samdinius ten nese uzsifirbti pinigu

Anonimas

Anonimas portretas
20 metu lietuviski okupantai Afganistane ZUDE, PLESE ir PRIEVARTAVO. Ateis lietuviski isgamoms laikas ir jums kai jus zudys ir prievartaus. Tie ,,vertejai,, kartu su okupantais naikino Afganistana.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių