Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicija apie A. Lukašenkos sušauktą asamblėją: tai – farsas

Lietuvoje gyvenantys Baltarusijos opozicijos atstovai farsu pavadino autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos sušauktą jam lojalių deputatų asamblėją, kuri penktadienį paskelbė aptakius konstitucinės reformos planus.

„Tai farsas. Reformoms ir politinės krizės sprendimui skirtas renginys paverstas šou, kurio tikslas – suteikti tribūną A. Lukašenkai“, – BNS sakė opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Frankas Viačorka.

„A. Lukašenka žadėjo konstitucines reformas dar rudenį, bet dabar jis žada ne permainas, jis žada pagalvoti apie permainas. Tai tebuvo dar vienas privalomai sukviestų lojalių pareigūnų susibūrimas, siekiant suteikti legitimumo ir ramybės jausmą“, – teigė F. Viačorka.

Dėl suklastotų prezidento rinkimų Vakarų sankcijų ir masinių protestų sulaukęs A. Lukašenka pareiškė, kad referendumas dėl konstitucinės reformos galėtų būti surengtas maždaug po metų kartu su savivaldos rinkimais.

„Esu įsitikinęs, kad iki šių metų pabaigos pateiksime naują Konstitucijos projektą ir priimsime šį pagrindinį teisinį dokumentą per ateinančius 11–12 mėnesių per referendumą“, – penktadienį sakė A. Lukašenka. Jį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Pagal naująją Konstituciją, anot jo, reikės „reformuoti, perdaryti daug įstatymų, reikės pakeisti įstatymų bazę“.

A. Lukašenkos teigimu, tada bus išspręstas klausimas, „kada jis išeis“.

Jis taip pat pasiūlė visos Baltarusijos liaudies susirinkimą paversti konstituciniu organu. Jo kompetencijoje būtų tokie klausimai kaip „suverenitetas, mūsų šalies nepriklausomybė, gynyba, koviniai pajėgumai“.

„Nebus kišamasi į valstybės valdymo, vykdomąsias funkcijas. Tai bus valdžios institucijų ir valstybės vadovo reikalas“, – aiškino jis.

Penktadienį A. Lukašenka sakė įpareigojęs „kontroliuojančias institucijas“ likviduoti privačias bendroves, kurios palaikė opozicijos raginimus skelbti streiką visoje šalyje pernai rudenį.

Jis taip pat pavedė Teisingumo ministerijai perregistruoti politines partijas iki šių metų pabaigos.

A. Lukašenka tvirtino, esą Baltarusijoje nėra politinių kalinių, nors teisių gynėjai tokiais yra pripažinę daugiau kaip 240 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IŠKLAUSIAU VISĄ LUKAŠENKOS KALBĄ...

IŠKLAUSIAU VISĄ LUKAŠENKOS KALBĄ... portretas
VISKĄ, KĄ JIS KALBĖJO - 100 % TIESA. Baltarusijos tautos dauguma, net neabejoju, jį palaiko ir tikrai neleis sunaikinti savo šalį, kaip tai, Amerikos banditų, buvo padaryta Ukrainoje. Kai kas iš klaužidų pasimoko. Gaila, kad tik ne Lietuvos lojantys landsberginiai šuneliai, kurie, sąskaita savo piliečių gerove, aklai parsidavė Amerikos pasaulio teroristams.

Morgana

Morgana portretas
Bet tamstos buvimas Lietuvoje ir neduoda nieko gero.

Anonimas

Anonimas portretas
Farsas tai tichanovskoja su kitais tokiais pačiais...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių