„Lietuva – visų“ dešimtuko bendrybė – visi nepartiniai

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama "Lietuva – visų" elitą.

Šis sąrašas tikrai išsiskiria iš kitų. Tarp 48 pavardžių partijai priklausančių vos keli. Partijos pirmininkas rikiuotėje – ne pirmas ir net ne antras, o paskutinis. Savo vadovaujamą darinį jis vadina ne partija, o "politiniu startuoliu žmonėms, kurie nori, gali ir moka".

Lyg visuomeninis komitetas

Įdomu, ką politologas Algis Krupavičius būtų pasakęs apie tokį darinį kaip "Lietuva – visų", jei nebūtų jo sąrašo pirmas numeris? Kas čia – visuomeninis rinkimų komitetas Seimo rinkimuose, nors tokie negali kandidatuoti į Seimą?

"Galima sakyti ir taip – tai nepartinis visuomeninis darinys. Bet ar nereikėtų ir Seimo rinkimuose atidaryti vartus tokiems dariniams? Svarbiausia – ar jie turi idėjų, pasiūlymų, ar programos logiškos, bandančios pasiūlyti ką nors naujo. Žinoma, jiems turėtų galioti panašūs ar net identiški kriterijai kaip ir politinėms partijoms", – mano į politiką su šiuo naujadaru nutaręs sukti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius dr. A.Krupavičius.

Kol kas visuomeniniams rinkimų komitetams įstatymai leidžia kandidatuoti tik savivaldos rinkimuose. Bet "Lietuva – visų" sumanė, kaip tai apeiti. Vos vegetuojančiai Emigrantų partijai sugalvojo naują pavadinimą ir jos vardu iškėlė nepartinių sąrašą.

Jei būtų skaidriai steigę naują politinį darinį, pagal įstatymą būtų reikėję rasti 2 tūkst. steigėjų, įregistruoti partiją ir tai padaryti ne vėliau nei likus pusmečiui iki rinkimų. O dabar – fokusas: nei poros tūkstančių tokios partijos rėmėjų, nei registravimo, ir štai nauja partija, nors iš tikrųjų net ne partija, o nepartinių asmenų sambūris, teisiškai atitinkantis partijoms keliamus formalius reikalavimus. Įstatymų rengėjams turbūt nekilo mintis, kad galima taip gudriai apeiti įstatymą.

Kukli pozicija

Bet buvęs Emigrantų partijos pirmininkas Kauno Šilainių seniūnijos Smėlio 1-osios seniūnaitijos seniūnaitis Juozas Murauskas neigia, kad jo vadovauta partija buvo tiesiog užvaldyta. Beje, "Lietuva – visų" sąraše, ir tai tik antroje pusėje, vos vienas kitas iš ankstesnės Emigrantų partijos. Buvusiam jos lyderiui teko kuklus 39-as numeris iš 48-ių.

"Svarbu ne, ar man gerai, o ar žmonėms gerai. Man 69-eri metai, aš beveik 21 metais vyresnis už Tomą Pačėsą. Gerai, kad atsirado aktyvus, drąsus vyrukas, subūrė visus tuos kovotojus, profesionalų komandą – vienuolika profesorių, yra žymių žurnalistų, krepšininkų", – sako J.Murauskas.

Jis tikina prieš kokius metus pats parašęs žinutę buvusiam garsiam krepšininkui ir treneriui, o dabar verslininkui T.Pačėsui, ir pasiūlęs imtis vadovauti partijai. J.Murauskas sako esantis krepšinio mėgėjas, seniai žinojo T.Pačėsą. O susipažinęs partijos tarybai pasakė, kad yra kandidatas vadovauti partijai – ne naujokas politikoje, antra kadencija Alytaus tarybos narys, jaunas. Partija neturėjo finansinių resursų, tad, pasak J.Murausko, kai nėra benzino, nėra ir kaip užkurti automobilį, – pastaruoju metu jau net nedalyvavo rinkimuose. Tad nutarė perduoti partijos vairą naujam lyderiui, o jis ir subūrė komandą rinkimams.

"O dėl numerio sąraše, tai T.Pačėsas jame dar toliau. Jei žmonės manys, kad esu vertas, išreitinguos", – sako J.Murauskas.

Tomas Pačėsas. Evaldo Šemioto nuotr.

Lyderis – paskutinis

Visuomeninio judėjimo "Už Alytų", su kuriuo jau antrąkart yra laimėjęs Alytaus miesto tarybos mandatą, o dabar ir nepartinės partijos "Lietuva – visų" lyderis T.Pačėsas sąraše paskutinis. Tiesa, paskutinįjį, net jei tai visai nežinoma pavardė, rinkėjai visada reitinguoja. Bet kad partijos lyderis ne pradėtų sąrašą, bet užbaigtų – to dar nebuvo. Iki pat Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbiant rinkimų sąrašus, jie neatskleidė saviškio visų pavardžių ir eiliškumo. Panašu, "Lietuva – visų" bando kuo tik įmanoma demonstruoti savo kitoniškumą.

Politika – mokslas, todėl politologą įrašėme į pirmą vietą.

Naujos partijos pirmininkas piktinasi kitose partijose naudojama reitingavimo tvarka: "Reitinguoti turi žmonės. Partijų lyderiai priverčia žmones juos laikyti sąrašo lyderiais, nors net nežinome, ar jie tokie yra iš tikrųjų, nes jie nereitinguojami partijos narių, tad kaip galime sužinoti jų populiarumo lygį net partijos viduje."

Bet tokiu atveju gal reikėjo pateikti tiesiog abėcėlės seka surašytą sąrašą, o žmonės tesirenka? "Ne, leiskite paprieštarauti. Politika – mokslas, todėl politologą įrašėme į pirmą vietą. Viską darome skaičių ir logikos seka", – aiškina T.Pačėsas.

Beje, jis pats jau spėjęs pagarsėti ne tik kaip regioninio, bet net tarptautinio masto politikas: Lenkijos krepšinio klubų buvęs žaidėjas ir treneris suorganizavo mūsų premjero Sauliaus Skvernelio susitikimą su vienu įtakingiausių Lenkijos politikų Jaroslawu Kaczynskiu. Už slaptai, apeinant įprastą susitikimų su užsienio politikais tvarką, surengtą susitikimą S.Skvernelis kaltintas šešėlinė politika.

Giria komandą

Pirmas sąraše politologas A.Krupavičius, beje, buvęs Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, paskui Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio visuomeninis patarėjas, sako, kad jį kvietę kartu eiti į rinkimus ne viena į kairę nuo centro esanti partija, buvo siūlymų ir iš didžiųjų, tad galėjo turėti garantuotą mandatą. Bet sako neketinantis tapti jokios partijos nariu, o nepartinių sąrašas jam savaime įdomus, tęsiantis visuomeninių komitetų liniją. Be to, pasak A.Krupavičiaus, "Lietuva – visų" kelia tokias idėjas, kurių nė viena kita partija nedrįstų. Pavyzdžiui, esant reikalui paleisti Seimą viduryje kadencijos, panaikinti partinius sąrašus rinkimuose, Seimo nariui suteikti neliečiamybę tik tais atvejais, kai tai susiję su jo parlamentine veikla, didesnį turtą ir didesnes pajamas daugiau ir apmokestinti.

A.Krupavičiaus vertinimu, "Lietuva – visų" turi ir gerą programą, prie kurios rengimo jis smarkiai pridėjęs ranką, ir neblogą komandą. Pasak jo, ne tik dešimtukas, bet ir visas sąrašas konkurencingas, palyginti su bet kuria kita tradicine didele partija.

A.Krupavičius vardija: antras sąraše buvęs garsus krepšininkas Valdemaras Chomičius – nebe naujokas politikos lauke – yra Alytaus tarybos narys, galėtų puikiai dirbti Seime kaip ir kiti buvę sportininkai – Virgilijus Alekna ar Sergejus Jovaiša. Sąraše yra ir daugiau krepšininkų, krepšinio trenerių. "Žinote, kodėl gerai krepšininkai? Nes jie supranta komandinę dvasią, o politika – komandinis dalykas, nors Lietuvoje yra atvirkščiai – vyrauja hierarchija, vadas visada teisus, partijose įsigalėjusi valdoma demokratija", – sako A.Krupavičius.

Jam imponuoja trečias sąraše Raimundas Matulis – profesionalus karo lakūnas, buvęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos rektorius, dabar – Valstybės sienos apsaugos tarnybos Karybos reikalų skyriaus vedėjas. Šeštas – Andrius Nikitinas – verslininkas, buvęs diplomatas, turi užtektinai kompetencijos. Penktas – Seimo narys Rimas Andrikis – geras teisininkas, ne veltui prezidentas Algirdas Brazauskas jį buvo pasikvietęs savo patarėju teisės klausimais. Pasak A.Krupavičiaus, puikūs kandidatai į Seimą – ne tik pirmame dešimtuke: vienuolikta jame Jūratė Zabielaitė – advokatė, viena iš "Maisto banko" steigėjų, tryliktas – Adas Darinskas, kuris specializuojasi naujų vaistų vėžio gydymui paieškoje ir tyrimuose, šešiolikta – Ramunė Mareckienė – socialinių projektų vystytoja, viena stipriausių nevyriausybininkų Lietuvoje.

Žinote, kodėl gerai krepšininkai? Nes jie supranta komandinę dvasią, o politika – komandinis dalykas, nors Lietuvoje yra atvirkščiai – vyrauja hierarchija, vadas visada teisus, partijose įsigalėjusi valdoma demokratija.

Sąraše – buvę partiniai

Vis dėlto sunku įsivaizduoti darnią komandą, kai juos jungia tai, kad visi – nepartiniai, tačiau ne vienas dešimtuke yra kandidatavę su skirtingomis partijomis, o kai kurie ir išsiskyrę ne gražiuoju.

Štai ketvirta sąraše Rūta Janutienė buvo Naglio Puteikio bendražygė. Pernai jo vadovaujama Centro partija ją iškėlė kandidatuoti į laisvą Seimo nario vietą, o Valstiečių ir žaliųjų sąjunga parėmė. Tačiau rinkėjų paramos pritrūko. R.Janutienę tuomet patarėja Seime įsidarbino N.Puteikis. Ji buvo minima kaip Centro partijos-Tautininkų kandidatė į Seimą 2020-ųjų rinkimuose.

Tačiau N.Puteikio ir R.Janutienės keliai išsiskyrė. Savo "Facebook" paskyroje ji pareiškė, kad, jos antikorupcinės programos nuostatoms neįtilpus į Centro partijos rinkimų programą, ji atsisakiusi kandidatuoti šios partijos sąraše ir iš jos išstojo. Tačiau už šį apsisprendimą buvo atleista iš darbo Seime kaip netekusi N.Puteikio pasitikėjimo.

Tačiau kitas N.Puteikio, o neseniai ir pačios R.Janutienės bendražygis Kristupas Krivickas tikino, kad programoje antikorupcinės nuostatos įtvirtintos, o R.Janutienė į partijos rinkimų sąrašą siekė įtraukti teistus asmenis, bet supratusi, kad to nebus, išstojo iš partijos.

Beje, dar pernai su Centro partija siejosi ir V.Chomičius – tai su šios partijos sąrašu jis pateko į Alytaus tarybą.

Vienintelis esamas Seimo narys R.Andrikis pateko į Seimą su "Tvarka ir teisingumu". Pernai į Europos Parlamentą jis kandidatavo su visuomeniniu komitetu "Prezidento Rolando Pakso judėjimas". Beje, "Lietuva – visų" sąraše yra ir daugiau buvusių "tvarkiečių", pavyzdžiui, Remigijus Ačas.

Aštuntas sąraše Valdas Vasiliauskas, 2012 m. į Seimą patekęs kaip "Drąsos kelio" atstovas. Iširus šios partijos frakcijai perėjo pas "tvarkiečius", bet paskui iš jos pasitraukė ir pareiškė nekandidatuosiantis į Seimą su šia partija. Pernai į Vilniaus savivaldybę jis kandidatavo su buvusio "darbiečio" Arūno Degučio vedamu visuomeniniu komitetu "Gedimino miestas".

Vadinamajame nepartinių sąraše yra ir kitose partijose, net jų elitu, buvusių asmenų. Pavyzdžiui, dešimtas sąraše Justinas Sartauskas dar pernai savivaldybių tarybų rinkimuose kandidatavo su socialdemokratais. Jis – buvęs socialdemokratų deleguotas Šiaulių miesto meras, vicemeras, savivaldybės administracijos vadovas, tris kadencijas Šiaulių miesto tarybos narys, buvo Socialdemokratų frakcijos seniūnas, Šiaulių skyriaus pirmininko pavaduotojas.

Buvęs socialdemokratas ir septintas sąraše Antanas Navakauskas, dabar – Seimo nario R.Andrikio patarėjas. 2011 m. pusmetį jis buvo Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi, bet postą turėjo palikti žlugus koalicijai. Pernai kandidatavo į Kauno merus jau kaip "Tvarkos ir teisingumo" atstovas, tačiau liko paskutinis, tepelnęs 0,6 proc balsų.

Valdemaras Chomičius. Evaldo Šemioto nuotr.

Temidės klientai

Dvi kandidatės pirmajame dešimtuke turi nebaigtų reikalų su Temide. VRK panaikino teisinę neliečiamybę devintai "Lietuva – visų" sąraše – buvusiai Nacionalinio kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei, kuri įtariama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi vadinamojoje kraujo byloje. Po įtarimų korupcija ji pasitraukė iš pareigų, bet įtarimus neigė. Dabar J.Bikulčienė yra taip pat su "Lietuva – visų" sąrašu kandidatuojančio Seimo nario R.Andrikio padėjėja.

R.Janutienės neliečiamybė panaikinta Vilniaus miesto apylinkės teismo, nagrinėjančio bylą dėl buvusio Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovo Vytauto Valvonio šmeižto bendrininkaujant su kitais asmenimis, prašymu. Anksčiau teismas yra pripažinęs, kad R.Janutienė ir dar pora žurnalistų skelbė tikrovės neatitinkančias žinias apie Lietuvos banko valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską.

Dar du iš dešimtuko neseniai patyrė nemalonumų darbe. A.Nikitinas šiemet birželį pašalintas iš korupcijos skandalo sukrėstos Lietuvos verslo konfederacijos generalinio direktoriaus pareigų kaip praradęs organizacijos vadovybės pasitikėjimą.

A.Krupavičiui šią liepą dėl akademinės etikos pažeidimų nepratęsti VDU Socialinių mokslų fakulteto dekano įgaliojimai. 2018 m. akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus jis pripažintas neetiškai citavęs doktoranto tekstą. Dėl šios priežasties jo, kaip visuomeninio patarėjo, atsisakė ir Seimo pirmininkas.

Kol kas paskutiniai

"Jei kas šiuose rinkimuose gali nustebinti, tai "Lietuva – visų", – mano šio darinio sąrašo pirmasis numeris A.Krupavičius. Bet jis pripažįsta, kad "Lietuvai – visų" trūksta žinomumo, organizacinės struktūros. Pasak jo, viltinga žinia ta, kad socialiniuose tinkluose pastarąsias kelias savaites "Lietuva – visų" yra lyderiai tarp visų rinkimuose kandidatuojančių partijų pagal pasiekiamumo rodiklius. A.Krupavičius primena, kad matomumas socialiniuose tinkluose nevirsta rinkėjų balsais, tik nedidelė dalis balsuoja už tas partijas, kurias sekė internete. "Vis dėlto paveikslas gerokai margesnis, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio", – sako į politiką pasukęs politologas.

"Vilmorus" / "Lietuvos ryto" rugsėjo apklausoje tarp septyniolikos kandidatuojančių partijų sąrašų "Lietuva – visų" liko paskutinė, tepelniusi 0,6 proc. paramą tarp apsisprendusiųjų, už ką balsuos.


"Lietuva – visų" dešimtukas

1. Algis Krupavičius

2. Valdemaras Chomičius

3. Raimundas Matulis

4. Rūta Janutienė

5. Rimas Andrikis

6. Andrius Nikitinas

7. Antanas Navakauskas

8. Valdas Vasiliauskas

9. Joana Bikulčienė

10. Justinas Sartauskas

Esami Seimo nariai: 1

Esami savivaldybių tarybų nariai: 1

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo dešimtuke*: 1

Amžius: nuo 47 iki 69 m., vidurkis 58,8 m.

Lyčių lygybė: vyrų 8, moterų 2

Politikos debiutantai: 5

Partijų perbėgėliai: 6

Ne partijos nariai: 10

* Tuomet vadinusis Emigrantų partija rinkimuose nekandidatavo, "Tvarkos ir teisingumo" sąrašo dešimtuke buvo R.Andrikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daug Lietuvos politikų yra tokie

Daug Lietuvos politikų yra tokie portretas
Kai savęs nesuranda versle ,tada pasiduoda į politika. Tai yra vienas iš pelno siekimo šaltinių ,nieko neveikiant.

Baisu

Baisu portretas
kodėl neparašo, jad Krupavičius jau išmestas iš vdu už plagiatą?

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
Citata: "Įstatymų rengėjams turbūt nekilo mintis, kad galima taip gudriai apeiti įstatymą." Nuo to ir PRADEDA, kaip apeiti įstatymą, pagal nerašytą įstatymą. Kita citata: "panaikinti partinius sąrašus rinkimuose," Kam labai pritarčiau, tačiau gudrybė tame, kad partiniai SĄRAŠAI yra ANTIKONSTITUCINIAI, nes paneigia lygios ir tiesioginės konstitucinės rinkimų teisės principą. Todėl šito nepaminint negalima suprasti, kad jau AŠTUNTI rinkimai yra ANTIKONSTITUCINIAI. Taigi į Seimą einą antikonstitucininkai, HIBRIDINIAI NUSIKALTĖLIAI. Toks yra ir prof. dr. pirmas sąraše.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių