Lietuva rems Ukrainos siekį suteikti Europos kultūros sostinės titulą jos miestams

Lietuva rems Ukrainos siekį jos kuriam nors miestui gauti Europos kultūros sostinės titulą, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Anot jo, teisę siekti Europos kultūros sostinės statuso savo miestams Ukraina įgijo po jai birželį suteikto Europos Sąjungos kandidatės statuso.

„Kiek yra buvę oficialių susitikimų, kiek esame bendravę su Ukrainos Kultūros ministerijos atstovais, matome, kad Ukrainai tai yra įdomu. Esame pasiūlę visą pagalbą, jei kažkokios reiktų, konsultacijų – nuo bendro fono nubrėžimo, vienokių ar kitokių diplomatinių pastangų tiek iš Kultūros ministerijos, tiek iš Lietuvos, kaip valstybės, tiek ir iš Kauno – Europos kultūros sostinės komandos“, – BNS šią savaitę teigė ministras.

Pasak jo, jau yra keletas konkrečių miestų, kurie domisi šia iniciatyva bei bando ieškoti tarptautinio palaikymo. Vis dėlto artimiausias konkursas siekti Europos kultūros sostinės vardo vyktų tik 2024-aisiais.

S. Kairys sako, kad iki tol vyktų ilgas pasiruošimo procesas, pati šalis turėtų rengti konkursą tarp kelių savo miestų, kurie pareikštų norą į šį titulą.

Mano žiniomis, ir Lvivas, ir Charkivas gali apie tai galvoti, esu girdėjęs tokių pamąstymų. Bet čia reikia suprasti, kad viduje šalies turi įvykti konkursas, tam turi būti sąlygos.

„Mano žiniomis, ir Lvivas, ir Charkivas gali apie tai galvoti, esu girdėjęs tokių pamąstymų. Bet čia reikia suprasti, kad viduje šalies turi įvykti konkursas, tam turi būti sąlygos. Todėl tikimės, kad tas karas tiek neužsitęs ir šalis turės galimybę“, – tvirtino jis.

„Būtų svarbu ne tik tai, kad Ukraina per kultūrą transliuotų savo gyvybę, nenugalimumą. Manau, tai galėtų sutapti ir su karo pabaiga, žiūrint į perspektyvą. Gal tas mano kalbėjimas ir naivus, bet šie procesai negali tęstis į begalybę. Tai būtų svarbus formatas pažymint, kokia yra kultūros svarba gyvenime“, – kalbėjo S. Kairys.

Anot ministro, vertinant paraiškas svarbus konkretaus miesto ir Europos abipusis ryšys, t.y. ką abu jie gali pasiūlyti vienas kitam, ar juos vienija panašios vertybės. Svarbus ir tarptautinis palaikymas, ryšiai – Lietuva, S. Kairio teigimu, galėtų padėti dalydamasi patirtimi, rengiant paraiškas, pasitelkdama diplomatinę įtaką.

„Esame pasiūlę visą pagalbą, kurios tiktai reikia“, – pabrėžė S. Kairys.

Jis teigia, jog kiekvieno susitikimo su bet kurios valstybės atstovais metu stengiasi priminti apie Ukrainos problemas, kad „karas nebūtų kažkur pamirštas“, o pati šalis „nurašyta, kad ji yra sudėtingoje situacijoje, iš kurios neįmanomas procesas į Europą“.

2022 metais Europos kultūros sostinėmis paskelbtas Kaunas ir Kauno rajonas, taip pat Ešas prie Alzeto Liuksemburge ir Novi Sadas Serbijoje. 2008-aisiais šį titulą turėjo Vilnius, tapęs pirmąja Europos kultūros sostine iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių