Lietuva perspėjo Baltarusiją užtikrinti mokymą lietuvių tautinei mažumai jų kalba

  • Teksto dydis:

Lietuva perspėjo Baltarusiją užtikrinti mokymą lietuvių tautinei mažumai jų kalba, šiai ketinant nuo rugsėjo 1-osios nebedaryti dviejų gyvenviečių mokyklose.

Kaip ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), Baltarusija įspėta trečiadienį vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Nuolatinės tarybos posėdyje.

Baltarusija, priėmusi savo švietimo kodekso pakeitimus, nuo šių metų rugsėjo 1 dienos nebeužtikrins mokymo lietuvių kalba lietuviškose mokyklose, esančiose Rimdžiūnuose ir Pelesoje.

„Baltarusijos veiksmai pažeidžia tarptautinius ir ESBO įsipareigojimus dėl mokymo tautinių mažumų kalbomis užtikrinimo ir neigiamai paveiks švietimo ir kalbines tautinių mažumų teises. Tai pirmas žingsnis į tautinių mažumų mokyklų uždarymą Baltarusijoje", – pabrėžė Lietuvos laikinoji reikalų patikėtinė prie tarptautinių organizacijų Vienoje Nida Jakubonė.

Pasak URM, posėdyje ESBO aukštasis komisaras tautinėms mažumoms ambasadorius Kairatas Abdrachmanovas pristatė savo veiklos ataskaitą, kurioje tarp kitų klausimų pabrėžė paraginęs Baltarusijos valdžios institucijas persvarstyti planuojamus teisės aktų pakeitimus ir užtikrinti tinkamą tautinių mažumų kalbų mokymą.

Vyriausiasis komisaras, pabrėždamas gilų susirūpinimą, savo ataskaitoje taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos veiksmus ir siekį pateisinti savo agresiją prieš Ukrainą pasitelkiant tautinių mažumų klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jezusmarija !!!!

Jezusmarija !!!!  portretas
Kas vyksta ? Taigi , išrinkome , išlaikome Baltarusijos " prezydente " :))) kodėl ponia nesirūpina lietuvaičiais ?

Nuomone

Nuomone portretas
Baltarusija perspeja o Lietuvoj kalba Lietuviska naikina tai kaip tai suprasti ?

skiep

skiep portretas
uztat mes finansuojam belarusu studentus,belarusu mokyklas,belarusu studentams mokam daug didesnes stipkes nei lietuviams,bendrikai uz dyka.Absurdas,baikit viena kart svetimiems kist pinigus,musu mokescius,nieksai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių