Apie „Facebook“ cenzūrą: Lietuva per maža deryboms su tokia milžiniška organizacija?

  • Teksto dydis:

Socialiniam tinklui „Facebook“ ir toliau blokuojant įrašus apie Ukrainą, Lietuvos vyriausybė ėmėsi veiksmų. Derasi su tinklą valdančia organizacija „Meta“. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Valstybės kanclere Giedre Balčytyte.

– Ar Vyriausybei, Lietuvai yra kada nors tekę pakliūti į tokią situaciją, kai tenka kalbėtis su tokia socialinių tinklų gigante apie jos vykdomą cenzūrą?

– Taip, Vyriausybė dirba su „Meta“ jau pakankamai seniai. Ypač intensyviai nuo praėjusio pavasario, prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, kadangi iškilo didesnė dezinformacijos banga. Ir Vyriausybė jau tada pradėjo bendradarbiauti, kalbėtis su „Meta“ atstovais apie tai, kaip galėtume bendromis jėgomis pažaboti dezinformacijos sklaidą. Tuo metu mes kalbėjomės ir apie visai kitą dalyką, kaip anglifikuojama ta informacija, ko reikėtų imtis. Su „Meta“ esame bendravę įvairiomis temomis, įvairiais lygiais. Ir su „Meta“ atstovybe, ir regioniniais vadovais. Tie pokalbiai vyksta nuolat. Reikia pastebėti, kad kai pokalbis nekrypsta reikiama linkme, tuomet yra kitos priemonės, kurias svarsto Vyriausybė kartu su Seimu. Tai yra ir reguliavimo dalykai, ir kitos priemonės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Paaiškinkite, kad visi geriau suprastų, kas vyksta. Žmonės mato, kad ir mūsų nuomonės formuotojų skelbiami įrašai dingsta. Kas konkrečiai vyksta socialiniame tinkle Lietuvos mastu?

–  Matome, kad profiliai yra užblokuojami, dingsta įrašai. Tad pirmiausiai norime išsiaiškinti viso to priežastis, kodėl tai vyksta. Paskelbėme tokį kvietimą, kad tie žmonės, kurių profiliai užblokuoti, kreiptųsi ir informuotų apie tai. Tokiu būdu mes bandome išsiaiškinti, kokios priežastys lėmė užblokavimus. Kad tuomet apie jas galėtume kalbėtis su „Meta“ atstovais ir jas indikuoti.

– Kaip „Meta“ aiškina savo sprendimą šiuo atveju. Tą algoritmo veiksmą?

– Taip ir aiškina, kad yra algoritmas, kuris priima vieną ar kitą sprendimą. Arba – tai žmogaus sprendimas. Jie konkrečių atvejų neaiškina, dėl to turime kalbėtis apie sisteminius dalykus.

Matome, kad profiliai yra užblokuojami, dingsta įrašai. Tad pirmiausiai norime išsiaiškinti viso to priežastis.

– Jūs pastebite, kad kai kalbama apie rusišką naratyvą, jis yra neblokuojamas? Jis keliauja po įvairius socialinius tinklus...

– Taip, galime pastebėti, bet mes dabar kalbame, kodėl blokuojama, o ne neblokuojama, nes šiuo metu mums kelia didžiausią nerimą, kodėl blokuojamas turinys, kuris susijęs kažkaip su Ukrainos palaikymu arba vienokiu ar kitokiu Rusijos vertinimu.

– Šiuo atveju, sakote, yra ilgalaikis derybų procesas. Nepasieksime mes to taip greitai, tarkim, per keletą mėnesių?

– Taip, „Meta“ organizacija yra didelė. Ir mes, kaip ir minėjau, nuolat dirbame ta linkme. Rezultatą stengiamės pasiekti bendradarbiavimo būdu. Jeigu tai nepadės išspręsti šios problemos, yra reguliacinės priemonės. Kadangi, matome, daug dezinformacijos, svarstome, ką galėtume teisiškai reguliuoti Lietuvoje, kad kai kurie dalykai taptų negalimi, t. y. nelegalūs. Bet yra ir kitas dalykas. Lietuva, aišku, yra nedidelė valstybė, o „Meta“, kaip minėjau, – didžiulė organizacija. Tad labai svarbu telkti partnerius ir kitas valstybes, kurios susiduria su tais pačiais klausimais. Ir kelti juos tarptautiniuose formatuose, tokiuose kaip Europos Sąjunga. Mes, Lietuva, ne kartą esame kėlę klausimą dėl dezinformacijos sklaidos. Sutelkdami partnerius, galime pasiekti geresnį rezultatą. Europos Komisija yra didesnio svorio organizacija ir jai lengviau kalbėtis su „Meta“.

– Ar Europos Komisija žino, kas vyksta, yra informuota apie tai?

– Kaip minėjau, mes dar tik analizuojame priežastis ir negalime pasakyti, kas vyksta. Matome, kad blokuojama. Apie patį faktą Europos Komisija žino, bet kas konkrečiai blokuojama, ką mes norime pasakyti, tam turime sutelkti partnerius. Tai, kad mes vieni kalbame, nėra pakankamas skelbimas, nes didesnis mastas suteikia daugiau galimybių mums paveikti sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

<<<<<VAIKUČIŲ KERŠTAS NEMASTANTIEMS TAUTOS NAUDAI

&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;VAIKUČIŲ KERŠTAS NEMASTANTIEMS TAUTOS NAUDAI portretas
Valdantieji pareikalavo užblokuot TV vaikučių įdomius ir su geru turiniu lavinimui rusiškus filmiukus ir privertė žiūriet į bulvonus,stabdančius raidos vystymą. Tad vaikučiai supyko ir paprašė pagalbos pas META.......

<<<<<<LAZDOS GALAS ATSISUKO KITU GALU

&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;LAZDOS GALAS ATSISUKO KITU GALU portretas
Valdantieji iš nykštukų žemes vis mokino ir mokino blokuoti....Net TV išreikalavo užblokuot rusiškus kanalus,per kuriuos mėgau gerus ir įdomius filmus žiūrėti...Užblokuoti liko net turiningi ir pamokantys gėrio vaikučių filmiukai KO GERA PERŽENGĖ RIBAS EILINĮ KARTĄ....

<<<<<S

&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;S portretas
Teisingai daro .Nėra reikalo melagėnas ir propagandas skelbt
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių