Lemiama diena: renkame Lietuvos prezidentą ir atstovus Europos Parlamente

Lietuvoje sekmadienį prasidėjo prezidento rinkimų antrasis turas ir Europos Parlamento  rinkimai.

Rinkimų apylinkės duris atvėrė 7 valandą. Beveik pustrečio milijono rinkėjų balsuoti galės iki 20 valandos.

Prezidento rinkimų antrajame ture varžosi konservatorių remiama Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

Rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvauja 16 partijų ir visuomeninių komitetų keliamų kandidatų sąrašų: Visuomeninis rinkimų komitetas „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai, Visuomeninis rinkimų komitetas „Lemiamas šuolis“, Lietuvos centro partija, „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija, Darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“, Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Lietuva į Europos Parlamentą renka 11 atstovų.

Balsuoja šiek tiek pasyviau nei pirmajame ture

Nuo 7 iki 14 val. savo valią pareiškė 24 proc. rinkėjų, dar 10,7 proc. balsavo iš anksto.

Gegužės 12-ąją per pirmas septynias valandas prie balsadėžių buvo atėję 26,4 proc. rinkėjų.

Aktyvumas per antrąjį prezidento rinkimų turą smuko ir per paskutinius rinkimus 2014 metais. Taip nutinka dėl to, kad į rinkimus neateina dalis piliečių, kurių remiami kandidatai nepateko į antrąjį ratą, sako politikos ekspertai.

Iš anksto balsavo 10,74 proc. rinkėjų – šis aktyvumas beveik nesiskiria nuo buvusio prieš dvi savaites.

Rimtų pažeidimų nėra

Policija ir Vyriausioji rinkimų komisija teigia, kad rimtų pažeidimų kol kas neužfiksuota, tiriami keli skundai dėl galimo agitacijos draudimo pažeidimo.

Rinkimų komisijos didžiausio rinkėjų aktyvumo tikisi tarp 10 ir 17 valandos. Balsavimas tęsis iki 20 valandos.

Užsidarius apylinkėms, pirmiausia bus suskaičiuoti prezidento rinkimų balsai, vėliau bus skaičiuojami Europos Parlamento biuleteniai.

„Pirmieji balsuoti dažniausiai ateina vyresni žmonės, popiet pradeda rinktis jaunesni rinkėjai. Pats pikas būna prieš mišias bažnyčioje ir po jų, nuo dešimtos iki penktos popiet būna daugiausia žmonių“, – BNS sekmadienį sakė Saltoniškių komisijos Vilniuje pirmininkė Julija Čeglytė.

„Pasibaigus balsavimui ir išpylus balsus iš balsadėžės, pirmiausia bus atrenkami prezidento rinkimų biuleteniai. Suskaičiavus, jie bus suvedami į sistemą, paskui vyks Europos Parlamento rinkimų skaičiavimas“, – pridūrė ji.

Rinkimų dieną balsuoti galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, tačiau atėjus į ne savo apylinkę paprastai ilgiau užtrunka rinkėjo patikrinimas.

Europos Parlamento rinkimai sekmadienį vyksta 21-oje valstybėje.

Daugiau apie rinkėjų aktyvumą skaitykite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
nesiinori nei rasyti nei ka daryti ir isviso matyti ta kaip rusai sako Bespriedela ty. besaikis ciniskas izulumas ir nuzmogeimas.......

Nežiniukas

Nežiniukas portretas
8-10 proc .skirtumu laimės žmonių širdžių "princesė" Ingrido ,į EP tėvynsojūznikai 4-6 mandatus.

Beprasmybė

Beprasmybė portretas
Lietuviai apgaudinėjami ir kvalinami 28 metus
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių