Latvijos ambasadorius: Astravo atominė elektrinė yra iššūkis ne tik Lietuvai

Latvijos ambasadorius Indulis Berzinis, vertindamas pastaruosius įvykius, susijusius su dvišaliais Lietuvos ir Latvijos santykiais, sako, kad net ir esant problemoms ar nesutarimams kai kuriuose srityse, tai neturėtų tapti kliūtimi geram dvišaliam bendradarbiavimui kitais klausimais.

Pasak ambasadoriaus, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė yra iššūkis ne tik Lietuvai.

„Baltijos šalys, kalbant ir apie Latviją su Lietuva, visada laimėdavo, kai dirbdavome kartu. Taip buvo, kai pasiekėme savo nepriklausomybes, taip buvo, kai kartu sugebėjome įstoti į NATO ir ES – tik todėl, kad dirbome kartu. Vienintelis kelias sėkmei įvairiose srityse – tai glaudžiai bendradarbiauti. Žinoma, mes turime keletą neišspręstų klausimų ir vienas iš jų yra energetikos iššūkis – Astravas. Vis dėlto galėčiau pasakyti, kad tai nėra tik jūsų iššūkis. Tai ir Latvijos iššūkis, nes Daugpilis – vienas didžiausių miestų – yra taip pat ne taip toli nuo Astravo. Tai taip pat mums pavojinga“, – po Seime vykusio susitikimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu Eltai sakė I. Berzinis.

Vis dėlto galėčiau pasakyti, kad tai nėra tik jūsų iššūkis. Tai ir Latvijos iššūkis, nes Daugpilis – vienas didžiausių miestų – yra taip pat ne taip toli nuo Astravo.

Jo teigimu, jeigu kažkokiu klausimu, pavyzdžiui, Astravo AE, visos diskutuojančios pusės nėra patenkintos, jos gali žengti žingsnį atgal. Vis dėlto ambasadorius pažymėjo, kad tiek Latvija, tiek Estija yra pasiruošusios toliau tęsti diskusijas.

„Net jei mes turime kokių nors problemų, iššūkių, tai neturėtų tapti kliūtimi puikiam bendradarbiavimui kitose srityse. Mes juk tikrai geri draugai, broliai, turime bendradarbiauti. Jeigu turime problemų, susėskime, kalbėkimės, bandykime išspręsti tai kartu. (...) Mes esame pasiruošę tęsti diskusiją, kalbėtis, estai taip pat. Anksčiau ar vėliau, manau, kad mes prieisime prie kažkokių bendrų pozicijų“, – teigė Latvijos ambasadorius Lietuvoje.

I. Berzinis nepanoro komentuoti šalies vadovo Gitano Nausėdos sprendimo nevykti į birželio 25 dieną vykusį Baltijos šalių vadovų susitikimą Estijoje. Vis dėlto jis pabrėžė, kad prezidentai glaudžiai bendradarbiauja.

ELTA primena, kad Lietuva, Latvija ir Estija derasi dėl susitarimo, apibrėžiančio prekybą elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau šalių pozicijos išsiskiria. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs, kad susitarimas padėtų įgyvendinti šiuo metu Lietuvoje galiojančius „antiastravinius“ įstatymus, tačiau susitarimą kritikuoja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, teigdamas, kad jis neatitinka Lietuvos interesų.

Prezidentūra šalies vadovo sprendimą nevykti į birželio 25 dieną vykusį Baltijos šalių vadovų susitikimą Estijoje argumentavo nepasiektu susitarimu dėl elektros energijos pirkimo iš Astravo AE.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Gerbemas Ramunai matyt kad estai ir latviai rupinasi savo žmonėmis

JONAS TO hmm

JONAS  TO  hmm portretas
Gaidy visai bukas esi tam ambasadoriui didelė garbė kad ji priėmė musu lietuvos valdantieji lietuvos seimas kurie valdo lietuva gerbemo Karbauskio partija valdo lietuva o ne koks ambasadoriukas matyt ir atvyko kalbėti su protingu vyru o ne su taik kurstytojais prieš niekuo nenusikaltuse baltarusu tauta

kauniete

kauniete portretas
GERBEMAS KARBAUSKI KOMENTARUOSE MATOSI KAD TAUTA NORĖTU PIRKTI ELEKTRA IŠ KAIMYNU BALTARUSU NIEKAS TOS AE NEGRIAUS NES NETURI TEISĖS JOKIA EU JOKIA LANSBERGINE KLIKA BALTARUSAI PUIKI TAUTA MUSU KAIMYNAI ARTIMI JUK MES IRGI TURĖJOM ŠALIA JU SAVO AE KAŽKODĖL JIE NETRUKŠMAVO IR TIKRAI ŽMONĖM AIŠKU KAD TA VISA ŠIRŠALA KELIA LANSBERGYS LINKEVIČIUS NAUSĖDA NEJAUGI TURIM LAUKTI KOL TO KOVOTOJU SU VĖJU NELIKS TADA PRADĖSIM SU KAIMYNAI SUGYVENTI
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių