Lankai medžioklėje „verčia“ keisti ir Gyvūnų gerovės įstatymą

Medžioklės įstatymo pataisas registravę Seimo nariai „valstiečiai“ Arvydas Nekrošius, Agnė Širinskienė ir konservatorius Mykolas Majauskas siūlo keisti ir jas lydintį Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą.

Priėmus siūlomus įstatymų pakeitimus, aplinkos ministras neturėtų teisės tvirtinti leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašo. Baigtinis sąrašas būtų tvirtinamas Seimo priimtu įstatymu. Projekto rengėjai sako, kad kiekvieną kartą, kai būtų norima šį sąrašą išplėsti, būtų užtikrintas deramas konsultavimasis su visuomene, skaidrumas bei viešumas, taip pat išvengta vienasmenio sprendimų priėmimo.

Į įstatymą siūloma perkelti tą medžioklės įrankių sąrašą, kuris buvo naudojamas iki šių metų gegužės 8 d. Medžiojant būtų leidžiama naudoti ilguosius graižtvinius ir lygiavamzdžius ginklus su optiniais taikikliais ar be jų; B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus (tik tuo atveju, kai, siekiant nutraukti kančias, pribaigiamas sužeistas medžiojamasis gyvūnas); tinklus, graibštus, gaudykles, užtikrinančias gyvo ir nesužeisto gyvūno pagavimą. Taip pat būtų leidžiama naudoti  selektyviuosius spąstus, užtikrinančius staigią pagauto gyvūno žūtį.

„Kadangi įstatyme siūlomas įtvirtinti įrankių sąrašas yra baigtinis, kiti įrankiai, kaip antai durklai, lankai, medžioklėje negalėtų būti naudojami“, – sako įstatymo pataisų rengėjai.  

Kadangi įstatyme siūlomas įtvirtinti įrankių sąrašas yra baigtinis, kiti įrankiai, kaip antai durklai, lankai, medžioklėje negalėtų būti naudojami.

Šiuo metu leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašas yra tvirtinamas ministro įsakymu, nustatant medžioklės taisykles.

Visuomenės nepasitenkinimą sukėlęs bandymas įteisinti neetišką medžioklę pagimdė netgi tris įstatymų iniciatyvas, kurios ketvirtadienį turėtų pasiekti Seimą, primena ELTA.

Seimo nariai konservatoriai Aistė Gedvilienė ir M. Majauskas ketina pateikti Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis pasiūlė uždrausti vykdyti medžioklę etikai prieštaraujančiais būdais ir įrankiais (įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais ir/ar įrankiais).

Jie taip pat siūlo įteisinti, kad Aplinkos ministerija turi užtikrinti, jog medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis Medžioklės įstatyme nurodytų „etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų.“

Seimo vicepirmininkas A. Nekrošius ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė ketina pateikti Medžioklės įstatymo pataisas, kurios neleistų aplinkos ministrui tvirtinti leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašo. Pasak projekto autorių, baigtinis sąrašas būtų tvirtinamas Seimo priimtu įstatymu.

Dar vieną Medžioklės įstatymo pataisų variantą ketinanti pateikti Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė siūlo uždrausti medžiojant naudoti medžioklinius lankus, durklus ir medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas-žibintas pritaisytas prie šautuvo, išskyrus medžioklę masinių gyvūnų ligų atveju.

Seimo narė taip pat siūlo nustatyti, kad medžioklėje draudžiami naudoti įrankiai bei priemonės būtų tvirtinami ne vienasmeniškai ministro priimamomis taisyklėmis, bet ir įstatymu.

ELTA primena, kad visuomenės ir politikų nepasitenkinimas dėl naujų medžioklės taisyklių kilo, kai aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pasirašė medžioklę miškuose lankais nuo 2022 m. įteisinantį įsakymą.

Beje, trečiadienį įsigaliojo nauji Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisyklių pakeitimai. Iš šių taisyklių išbraukta ankstesnė, gegužės 8 d. įtraukta nuostata, kad nuo 2022 m. kaip medžioklės įrankis galėtų būti naudojami lankai.

Anot Aplinkos ministerijos, buvo planuota, kad juos būtų galėję medžioklėje naudoti tik teorijos ir šaudymo iš lanko, saugumo egzaminus išlaikę ir kitus nustatytus reikalavimus atitikę asmenys, tačiau nuspręsta atsisakyti galimybės naudoti šį įrankį medžioklėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių