L. Linkevičius susitiko su Slovėnijos užsienio reikalų ministru

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį susitiko su Slovėnijos užsienio reikalų ministru Anže Logaru, kuris į Lietuvą atvyko su darbo vizitu prieš tai apsilankęs Estijoje ir Latvijoje.

Ministrai, kaip skelbia Užsienio reikalų ministerija, aptarė dvišalį bendradarbiavimą, situaciją Rytų kaimynystėje, Vakarų Balkanuose, ES plėtros, regioninio saugumo ir bendradarbiavimo NATO, Trijų jūrų iniciatyvos bei svarbiausius ES darbotvarkės klausimus.

L. Linkevičius paragino Slovėnijos ministrą plėsti dvišalį ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą, ypač atkreipdamas dėmesį į Lietuvos turimą potencialą informacinių, finansinių, biotechnologijų, kibernetinio saugumo bei kitų aukštųjų technologijų srityje.

L. Linkevičius Slovėnijos ministrui A. Logarui pristatė Lietuvos siekį Vilniuje įsteigti Europos kibernetinio saugumo kompetencijų centrą (ECCC), kuris ženkliai prisidėtų prie pastangų sukurti visapusišką ir autonominę ES kibernetinio saugumo sistemą.

Diskutuodamas apie padėtį Rytų kaimynystės šalyse, Lietuvos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Rytų partnerystė turi išlikti ES geopolitine priemone ir išlaikyti savo strateginį prioritetą. Būtina išlaikyti dėmesį Rytų partnerystės šalims ir padėti joms įgyvendinti reikiamas reformas.

Kalbantis apie situaciją Vakarų Balkanuose ir šio regiono valstybių integracijos į ES perspektyvas, L. Linkevičius pažymėjo, kad svarbu pirmąsias tarpvyriausybines konferencijas su Albanija ir Šiaurės Makedonija surengti dar šiais metais, siekiant kuo greitesnės de facto derybų dėl narystės ES pradžios.

Kaip pažymima Užsienio reikalų ministerijos pranešime, ministrai apsikeitė nuomonėmis ir įžvalgomis apie situaciją Baltarusijoje. L. Linkevičius pabrėžė Lietuvos paramą Baltarusijos žmonėms, siekiantiems taikių pokyčių ir laisvų bei sąžiningų demokratinių rinkimų. Lietuva pasisako už ES tikslinių sankcijų Baltarusijos režimui praplėtimą. Anot L. Linkevičiaus, turi būti sukurta ilgalaikė ES politikos Baltarusijos atžvilgiu vizija. ES turi būti pasirengusi pasiūlyti Baltarusijos žmonėms konkrečią pagalbą, jei jie pasirinks demokratinės raidos kelią.

Vizito Lietuvoje metu Slovėnijos užsienio reikalų ministras taip pat susitiko su Baltarusijos opozicijos atstove Sviatlana Cichanouskaja.

Paskutinį kartą Slovėnijos užsienio reikalų ministras (D. Rupel) Lietuvoje lankėsi 2008 metų gegužės 11 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
NORS IR IŠSPIRTAS,BET NERIMSTA KOMSORGAS.EIK LAUK,JAU SNUKIS Į EKRANĄ NETELPA.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių