L. Linkevičius: Molotovo-Ribentropo pakto istorinė pamoka nebuvo išmokta

  • Teksto dydis:

Molotovo-Ribentropo pakto, padalijusio rytų Europą į įtakos sferas, pamoka pasaulyje nebuvo išmokta, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tai ne tik dar vienas istorinis dokumentas, bet jis labai susišaukia su dabartimi, nes dabar mes matome pastangas perdalinti pasaulį, perbraižyti Europos sienas, vyksta agresija jėga, ginklu, okupuojamos šalys, aneksuojamos – tai iš tikrųjų yra pamoka, kuri nebuvo išmokta istorijoje“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

Antradienį Lietuvai perduota 1939 metais pasirašyto sovietų ir nacių pakto kopija. Protokolo ir žemėlapio su parašais skenuotos kopijos gautos iš Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinio archyvo.

Tai ne tik dar vienas istorinis dokumentas, bet jis labai susišaukia su dabartimi, nes dabar mes matome pastangas perdalinti pasaulį, perbraižyti Europos sienas.

„Pats tas faktas yra labai gražaus bendradarbiavimo rezultatas, bet kartu tai mums galimybė dar kartą pamatyti, autentiškiau susipažinti su tais istorijos puslapiais, kurie nepaprastai aktualūs ir šiandien“, – sakė L.Linkevičius.

Pagal paktą, sovietai ir naciai Antrojo pasaulinio karo išvakarėse pasidalijo Baltijos šalis ir Lenkiją į įtakos sferas. Netrukus po pakto pasirašymo prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, jo metu Lietuva buvo okupuota.

Kopijas planuojama eksponuoti būsimoje ekspozicijoje „Lietuvos diplomatinė tarnyba 1918-2018 m.“ Vytauto Didžiojo universitete Kaune nuo 2018 metų.

L.Linkevičius užtikrino, kad su Vokietija tariamasi ir dėl kito Lietuvai svarbaus istorinio dokumento – šiemet Berlyno archyve rasto Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto.

„Įvyks, tikiuosi, tai, ko mes visi tikimės, bet neskubinkime įvykių, juo labiau, kad tai yra beprecedentis dalykas, turi būti labai pagarbiai elgiamasi įstatymų atžvilgiu, mūsų kolegos į tai žiūri labai preciziškai“, – sakė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astrologas

Astrologas portretas
Spėjame, kad toliau būtų Mariupolis, Odesa, susijungimas su Padniestre, toliau draugiškas Moldovos išvadavimas. Broliškos Baltarusijos įjungimas į broliškų Federacijos tautų šeimą. O tada ateitų laikas Baltijos šalių trečiajam išvadavimui. Kartu būtų susijungimas su „iskonyje ziemli Rosiji" - Prūsija. Iš pradžių būtų hibridinis karas, nevengiant ir žaliųjų žmogeliukų, internetinė propaganda ir (iki NATO sienų) būtų naudojamas gąsdinimas, įtikinėjimas, šantažiukas, o esant tinkamoms sąlygoms ir įsiveržimas, panaudojant nacionalines mažumas ir jų priedangą. Nevengtų ir „demokratinių priemonių" - ryšių su penktąja kolona - parsidavėliais politikais, kolonistais , sovietiniais nostalgikais ir pan. Pagal čekistų politiką - vsio zakono ! Bet NATO solidarumo žvaigždės rodo, kad tokia Putino doktrina neišdegs. Penktojo ryškio (straipsnio) žvaigždė visiškai nubraukia tokias viltis. Putinas nusens, ateis Jelcinas Abstinentas, ir vielikaja Rosija taps demokratinė.

Pranas

Pranas portretas
Ar galima paviešinti Putino doktriną, kaip atstatyti imperiją ? Padniestė. P. Osetija. Abchazija. Krymas. Doneckas. Luhanskas.... Toliau ?

...

... portretas
O kada paviešinsit Obamos-Putino paktą?..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių