L. Linkevičius: ES abejojančiųjų dėl sankcijų A. Lukašenkai neliko

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Europos Sąjungos šalių diplomatijos vadovai pagaliau vieningai sutarė taikyti sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, įtraukti jį į sąrašą ir kitus naujus asmenis.

„Buvo gal šioks toks ginčas, ar jį (A. Lukašenką – BNS) įtraukti, ar neįtraukti, tai ta opozicija – kaip ir nėra jau jos, abejojančiųjų nebeliko. Kadangi sprendimą reikia priimti sutarimu, net kai ir nedaug prieštaraujančiųjų buvo, sprendimo negalėjome priimti. Dabar to nebėra“, – BNS teigė ministras.

Pirmadienį posėdžiavusi Užsienio reikalų ministrų taryba taip pat iš principo sutarė plėsti sankcijų Baltarusijos režimui sąrašą, taikyti jas Rusijai dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo.

„Dar techniškai reikės atlikti tam tikrą darbą papildant sąrašą sankcionuotų asmenų Baltarusijoje. Kadangi buvo 40, tačiau nebuvo Lukašenkos, tai dabar visų sutarimu jis turėtų būti tame sąraše. Dar papildomas skaičius pareigūnų bus įtrauktas. Ir iš principo sutarta sankcionuoti Rusiją dėl A. Navalno istorijos. Kaip tai atrodys konkrečiai, dar anksti kalbėti, tačiau principinis sutarimas yra priimtas“, – teigė L. Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad naujausi masiniai protestuotojų sulaikymai Baltarusijoje neleidžia sakyti, jog situacija sprendžiama ir keičiasi į gerąją pusę.

„Mes nematome tų požymių. Ir dialogas, kuris vyksta kalėjime su opozicija, matyt, nėra tas, kurio mes tikėtumėmės“, – tvirtino L. Linkevičius.

Lietuvai sekmadienį ir pirmadienį Liuksemburge vykstančiame susitikime atstovauja viceministras Albinas Zananavičius, pats L. Linkevičius negalėjo dalyvauti, nes iki pirmadienio vidurnakčio privalėjo likti saviizoliacijoje dėl kontakto su užsikrėtusiuoju koronavirusu.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais. Susibūrimai slopinami jėga, tūkstančiai protestuotojų buvo sulaikyti.

ES ministrai pirmadienį išplatino pareiškimą, kad smerkia milicijos smurtą prieš protestuotojus, reikalaujama, jog pareigūnai siektų taikiai, dialogu su opozicija baigti krizę, remiami raginimai surengti naujus rinkimus.

ES jau taiko kelionių draudimus 40-iai A. Lukašenkos sąjungininkų, kuriems priskiria atsakomybę už rugpjūčio rinkimų rezultatų, sugrąžinusių jį valdžią, klastojimą ir smurtinį nuo pat rinkimų šalį purtančių masinių protestų slopinimą, be to, įšaldė šių asmenų turtą.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį taip pat iš principo sutiko paremti bendrą Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlymą skelbti sankcijas Rusijos pareigūnams dėl Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno apnuodijimo. Abi šalys pareiškė, kad už A. Navalno apnuodijimą paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ atsakinga Maskva ir žadėjo siekti sankcijų asmenims, atsakingiems už šį nusikaltimą ir vienam subjektui, dalyvavusiam „Novičioko“ programoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Jus geriau pradekite surasineti savo nuostolius po to kai Blatarusija pradejo peroernduoti savo krovinius per Rusijos uostus

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Baltarusijoje del sankciju Oziu fermai nebeliko dar anksciau

Jonas

Jonas portretas
viso gero komsomolcai, jau nebeilgai tau liko
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių