L. Kasčiūnas neabejoja: rudenį turėsime atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) kuruojamas Nacionalinio saugumo strategijos atnaujinimo procesas sklandžiai juda į priekį. Pasak konservatoriaus, dokumentą per vasarą turėtų patvirtinti Vyriausybė, o rudenį strategija, NSGK pirmininko vertinimu, bus galutinai patvirtinta Seime.

„Pats dokumentas parengtas, tiesiog jo patvirtinimo procesas, natūralu, nusikėlė šiek tiek į vasarą. Rudenį mes jį tikrai turėsime. Net neabejoju, kad rudenį turėsime atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją“, – Eltai dokumento situaciją pristatė L. Kasčiūnas.

Diskusiją apie Nacionalinio saugumo strategiją dar praėjusių metų gruodį inicijavęs NSGK organizavo seminarą, kuriame buvo aptartos strategijos peržiūros kryptys. Komiteto pirmininkas sakė, kad dokumento peržiūrą nuspręsta pradėti pačioje komiteto darbo pradžioje, o ekspertų ir parlamentarų siūlymai buvo pateikti Vyriausybei.

„Kai naujai susiformavo NSGK, buvau išrinktas pirmininku, vienas pirmųjų mūsų sprendimų buvo reaguoti į kovidą, Kinijos galios augimą ir kitus reiškinius. Nusprendėme pradėti (strategijos – ELTA) peržiūrą. Subūrėme ekspertus, analitikus. Kai kurie iš jų teikė savo rekomendacijas, mes, kaip komitetas, irgi ir kreipėmės į Vyriausybę pasiūlydami pradėti peržiūrą“, – pasakojo konservatorius, kartu pajuokavęs, kad ne visoms institucijoms strategijos peržiūrą vykdyti sekasi taip greitai, kaip tai pavyko L. Kasčiūno vadovaujamam komitetui.

Dabar jis laukia patvirtinimo Vyriausybėje, tai turbūt įvyks rudeniop. Tuomet viskas grįš į Seimo komitetus.

„Na, ne visi spėja su NSGK tempais“, – juokavo jis.

Kaip buvo skelbta anksčiau, KAM kuruojamai specialiai strategijos atnaujinimui sukurtai tarpinstitucinei darbo grupei buvo pavesta parengti atnaujintą strategijos projektą iki šių metų birželio 30 d. NSGK pirmininko žiniomis, dokumento projektą darbo grupė jau yra parengusi, o strategijai prieš sugrįžtant į Seimą, ją dar turės patvirtinti Ministrų Kabinetas.

„Vyriausybė tą peržiūrą pradėjo, buvo suburta darbo grupė, kuri kartu dirbo. Mano žiniomis, ji savo darbą baigė ir galutinis tekstas yra. Dabar jis laukia patvirtinimo Vyriausybėje, tai turbūt įvyks rudeniop. Tuomet viskas grįš į Seimo komitetus, bus įvertinta, koks tas dokumentas, bus galima pataisyti, pakoreguoti, įvertinsime nelegalios migracijos klausimus. O po to bus patvirtinimas ir balsavimas Seime“, – aiškino L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad peržiūrimam Nacionalinio saugumo strategijos atnaujinimui vadovauja krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Specialiai strategijos atnaujinimui sukurta tarpinstitucinė darbo grupė, patvirtinta kovo 26 d. ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės potvarkiu.

Nacionalinio saugumo strategiją tvirtina Lietuvos Respublikos Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
keista ir mafijozas nuotraukoje matosi galvojau sedi uz tevynes isdavyste
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių