L. Andrikienė: Lietuvos misija padėti Moldovai įveikti kliūtis, siekiant narystės ES

Sekmadienį  Moldovos parlamento rinkimus šioje šalyje stebėjusi Seimo narė, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ET PA) viceprezidentė Laima Andrikienė įvertino rinkimus kaip demokratiškus ir atitinkančius tarptautinius standartus.

Priešlaikiniuose parlamento rinkimuose rungėsi dvidešimt partijų, du partijų blokai (koalicijos) ir vienas savarankiškai išsikėlęs asmuo. Moldovos parlamentas renkamas ketverių metų kadencijai, jame – 101 narys.

“Rinkimuose dalyvavo 48,4 proc. balso teisę turinčių Moldovos piliečių, o pergalę su 52,8 proc. balsų švenčia “Veiksmo ir atsakomybės partija”, kurios įkūrėja ir buvusi lyderė yra praėjusiais metais šalies prezidente išrinkta Maia Sandu. Parlamento rinkimuose balsuodami už šią politinę jėgą Moldovos piliečiai nepaliko jokių abejonių, kokie yra daugumos piliečių lūkesčiai, tai – stabili dauguma parlamente, suteiksianti galimybę prezidentei ir po rinkimų suformuotai naujajai vyriausybei vesti šalį eurointegracijos keliu ir įvykdyti ilgai lauktas reformas, svarbiausios tarp jų – kova su korupcija, teismų nepriklausomumas, sveikatos sistemos reforma,” – pažymėjo L. Andrikienė.

L. Andrikienė, stebėjusi rinkimus su ET PA delegacija, pastebėjo ir tai, kad skaudų pralaimėjimą patyrė Komunistų ir socialistų blokas, kurį į parlamento rinkimus vedė du buvę prezidentai – komunistų lyderis Vladimiras Voroninas ir Socialistų lyderis Igoris Dodonas.

"Jų vadovaujamas blokas surinko perpus mažiau – 27,17 proc. – balsų nei centro dešinės “Veiksmas ir atsakomybė”. Šios dvi politinės jėgos – Moldovos narystės ES siekianti centro dešinės partija “Veiksmas ir atsakomybė” bei akivaizdžiai kairysis, prorusiškas Komunistų ir socialistų blokas – ir pasidalins visus mandatus, išskyrus kelis mandatus, kuriuos, peržengęs 5 proc. barjerą, gaus Moldovos teisėsaugos ieškomo verslininko Ilano Šoro kandidatų sąrašas,”- sako L. Andrikienė.

Moldovos žmonėms ji linki jų lūkesčių išsipildymo. "Jie  to seniai nusipelnė. Iš pirmo žvilgsnio trapi kaip porceliano statulėlė Moldovos prezidentė Maia Sandu įrodė esanti puiki strategė, sugebėjusi ne tik labai sudėtingomis sąlygomis 2020 m. įtikinančiai laimėti prezidento rinkimus, bet šiandien švenčianti ryškią ją remiančios politinės partijos pergalę parlamento rinkimuose. Neabejotinai Lietuvos interesas – demokratiška, teisinė Moldova, atsikračiusi skaudžių praeities problemų ir Rusijos įtakos, nuosekliai ir ryžtingai daranti “namų darbus”, siekiant pilnos narystės Europos Sąjungoje. Mūsų, Lietuvos, misija – padėti Moldovai, jos demokratiškuose rinkimuose išrinktiems atstovams įveikti kliūtis, siekiant narystės Europos Sąjungoje,” – pažymėjo Seimo narė L. Andrikienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laikrodininkas

Laikrodininkas portretas
Ponia Andrikiene,nieko nedarytum visiems ramiau būtų.

Jo jo

Jo jo portretas
iš kur Lietuvos valdžiagyviai uždirbs sau i kišene jav'o pinigų, jeigu ne iš naujų griaunamuju opoziciju trečiose šalyse organizavimo?

Ponicka

Ponicka portretas
Moldovos laikrodziu sukinetoja.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių