A. Kubilius: premjerė turi paskelbti, kad nepriima ministrų atsistatydinimų

  • Teksto dydis:

Ministrams Gabrieliui Landsbergiui ir Mariui Skuodžiui po trąšų skandalo paskelbus, kad jie yra pasiryžę trauktis iš pareigų, europarlamentas Andrius Kubilius įvardijo, kaip šioje situacijoje turėtų elgtis  premjerė Ingrida Šimonytė.

„Apie valstybės reputaciją. Vyriausybės „self-inflicted“ (liet. „pačių susikelta“) krizė (kuri kyla ne dėl Vyriausybės sprendimų ar nesprendimų, o tik dėl Vyriausybės hipertrofuotos emocinės reakcijos į po gruodžio 8 d. pasigirdusią kritiką) ir griūtis būtų didesnė valstybės reputacijos krizė, nei iki šiol tebesitęsiantis „Belkalij“ trąšų tranzitas. LG valdyba pateikė informaciją apie savo lygšiolinius svarstymus ir sprendimus – iš pateiktos informacijos paaiškėja, kad LG valdyba priėmė sprendimą, jog iš „Belkalij“ gautas avansas bus grąžintas, krovinių vežimas apmokėtas tik iki sausio 1 d. (Valdybos sprendimas: „1. Pritarti iš „Belaruskalij“ gautų patvirtintų avansinių mokėjimų grąžinimui pagal Sutartį už vežimus po 2021 12 31“). Taigi, nieko ypatingo neįvyko – tranzitas bus uždarytas ne gruodžio 8 d., o sausio 1 d. Nors teisiškai padaryti tai ir nėra lengva“, – situaciją komentavo A. Kubilius.

Atsistatydinimo pareiškimai yra lengviausias kelias, ne visada demonstruojantis aukštą asmeninės atsakomybės suvokimo lygį.

Pasak politiko, būtų keista, jeigu dėl tokios situacijos sugriūtų Vyriausybė.

„Atsistatydinimo pareiškimai yra lengviausias kelias, ne visada demonstruojantis aukštą asmeninės atsakomybės suvokimo lygį. Vyriausybės krizė būtų didžiausia dovana Lukašenkai ir Putinui. Net ir Xi Jinping’ui. Mažai tikėtina, kad prezidentas šioje situacijoje elgsis atsakingai. Todėl visa atsakomybė tenka premjerei. Premjerė turi galimybę efektyviai išspręsti šią sunkiai paaiškinamą (pačių susikeltą) politinę krizę, kuriai nėra jokio pagrindo, išskyrus audras keliuose „Facebook“ burbuluose. Ką turi padaryti premjerė: 1. Paskelbti, kad nepriima ministrų atsistatydinimų. 2. Jau šią savaitę priimti sprendimus, kad dėl grėsmių nacionaliniam saugumui ir valstybės reputacijai tranzitas sustabdomas nuo sausio 1 d. 3. Po sausio 1 dienos bus galima aiškintis, kas ko nepadarė arba ne taip padarė su „Belkalij“ trąšų tranzitu, dabar reikia sustabdyti dirbtinę situacijos eskalaciją. Tokia veiksmų eiga bus nepatenkintų, kelias dienas tęsis triukšmas opozicijos frontuose ir „Facebook“ burbuluose, bus prarasti keli reitingų balai, bet tai vienintelis atsakingas kelias sustabdyti didesnę žalą valstybės reputacijai. Dar daugiau – tokia politinė krizė šiuo metu sukeltų ir tikras grėsmes valstybės saugumui“, – įrašą socialiniame tinkle baigė politikas.

Kaip skelbta anksčiau, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis ir susisiekimo ministras M. Skuodis ketvirtadienį sakė esą pasiryžę trauktis iš pareigų, prisiimdami atsakomybę dėl nevykdomų JAV sankcijų Baltarusijos įmonei „Belaruskalij“.

G. Landsbergis yra ir didžiausios valdančiajai koalicijai priklausančios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – pirmininkas. Nepartinį M. Skuodį į ministrus delegavo Laisvės partija.

Premjerė I. Šimonytė teigė kitos savaitės pradžioje pranešianti, ar ministrai gali toliau eiti pareigas, ar ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kubilizmas

Kubilizmas portretas
Oi kaip laukė šitos akimirkos Kubilius. Jam Šimonytė daug kartų sakė netrukdyk. Bet jis planavo kaišioti pagalius Šimonytei tol, kol ateis ši akimirka. Dabar lieka tik į sostą vėl nutūpti ir Šimonytę valdyti šalį pamokyti. Savimi pasidžiaugti. Pinigėlius prichvatizuoti. Pergalė.

anonimas-Andrius

anonimas-Andrius portretas
Rusiškos demokratijos gomno carycy : ))) Ly-Sy, kaP jei vietoje žodžio moteris vartoti krūva ? Pokrūva viena.....

anonimas-Andrius

anonimas-Andrius portretas
O ! Russische sheisse ! Kube...
VISI KOMENTARAI 98

Galerijos

Daugiau straipsnių