Kritika Rinkimų komisijos darbui: iš viso užregistruota 760 galimų pažeidimų

19 valandos duomenimis „Baltosios pirštinės“ užregistravo 760 pranešimų apie galimus rinkimų pažeidimus. Dauguma jų yra fiksuoti organizacijos deleguotų rinkimų stebėtojų, kurie per rinkimų dieną aplankė daugiau nei 1200 apylinkių, t.y. apie 62 procentus visų balsavimo vietų Lietuvoje. Nepriklausomi rinkimų stebėtojai kas trečioje apylinkėje atrado bent po vieną rinkimų pažeidimą.

Dažniausiai užfiksuota neplombuotos ar neteisingai plombuotos balsadėžės – tokių atvejų net 160. Dažnai pasitaikė, kai rinkėjai ėjo į balsavimo kabinas ne po vieną, rinkimų komisijų nariai ketino patarti rinkėjams, už ką, balsuoti, aplink rinkimų apylinkes rasta politinės reklamos. Taip pat stebėtojai atkreipė dėmesį į kitas svarbias sritis: bent 200 iš lankytų apylinkių buvo nepritaikytos fizinę negalią turintiems asmenims, tiek pat apylinkių pastebėta asmenų, kurie nedėvėjo ar netinkamai dėvėjo asmens apsaugos priemones.

120 rinkėjų „Baltosioms pirštinėms“ pranešė apie tai, kad užsiregistravus balsuoti saviizoliacijoje, pas juos rinkimų komisija neatvyko ir jie negalėjo realizuoti savo rinkimų teisės. 

Rinkimų dieną gauta tik 14 pranešimų dėl galimo rinkėjų papirkimo, iš kurių vos 8 atvejai perduoti policijai. „Baltųjų pirštinių“ mobilieji ekipažai, kurie aktyviai vykdė stebėseną ir rinkimų apylinkių išorėje, rizikingose vietose, užfiksavo tik kelis įtartinus atvejus, dėl kurių bendravo su policijos pareigūnais.

Rinkimų stebėsenos organizacija aktyviai konsultavo rinkėjus jiems aktualiais klausimais – sulaukta pusantro šimto užklausų telefonu ir socialiniuose tinkluose. Rinkėjai dažnai skundėsi, kad rinkimų komisijos jiems neleidžia balsuoti, nes pastarieji atvyko ne į savo apylinkę, nors ir toje pačioje apygardoje. Taip pat buvo atvejų, kai rinkėjai ieškojo galimybių balsuoti kitoje apygardoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių