Nepaisant įtarimų korupcija R. Račkauskas perrinktas Panevėžio meru

Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas sekmadienį perrinktas dar vienai kadencijai, nepaisant teisėsaugos jam pateiktų įtarimų korupcija.

„Skaičių kol kas galutinių negaliu įvardyti, bet manau, mes laimėjome. Skaičiai rodo taip, manau, situacija nebepasikeis“, – BNS sakė R. Račkauskas.

Jo varžovas parlamentaras Povilas Urbšys pripažino pralaimėjimą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsus 28-iose apylinkėse iš 29, R. Račkauskas surinko 59 proc. rinkėjų balsų, jo varžovas parlamentaras Povilas Urbšys – 39 procentus.

Meras yra sulaukęs įtarimų korupcija ir šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų.

Teisėsauga įtaria, kad Panevėžio savivaldybėje duota neteisėtų nurodymų tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

R. Račkauskas kaltinimus neigia ir kaltina buvusį bendražygį, buvusį ilgametį Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos vadovą P. Urbšį siekiu su juo susidoroti.

R. Račkauskas turės ir didžiausią frakciją savivaldybės taryboje – jo komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ savivaldos rinkimuose prieš dvi savaites gavo aštuonis mandatus. Antri liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su penkiais mandatais, trečias – P. Urbšio komitetas „Kurkime jaukų miestą KARTU“, turėsiantis keturis mandatus taryboje.

Taryboje dirbs trys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, po du tarybos narius turės Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos žaliųjų partijos ir Liberalų sąjūdis.

R. Račkauskas sako, kad „valstiečiai“ jau sutiko dalyvauti buriant valdančiąją koaliciją. Meras taip pat tikisi liberalų, socialdemokratų palaikymo „vardan bendro darbo miestui“. Savo ruožtu P. Urbšio komitetas su konservatoriais jau anksčiau skelbė susivieniję kovodami su R. Račkausku.

„Neatstumiame nieko, kalbėsimės su visais, kas nori dirbti Panevėžio atsinaujinimui“, – tikino jis.

Architektas R. Račkauskas Panevėžio meru 2015 metais išrinktas kaip visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su P. Urbšiu iš šio komiteto pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą.

Pats P. Urbšys BNS pripažino pralaimėjimą. Pirmuoju numeriu į tarybą su komitetu patekęs politikas sako mandato atsisakysiantis ir liksiantis dirbti Seime.

„Rinkimų kampanijos metu sakiau, kad lieku Seime, nes lieka galioti tas duotas rinkėjų pasitikėjimo mandatas. Seime atstovausiu tas pačias vertybes: skaidrumą politikoje, žmonių įgalinimą. Atsakomybė prieš miestą liks, komitetas dirbs“, – BNS sakė politikas.

Sumažėjus gyventojų skaičiui, Panevėžyje po rinkimų miesto taryboje bus 27 politikai – keturiais mažiau, nei šiuo metu.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet sausį Panevėžyje gyveno 87 tūkst. žmonių. Per nepriklausomybės metus Panevėžys neteko beveik trečdalio miestiečių.

Rinkėjų aktyvumas per antrąjį mero rinkimų turą Panevėžyje siekė 34,56 proc. – gerokai mažiau nei šalies vidurkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių