Kinijos ambasada: dėl suprastėjusių Pekino ir Vilniaus santykių atsakinga tik Lietuva

Dėl pastaruoju metu suprastėjusių Pekino ir Vilniaus santykių atsakinga yra tik Lietuva, trečiadienį pareiškė Kinijos ambasada.

„Atsakomybė už dabartinę sudėtingą padėtį Kinijos ir Lietuvos santykiuose tenka tik Lietuvos pusei. Raginame nesukti istorijos rato atgal ir nepriimti neteisingų sprendimų. Taip pat tikime, kad visos pasaulio šalys, įskaitant ir Europos Sąjungą, teisingai įvertins Lietuvos bandymą sumenkinti Kinijos suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, – nurodoma pranešime.

Kinijos ambasada sako taip reaguojanti į Lietuvos užsienio reikalų viceministro Arnoldo Pranckevičiaus pareiškimus Vašingtone praėjusią savaitę, dalyvaujant Aspeno saugumo forume.

Raginame nesukti istorijos rato atgal ir nepriimti neteisingų sprendimų.

Pasak politiko, Kinijos elgesys su Lietuva, šiai pasitraukus iš 17+1 bendradarbiavimo formato ir nusprendus šalyje atidaryti Taivano atstovybę, turi „pažadinti Europą“. Lietuva siūlo su Kinija bendrauti 27+1 formate, kuriame dalyvautų visos ES narės. Viceministrą cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

„Manau tai yra savotiškas žadinimo signalas, skirtas mūsų kolegoms europiečiams, kad jeigu šie nori apsaugoti demokratiją, jie ją turės ginti“, – teigė A. Pranckevičius. – Kinija bando padaryti iš mūsų pavyzdį, neigiamą pavyzdį, kad kitos šalys nebūtinai eitų tuo keliu, todėl principo reikalas, kaip reaguoja Vakarų bendruomenė, įskaitant JAV, Europos Sąjunga.“

Kinijos ambasados teigimu, tokie pareiškimai „painioja tiesą su netiesa, neatitinka faktų ir yra visiškai neteisingi“.

„Taivano klausimas yra Kinijos nacionalinio suvereniteto ir teritorinio vientisumo klausimas. „Vienos Kinijos“ principas yra politinis pagrindas Pekinui plėtoti santykius su visomis diplomatinius santykius su Kinija palaikančiomis šalimis“, – nurodoma komentare.

„Lietuvos siekis padaryti proveržį Taivano klausimu griežtai pažeidžia politinį įsipareigojimą, prisiimtą užmezgant diplomatinius santykius su Kinija, kelia pavojų Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – rašoma jame.

Ambasados teigimu, bendradarbiavimo formatas 17+1 tarp Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių (VRE) „yra atvirtas ir įtraukus, taip pat papildantis Kinijos ir ES bendradarbiavimą“.

„ES, kaip formato stebėtoja, ilgą laiką dalyvavo pagrindinėse Kinijos ir VRE bendradarbiavimo veiklose. Tai, ar Lietuva dalyvauja bendradarbiavime, neturi nieko bendra su ES kalbėjimu Kinijai vienu balsu“, – teigia ji.

Kinijos atstovybė nurodo, kad „idėjų vagystė ir painiavos kėlimas neužmaskuoja padarytų klaidų“.

Prastėjant Vilniaus ir Pekino santykiams, Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

JAV pareigūnas: sprendžia Lietuva

Tik Lietuva sprendžia, kaip leisti pavadinti šalyje atidaryti planuojamą Taivano atstovybę, sako Vilniuje viešintis JAV Valstybės departamento vyresnysis pareigūnas ekonomikos klausimais Matthew Murray (Metjus Maris).

„Kokį pavadinimą turės atstovybė, priklauso nuo jūsų, nuo pačios Lietuvos, o ne nuo Pekino. Sprendimą dėl to, kaip bus identifikuojama atstovybė, priėmė Lietuvos valdžia“, – žurnalistams trečiadienį sakė JAV pareigūnas.

Jis teigė, kad Kinijos reakcija, grįsta „patyčiomis ir prievarta“, yra nepriimtina.

Savo ekonominę atstovybę Vilniuje Taivanas planuoja atidaryti iki šių metų pabaigos.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu užrūstino Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

M. Murray teigimu, užmegzti ekonominius ir kultūrinius santykius su Taivanu – Lietuvos teisė, ypač įvertinus šios salos ekonominį potencialą: „Mums, JAV, Taivanas yra dešimtas didžiausias prekybos partneris.“

Valstybės departamento atstovas patikino, jog Vašingtonas remia Vilnių, susiduriantį su Kinijos agresyviu elgesiu.

Pasak jo, bendraujant ir plėtojant ryšius su Kinija, JAV, Lietuva bei kitos bendramintės šalys turi veikti išvien ir aiškiai parodyti Kinijos komunistų partijai, kad politinis, ekonominis spaudimas yra nepriimtinas.

„Kalbant apie ekonominį spaudimą iš Kinijos pusės, vienintelis būdas kovoti su gąsdinimu yra tam pasipriešinti. (...) Problema, kurią matėme ne vienoje šalyje, yra tai, kad tais atvejais, kai šalys nekovoja už save taip, kaip kovojate jūs, jos tampa dar labiau priklausomos nuo Kinijos ir tada pasipriešinti tampa sunkiau“, – dėstė M. Murray.

Be kita ko, JAV pareigūnas sakė, jog galimus prekybos su Kinija praradimus kompensuoti galėtų padėti naujų rinkų paieška Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Jis taip pat akcentavo naujų pasaulinių tiekimo grandinių kūrimą, mažinant priklausomybę nuo Pekino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A?

A? portretas
Ir kas tai galėtų ginčyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių