Kilo abejonių dėl E. Gusto paskyrimo ŽŪM pavaldžios įstaigos vadovu

Konservatoriai prašo etikos sargų įvertinti žemės ūkio viceministro Evaldo Gusto galimą skyrimą Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vadovu.

Į naują Seimą išrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Vyšniauskas ketvirtadienį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos paprašė ištirti, ar E. Gustui neturi būti taikomas vienerių metų „atšalimo laikotarpis“. 

„Matome, kad nueinanti valdžia visomis išgalėmis stengiasi savo politikus, kurie rinkimų nelaimėjo, sukišti į šiltas pavaldžių įstaigų institucijas. Ypač tokių paskyrimų regime ne kur kitur, kaip Žemės ūkio ministerijoje“, – pranešime sakė politikas.

Anot jo, Viešųjų̨ ir privačių̨ interesų derinimo įstatymas aiškiai sako, kad valstybės politikas negali vienerius metus tapti jam pavaldžios įstaigos vadovu.

A. Vyšniauskas BNS sakė iš savų šaltinių turintis žinių, kad konkurse dalyvavo septyni pretendentai, o E. Gustas jį laimėjo ir šiuo metu yra tikrinamas tarnybų. Apie tai, remdamasis neįvardintais šaltiniais, pranešė ir portalas delfi.lt.

„Ministerija bandys atsakyti, kad E. Gustas šitos įstaigos nekuravo, nes viceministrai kuruoja konkrečias įstaigas, bet tas kuravimas yra nelabai formalus – taip, ministras paveda, bet klausimas yra toks, ar tu, kaip viceministras, nenusišalinai nuo klausimų, nepriėmei sprendimų, kurie buvo susiję su ta agentūra. Aš nuoširdžiai manau, kad tai yra neįmanoma“, – sakė A. Vyšniauskas.

Matome, kad nueinanti valdžia visomis išgalėmis stengiasi savo politikus, kurie rinkimų nelaimėjo, sukišti į šiltas pavaldžių įstaigų institucijas.

Jis, be to, pabrėžė, kad Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras vadovo neturi jau kelerius metus.  

Žemės ūkio ministro atstovas Rosvaldas Gorbačiovas BNS sakė konkurso laimėtojo pavardės negalintis atskleisti, kol vyksta patikra ir jis nepatvirtintas į postą.

„Kai bus oficialiai paskirtas, tik tada informuosime visuomenę, kas yra laimėtojas. Laimėtojas pageidavo, kad jo asmens duomenys nebūtų viešinami, kol jis bus paskirtas į pareigas“, – teigė R. Gorbačiovas. 

„Tai, kas kalbama viešoje erdvėje, aš negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, – sakė jis.

Su E. Gustu BNS susisiekti ketvirtadienį nepavyko.

VTEK atstovė spaudi Eglė Ivanauskaitė sakė, kad A. Vyšniausko prašymą komisija, tikėtina, nagrinės posėdyje kitą savaitę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių