Kaip Seimo narys A. Skardžius su pavaldiniu vėją kinkė

STT pradėjo tyrimą, ar Seimo nario Artūro Skardžiaus veikla nėra korupcinė rengiant ir svarstant teisės aktų projektus, siejamus su energetika. Tokią veiklą galima įžvelgti atsigręžus į laikus, kai politiko šeima žengė į energetikos verslą.

Po didinamuoju stiklu

Tyrimo epicentre partijas keisti įpratęs socialdemokratas A.Skardžius atsidūrė paaiškėjus, kad nėra deklaravęs ryšių su vėjo jėgainių verslininkais, kurie moka už žemės sklypo nuomą. Taip pat paaiškėjo, kad Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas aktyviai reiškiasi rengiant ir svarstant su energetika susijusius teisės aktų projektus. STT tyrimas turėtų atsakyti, ar politikas kartais negina su vėjo jėgainių verslu susijusius asmenis.

"Atliekant tyrimą bus surinkti, išanalizuoti duomenys ir įvertinta, ar buvo padaryta korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų rengiant ir svarstant atskirus teisės aktų projektus, kuriais reglamentuojamas vėjo energetikos ir kitų atsinaujinančių išteklių energetikos rūšių plėtros skatinimas", – sakoma STT pranešime.

Rankoves pasiraitojo ir Seimo Antikorupcijos komisija. Seimas priėmė nutarimą, suteikiantį Antikorupcijos komisijai specialiosios tyrimo komisijos statusą ir įgaliojimus. Vitalijaus Gailiaus vadovaujamai komisijai pavesta iki spalio 10 d. ištirti ir pateikti įvertinimą, ar A.Skardžius tinkamai deklaravo savo privačius interesus, nustatyti, ar šiam politikui dėl jo šeimos turimos žemės nuomos sutarties su bendrove "Renovacijos partneriai" nekyla viešųjų ir privačių interesų konfliktas. Taip pat bus tiriama, kokiomis aplinkybėmis A.Skardžius vėjo jėgainių verslininkams nuomoja jam Šilutės rajone priklausantį žemės sklypą, kuriame stovi vėjo jėgainių parkas, ir gauna gerokai didesnę nuomos kainą nei šalia esančių sklypų savininkai.

Tvirti ryšiai

Padirbti Seime – ne vien politinį bagažą, bet ir vertingo turto susikaupti. Tokią taisyklę būtų galima pritaikyti trečią kadenciją su dviejų kadencijų pertrauka parlamente pradėjusiam ir čia įvairias pareigas užėmusiam A.Skardžiui. Greta politiko galima pastatyti ir dabartinį Lietuvos atsinaujinančių energetikos išteklių asociacijos (jos prezidentu 2008–2012 m. buvo A.Skardžius) direktorių, verslininką Romualdą Patalavičių.

Glaudžiai siejasi ir šių abiejų asmenų šeiminiai ryšiai. Abu šiuos asmenis sieja ir politika: A.Skardžius buvo vienas iš Naujosios sąjungos (socialliberalų) įkūrėjų, R.Patalavičius – šios partijos narys. A.Skardžiui 2004–2008 m. kadencijos Seime būnant Audito komiteto pirmininku ir pirmininko pavaduotoju, neleistina veika, davusia postūmį verslui, pagarsėjo šio komiteto patarėjas R.Patalavičius.

Ekonomisto R.Patalavičiaus šių laikų biografija nėra paprasta. Nuo 2000 m. gegužės iki kadencijos pabaigos jis dirbo prezidento Valdo Adamkaus referentu ekonomikos klausimais, jam buvo pavesta kuruoti Seimo Ekonomikos komiteto darbą. Nuo 2003 m. dirbo tuomečio Seimo pirmininko Artūro Paulausko vyresniuoju patarėju ekonomikos klausimais. Seimo pirmininkui tapus laikinuoju Lietuvos prezidentu, dirbo laikinai pareigas einančio prezidento patarėju ekonomikos klausimais.

Šoko į vėjo verslą

2005 m. rugsėjo 26 d. bendrovė "Lietuvos energija" paskelbė konkursą statyti vėjo jėgaines antrojoje zonoje (Klaipėda–Pagėgiai), kurios bendra didžiausia vėjo elektrinių galia turėtų būti ne didesnė kaip 40 MW. Konkurse registravosi 20 dalyvių. Tačiau iš jų tik 9 pateikė pasiūlymus. Konkurse persigalvojo dalyvauti ne tik energetikos veikla užsiimančios nedidelės Lietuvos bendrovės, bet ir kelios užsienio firmos.

Net vieno iš to meto šalies verslo flagmanų, koncerno "Achema" bendrovė "Hidrostotys" konkurso komisijai nepateikė pasiūlymų, nors ir buvo užsiregistravusi.

2005 m. gruodžio 13 d. paskelbtas konkurso nugalėtojas – bendrovė "Naujoji energija".

"Naujoji energija" – tuo metu Vilniuje, viename iš daugiabučių Baltupių gatvėje įsikūrusi bendrovė. Įmonių rejestre ji buvo įregistruota praėjus vos savaitei po konkurso paskelbimo. Gal jos įkūrėjams ir vadovams pasisekė todėl, kad tuo metu per keletą žingsnių nuo "Naujosios energijos" būstinės registruota daugiau kaip dešimtmetį veikianti viešoji įstaiga Ekologinės energijos centras, propaguojanti atsinaujinančią, taigi, ir vėjo energiją?

O gal paslaptis ta, kad vieną du darbuotojus teturinčios bendrovės, kai buvo tvarkomi pirminiai dokumentai būsimai energetinei veiklai, direktorė – Asta Patalavičienė? Jos vyras R.Patalavičius tuo metu jau dirbo patarėju Seimo Audito komitete.

Pirko žemes

2006 m. balandžio pradžioje Ūkio ministerija išdavė "Naujajai energijai" licenciją plėsti elektros energijos gamybos pajėgumus statant Čiūtelių vėjo elektrinę Šilutės rajone, Čiūtelių ir Lankupių kaime. Vėjo jėgainių parkas pagal pirminius duomenis turėjo apimti 240 ha plotą.

Gerais norais sotus nebūsi – visa žemė Čiūtelių ir Lankupių kaimuose jau buvo susigrąžinta buvusių savininkų bei jų palikuonių. Tik štai netikėtai 2006 m. rugsėjo pabaigoje čiūžt ir nusileido į pamarį vilnietis 20-metis Tomas Patalavičius. Astos ir Romualdo Patalavičių atžala Čiūtelių kaime nusipirko 7,5 ha žemės sklypą.

T.Patalavičius nebuvo vienišas atvykėlis. Po dviejų mėnesių nutūpė ir A.Skardžius su žmona ūkininke Snieguole. Sutuoktiniai nuosavybės teise įsigijo beveik 29 ha sklypą. Kai Tomas pirko sklypą, A.Skardžius buvo Seimo Audito komiteto pirmininkas. Tomo tėvas – šio komiteto patarėjas, A.Skardžiaus pavaldinys.

Nepraėjus nė metams, Skardžių šeima turimą sklypą išnuomojo vilniškei bendrovei "Energijos versmė", ši tą pačią dieną sklypą pernuomojo T.Patalavičiui. Sutapimas – tuo metu A.Skardžius neteko Seimo Audito komiteto posto. Ne tik Čiūtelių ir Lankupių, bet ir Grumblių bei Sakutėlių kaimuose keliasdešimties hektarų dešimt sklypų nusipirko ir bendrovė "Naujoji energija".

Iš paskos – antrinė bendrovė

"Energijos versmė" ne tik subnuomavo Skardžių šeimos sklypą, bet ir pati ėmė Čiūteliuose, Lankupiuose žemes supirkinėti. Tačiau ši bendrovė nebuvo konkurentė. "Energijos versmė" buvo įregistruota metais vėliau negu "Naujoji energija", tačiau tuo pačiu adresu Vilniuje, Baltupių gatvėje.

Tyrę būsimos vėjo elektrinės veiklos poveikį aplinkai Klaipėdos mokslininkai neslėpė, kad juos pasamdė bendrovė "Naujoji energija", kurios direktorė A.Patalavičienė, ir bendrovė "Energijos versmė", vadovaujama darbo patirties energetikos srityje turinčio Sauliaus Veličkos. Abi bendrovės ne tik registruotos tuo pačiu adresu, bet identiški ir jų elektroninio pašto adresai. Beje, tuo metu bendrovė "Energijos versmė" neturėjo Ūkio ministerijos licencijos verstis energetikos verslu.

100 metų nereikš pretenzijų

Nors aplink Čiūtelių vėjo jėgainių parką tik kelios sodybos telikę, tačiau ne visi žemių, patenkančių į elektrinės veiklos zoną, šeimininkai sutiko atsisveikinti su savo nekilnojamuoju turtu.

"Už galimus nepatogumus man yra tinkamai kompensuota. Kompensacijos dydis atitinka mano interesus ir yra abiem šalims priimtinas. Pretenzijų neturiu ir ateityje nereikšiu", – po tokia fraze pasirašė 23 žemių, kuriose veikia vėjo jėgainių parkas, savininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klp

Klp portretas
Aferisto fizonomija.

zona

zona portretas
aferistai turi sėdėti už grotų

Antanas

Antanas portretas
Kažin ar daugiau nebus Seimo įvaizdžio taisytojų. Kildišienė tai bent išėjo pati, o šitie trys vyrukai tai padorumo liga matyt neserga.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių