Istorikai: dabartiniai ministrai išsilavinimu neprilygsta tarpukario ministrams

Tarpukario ministrų biografijas nagrinėję istorikai sako, kad dabartinės Lietuvos ministerijų vadovai išsilavinimu gerokai nusileidžia - jų pirmtakai mokėję ne vieną užsienio kalbą, buvo baigę geriausius užsienio universitetus. Tačiau tarp šimto pirmosios respublikos ministrų nebuvo nė vienos moters.

Mindaugo Tamošaičio, Algio Bitauto ir Artūro Svarausko sudarytas biografinis žodynas – pirmasis leidinys, kuriame visų tarpukario Lietuvos ministrų biografijos. Kai kurių jų gyvenimo detalių, nuotraukų teko paieškoti to meto spaudoje ir archyvuose. Per visus dvidešimt dvejus pirmosios nepriklausomybės metus ministrų kabinete dirbo lygiai 100 ministrų – istorikai sako, pradžioje vyriausybės keitėsi dažnai ir kiek nusistovėjo tik po 1926-ųjų perversmo.

„Kuriantis Lietuvos valstybei buvo dvi labai įdomios ministerijos, kurių šiandien mes ir nelabai žinome, tai buvo žydų reikalų ministerija ir gudų reikalų ministerija, jos buvo be portfelio. Tai nereiškia, kad ministras vaikščiojo be portfelio, tiesiog jis neturėjo savo ministerijos, jis – tik vienas asmuo – atstovavo savo tautybės reikalus“, – sakė vienas iš knygos bendraautorių Algis Bitautas.

Istorikai sako, daugiausiai – net devyniose vyriausybėse – dirbo arba joms vadovavo Juozas Tūbelis. Tarp ministrų buvo teisininkų, agronomų, mokslininkų, medikų, tik nė vienos moters, nors jos buvusios itin aktyvios visuomeninėje veikloje.

„Buvos svarstoma galimybė visuomenininkei, žurnalistei Felicijai Bortkevičienei paskirti maitinimo ministrės postą, tačiau vyrai nutarė, jog galbūt moters buvimas vyriausybėje tik žlugdys visos vyriausybės autoritetą, nes tokios praktikos anuomet nebuvo ir nė vienoje Europos valstybėje“, – pasakojo istorikė Ingrida Jakubavičienė.

Ministrų biografijas nagrinėję žodyno sudarytojai sako, dabartinių vyriausybių nariai išsilavinimu gerokai nusileidžia tarpukario Lietuvos ministrams, kurių dažnas kalbėjo ir penkiomis užsienio kalbomis.

„Visi buvo baigę mokslus (kai kurie carinės Rusijos imperijos universitetuose, kiti – Vakarų Europos universitetuose), nemaža jų dalis buvo apsigynę daktaro vardą, turėjo profesoriaus titulą, ministru bet kas netapdavo“, – sakė istorikas A. Bitautas.

Maždaug trečdalis tarpukario ministrų buvo nužudyti nacių arba sovietų, jiems atminti Ukmergės rajone planuojama pastatyti paminklą.


Šiame straipsnyje: ministraiišsilavinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tam ,,,rusijos troliuj,,, -- idiote lietuviskas ...skaityk savo lietuvos istorija ,tu nedanesiotas , aborto auka --po to piktinkis... ir aplamai prie ko cia ta rusija ir jos troliai --kada lietuva taip ir neuzsiaugino lietuvoj nei vieno patrijoto lietuvio kuriam rupetu valstybe ir tauta ,o ne savo kisene...

to anonimas

to anonimas portretas
Rusijos trolio komentaras - ignoruokite ir nemaitinkite rusiškos propagandos. Kauno diena, aišku, visiškai nevykdo komentavimo sekcijos monitoringo ir leidžia savo melus skleisti įvairiems šovinistams. Apgailėtina.

Anonimas

Anonimas portretas
todel Smetonine lietuva gilioj siknaskyles skylej ir sedejo , kad ministeriai super mokyti buvo ,propesorai ir kunigai ,o bendrai paemus visi lietuviu tautos ir valstybes parsidave isdavikai , kysininkai ,karjeristai aferiugos-variugos....lietuvos .zmones paskutiniai europoje issivadavo is baudziavos net rusijoj baudziava buvo panaikinta 1897 metais ,o lietuvoj 1922,bet faktiskai egzistavo iki 1936 metu, gyveno uteletose bakuzese ,uztat 1940 metais visoa lietuvos liaudis prabalsavo 87% balsu del stojimo y sovietu rusijos sajunga , ne taip kaip velgi gauja propesoru ,kunigu ,tautos isdaviku stojo y euro sojuza su 18% balsu pirmu balsavimu ir su kruopu ,cukraus,degtines pagalba antru balsavimu su 24% balsu ---ko pasekoje vel turim okupuota ,isdraskyta saly ,sunaikinta tauta , ekonomika ,zemes uky , pramone , svietimo sistema .......vel teks pradet is naujo atstatinet ,ka sugriove propessorai ,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių