Išgyvenusių ukrainiečių įkaitų istorijos kelia šiurpą: tai turi liautis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis apsilankė Šiaurės Ukrainoje esančiame Jahidnės miestelyje, kur susitiko su vietiniais gyventojais, keturias savaites laikytais mokyklos rūsyje.

Kaip pasakojo išgyvenusieji, dalis žmonių neištvėrė vaistų, maisto ir gryno oro stygiaus bei žiauraus okupantų elgesio tamsiose tvankiose patalpose, kuriose jie buvo priversti gyventi kartu su daugiau nei 300 žmonių, čia suvarytų miestelį okupavusių Rusijos pajėgų.

„Prabėgo jau pustrečių metų, o gyvųjų liudininkų istorijos ir šiandien kelia šiurpą. Į klausimą, ką privalome padaryti, kad tai niekada nepasikartotų mano atsakymas aiškus: aiški strategija Ukrainos pergalei. Daugiau ginkluotės be apribojimų ją naudoti ir daugiau mūsų, Vakarų, supratimo, kad čia žūsta, rusų pajėgų įkalinami ir kankinami žmonės. Tai turi liautis“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per beveik mėnesį nuo įkalinimo pradžios iki išlaisvinimo dienos, kai Rusijos pajėgos buvo išstumtos iš Jahidnės, mirė dešimt žmonių. Tarp įkaitų jauniausias buvo šešių savaičių kūdikis, dešimtys kitų vaikų ir keli pagyvenę žmonės, iš kurių vyriausiam – 93 metai.

Čia žūsta rusų pajėgų įkalinami ir kankinami žmonės.

Rūsyje nebuvo tualeto. Pirmąją savaitę belaisviai buvo priversti vietoje tualeto naudoti kibirus, tačiau netrukus rūsys tapo sausakimšas, o sąlygos jame –  antisanitarinės.

Šeštadienį G. Landsbergis taip pat lankėsi ir Rusijos apšaudymų pažeistoje Kyjivo hidroelektrinėje bei Černihivo srityje. Užsienio reikalų ministras žadėjo, kad parama Ukrainos energetinės infrastruktūros atstatymui bus teikiama ir toliau.

„Rusijai sistemingai ir tikslingai naikinant Ukrainos energetikos sistemą, ir toliau teiksime paramą Ukrainos energetinės infrastruktūros atstatymui, į pagalbos projektus stengiantis įtraukiant daugiau tarptautinių partnerių. Tai ypač svarbu artėjant šaltajam sezonui“, – apsilankęs Kyjivo hidroelektrinėje, pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras vizito metu taip pat susitiko ir su Černihivo srities gubernatoriumi Viacheslav Chaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių