I. Šimonytė įvertino diskusiją sukėlusį Seimo sprendimą dėl KT teisėjų

Premjerė Ingrida Šimonytė  atidėti Konstitucinio Teismo (KT) teisėjų paskyrimo procedūrą. Ministrė pirmininkė patikino, kad teisėjai tikrai bus paskirti šioje Seimo kadencijoje, bet taip pat priminė, kad problemos dėl nepaskirtų KT teisėjų kilo dar „valstiečių“ vadovaujamame Seime.

I. Šimonytė taip pat teigia, kad naujieji Seimo nariai dar nespėjo susipažinti su kandidatūromis, todėl tai galėjo lemti procedūros nukėlimą.

„Man kartais keista girdėti kritiką žmonių, kuriems patiems panašūs priekaištai buvo reiškiami, kuomet nebuvo nei sesijos pabaiga, nei naujo Seimo pradžia. Tuomet buvo diskutuojamos kai kurios iš šių kandidatūrų, o dabar nemaža dalimi Seimas yra pasikeitęs ir neturėjo galimybės dalyvauti pirmose diskusijose ir pirmose kandidatų prisistatymuose bei prisistatymuose frakcijose. Tai ne pirma diena, kuomet dalis KT teisėjų eina laikiname režime. Galėjo būti ši situacija pakeista praeitame Seime, nebuvo. Dabar šis Seimas neseniai pradėjo darbą ir yra daug žmonių, kurie norėtų su kandidatais susipažinti, padiskutuoti ir kelti sau svarbius klausimus. Manau, kad Konstitucinė pareiga bus įvykdyta ir KT teisėjai šiame Seime tikrai bus paskirti“, – sakė I. Šimonytė.

Man kartais keista girdėti kritiką žmonių, kuriems patiems panašūs priekaištai buvo reiškiami, kuomet nebuvo nei sesijos pabaiga, nei naujo Seimo pradžia.

Antradienį Seimui buvo planuojama pateikti Giedrės Lastauskienės, Andriaus Kabišaičio ir Algio Norkūno kandidatūras eiti Konstitucinio Teismo teisėjų pareigas. Tačiau KT teisėjų pateikimas buvo išbrauktas iš antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad trijų naujų KT teisėjų skyrimo procedūros antradienį buvo atidėtos saugant Seimo narių sveikatą, trumpinant gyvų Seimo plenarinių posėdžių trukmę.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad kitą savaitę Seimas planuoja posėdžiauti nuotoliniu būdu, o pagal Seimo statutą, dėl KT teisėjų skyrimo turi būti rengiamas slaptas balsavimas, kuris gali vykti tik gyvai. Todėl, pasak Seimo vadovės, KT teisėjų paskyrimai nekeliami į pavasario sesiją.

„Siektume, kad ketvirtadienį rytinis posėdis būtų paskutinis gyvas posėdis, kad baigtume gyvus posėdžius ketvirtadienį iki pietų (...) Jei norėtume baigti visą procedūrą dėl KT teisėjų, mums reikėtų gyvai rinktis ne tik ketvirtadienį po pietų, bet ir kitą antradienį“, – seniūnų sueigoje sakė Seimo pirmininkė.

Tuo metu „valstietė“ Agnė Širinskienė valdantiesiems teigė, kad KT teisėjai nepaskirti metus laiko, o Seimo sesija, tvirtino politikė, pratęsta būtent dėl to, kad būtų patvirtinti teisėjai. Opozicija taip pat kėlė klausimą, ar tokiu būdu valdantieji nori pakeisti KT teisėjų kandidatūras.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda į KT teisėjas teikia Seimo jau kartą atmestą advokatės G. Lastauskienės kandidatūrą, o Aukščiausiojo Teismo pirmininkė į šias pareigas siūlo teisėją A. Norkūną.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen siūlo paskirti Konstitucinio Teismo teisėju Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovą A. Kabišaitį. Buvęs Seimo vadovas Viktoras Pranckietis A. Kabišaičio kandidatūrą ketino teikti jau darbą baigusiame Seime.

Konstitucinį Teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Kandidatus teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Pavasarį Seimas atmetė visus tris teiktus kandidatus į KT teisėjus. Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo, teisėjo Gedimino Mesonio ir teisėjo Vyto Miliaus kadencija baigėsi 2020 metų kovo 19 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AR Konstitucinio teismo įstatymas

AR Konstitucinio teismo įstatymas portretas
NEBEGALIOJA ? PAGAL įstatymą KT pirmininkas , pasibaigus jo kadencijai ,(o ji PASIBAIGĖ ),,pareigas turi PERDUOTI KITAM teisėjui (atrodo,vyriausiam pagal amžių ).Jeigu jau tame lygyje nesilaikoma įstatymų ,tai koks PAVYZDYS VISIEMS piliečiams ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių