I. Kačinskaitė-Urbonienė: Darbo partijai pritrūko laiko parodyti savo atsinaujinimą

Dviejose savivaldybėse antrajame ture kovosiančiai Darbo partijai geresniems rezultatams pasiekti pritrūko laiko, kad įrodytų rinkėjams, jog atsinaujino, sako parlamentarė, buvusi šios partijos kandidate į meres sostinėje Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

„Neabejotinai tikėjomės išlaikyti tą patį, truputėlį tikėjomės, kad pavyks geriau pasirodyti. Tačiau vertinant visas aplinkybes, tiek ir partijos pirmininko pasikeitimą, tiek ir komandos atsinaujinimą, natūralu, kad galbūt šiek tiek pritrūko laiko rinkėjams parodyti tą atsinaujinimą ir šiek tiek įtikinti, kad mūsų atstovai gali būti patys geriausi savivaldybių tarybose“, – BNS spaudos konferencijoje pirmadienį sakė politikė.

„Tačiau viskas dar prieš akis, su tuo atsinaujinimu, aš manau, kad mes kituose rinkimuose pasirodysime kur kas geriau“, – pridūrė ji.

Liko be pergalių didmiesčiuose

Darbo partija liko be frakcijos Vilniaus miesto taryboje, kurioje iki šiol dirbo, o jų kandidatams čia nepavyko patekti į antruosius turus. Politikai tai aiškina didesnėmis kitų partijų finansinėmis galimybėmis, vėliau pradėta kampanija.

„Tikrai ryškus momentas yra ir biudžetas: tautinės bendrijos, tautinės mažumos, į kurias mes irgi orientavomės, buvo patrauktos ir palankiau, matyt, įvertino Lenkų partijos atstovus. Jų biudžetas buvo gal kokius aštuonis kartus didesnis negu mūsų“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Ji teigė, kad išryškėjus rinkimų lyderiams pati į antrąjį turą patekti nebesitikėjo bei pripažino, jog „vėlokai sustartavo“ kaip kandidatė į merus.

„Mes padarėme viską, ką galėjome. Apmaudu šiek tiek, kad nepavyko labiau įtikinti rinkėjų, kad jau mes atsinaujinome ir jau mes esame pasiruošę daugiau to pasitikėjimo įgyti. Peržiūrėsime rezultatus, pasižiūrėsime – kai kur labai nedaug pritrūko, vos keliasdešimt, šimto balsų. Tas vietas tikrai pasižiūrėsime ir ką galėtume daryti geriau, kad nepasikartotų“, – kalbėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Tačiau viskas dar prieš akis, su tuo atsinaujinimu, aš manau, kad mes kituose rinkimuose pasirodysime kur kas geriau.

Ji teigė, kad ir neturėdama frakcijos partija aktyviai dalyvaus Vilniaus viešajame gyvenime.

Iš rinkiminės kovos pasitraukusi kandidatė į Vilniaus merus sakė, jog jau sulaukė į antrąjį turą patekusio Artūro Zuoko prašymo jį paremti, tokio prašymo „darbiečiai“ tikisi ir iš konservatoriaus Valdo Benskunsko.

„Dar su komanda neturėjome galimybės apsitarti. (...) Tikrai spręsime, norime, kad būtų atkreiptas dėmesys į mums svarbiausius klausimus, tai tie, kurie įsipareigos tai daryti, manau, tą ir paremsime“, – sakė politikė.

Kalbėdamas apie rezultatus didžiuosiuose miestuose V. Fiodorovas sakė, jog esama finansavimo tvarka padaro mažesnėms partijoms kandidatavimą juose labai nepatrauklų.

„Vilniaus pavyzdys yra labai akivaizdus: konservatorių investicijos ilgą laiką buvusį reitingo lyderį nurungė. Niekas nesitikėjo tokio rezultato iš konservatorių, bet akivaizdu, buvo mesti dideli pinigai“, – sakė jis.

Pasak politiko, mažesnės partijos vis dar gali konkuruoti lyderiais, tačiau juos išryškinti tokiuose miestuose kaip Kaunas, kur rinkimus pirmajame ture laimėjo trečią kadenciją miestui vadovausiantis Visvaldas Matijošaitis, nėra lengva.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Rezultatai Kėdainiuose – pergalė

Darbo partija rinkimuose pelnė 3,67 proc. balsų, du jų kandidatai – Viktoras Fiodorovas Kėdainių rajone ir Rolandas Janickas Ukmergės rajone – varžysis dėl mero posto antrajame ture. Per 2019-ųjų rinkimus už Darbo partiją balsavo 5,09 proc. rinkėjų.

Partijos pirmininko pavaduotojas, parlamentaras V. Fiodorovas teigė, jog šis rezultatas jį džiugina, nes pasitikėjimą Kėdainiuose partija atgavo, pasak jo, „ilgai, kryptingai, nuosekliai dirbdami“.

„Tik po kurio laiko Darbo partija grįžo prie tokio rezultato, kokį mes pasiekėme šiuose rinkimuose. Aš vertinu šiuos rezultatus kaip pergalę“, – kalbėjo jis.

Tik po kurio laiko Darbo partija grįžo prie tokio rezultato, kokį mes pasiekėme šiuose rinkimuose. Aš vertinu šiuos rezultatus kaip pergalę.

Partija šiuose rinkimuose iškovojo 47 mandatus. 2019 metais partija jų buvo pelniusi 62. Pasak V. Fiodorovo, rezultatus lėmė „bendras fonas, Darbo partijos bendras reitingas, bendras įdirbis kiekviename rajone“.

Pasak jo, itin apmaudu dėl tų savivaldybių, kur partijos kandidatai nepateko pritrūkus keliolikos balsų.

„Dėl šitų labiausiai apmaudu, nes galėjome tikrai tuos 10, 20 ar 30 balsų susirinkti net be didesnės strategijos, tiesiog gal kažkas buvo nepamatuota. Tai dėl šitų apmaudžiausia“, – sakė jis.

Politikas taip pat apgailestavo, kad partijai nepasisekė Telšiuose, teigė, kad rezultatas Vilniuje taip pat galėjo būti geresnis.

„Mes tikrai jutome didelį spaudimą regionuose: tiek naujai susikūrusi partija Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, tiek socialdemokratų partija aktyviai draskė skyrius, kvietė žmones ir tikrai sudarė didžiulį spaudimą, dėl ko galbūt dabar gali džiaugtis geresniais rezultatais“, – kalbėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Bet ilgalaikėje perspektyvoje pamatysime, ar tai buvo tvaru“, – pridūrė ji.

V. Fiodorovas teigė, jog, nepaisant mažiau sėkmingų rinkimų, partija toliau ieškos savo tapatybės ir dalyvaus Seimo rinkimuose.

„Tas atsinaujinimo kelias tikrai vyksta, aišku, tam reikia laiko. Aktyvi frakcija, manau, kad bus dar aktyvesnė ateinančiose Seimo sesijose. Bet kokiu atveju, mes surasime tikrai galimybę toliau dalyvauti. Darbo partija tam turi patirtį ir turi žmones, tikrai dalyvausime“, – sakė jis.

 


      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.


      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių