G. Šimkus: nutraukus pensijų kaupimą valstybės dalis neturėtų būti išmokėta

Nutraukus pensijų kaupimo sutartį anksčiau nei žmogui sukaks pensijos amžius, jam neturėtų būti išmokėtas valstybės įnašas, sako Lietuvos banko (LB) vadovas. Pasak Gedimino Šimkaus, šios lėšos turėtų grįžti valstybei arba toliau likti žmogaus sąskaitoje fonde.

Taip jis komentavo Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, kad žmonėms turi būti suteikta galimybė nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių.

„Lietuvoje kaupimą senatvės pensijai rėmė valstybė. Jeigu mes kalbame apie lėšų išėmimą, mano vertinimu, valstybės parama, ypač turint omenyje aktualius poreikius gynybai, ji turėtų būti įvertinta. Valstybė rėmė būtent kaupimą pensijai. Jeigu dabar atsiranda kažkokie kiti motyvai, klausimas, ar tada tikslingai būtų panaudotos valstybės lėšos“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Šimkus.

Arba tai turėtų grįžti valstybei, arba tai turėtų likti kaupime.

„Arba tai turėtų grįžti valstybei, arba tai turėtų likti kaupime. Aš manau, kad ne (neturėtų grįžti žmonėms – BNS), nes valstybė rėmė būtent kaupimą senatvės pensijai“, – teigė LB valdybos pirmininkas.

Šiuo metu valstybė į antros pakopos pensijų fondą perveda 1,5 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio įmoką, o pats darbuotojas – 3 proc. savo atlyginimo (prieš mokesčius).

G. Šimkus mano, kad bus sunku apibrėžti svarbias priežastis nutraukti pensijų sutartį. Jis sutinka, kad tai galėtų būti sveikatos problemos, tačiau kitos aplinkybės, anot jo, yra diskutuotinos.

„Sutikti, kad jeigu žmogus serga kritine liga, kaupia senatvei ir senatvės gali nesulaukti – tai yra akivaizdžiai svarbi priežastis“, – teigė G. Šimkus.

„Galbūt svarbi priežastis kažkam galėtų būti įsirengti pirmąjį būstą ir nusipirkti plazminį televizorių. Surasti balansą tarp šių, manau, svarbių priežasčių bus pakankamai sunku, nes tai yra politinės diskusijos ir dialogo procesas. Pasaulyje yra įvairių praktikų“, – teigė G. Šimkus.

Anot LB vadovo, jau dabar yra numatyti saugikliai padėti žmogui spręsti problemas, susijusias su būstu ar darbo praradimu.

„Darbo praradimas – juk yra bedarbio išmokos. Būsto problemos – įstatymuose yra galimybės atidėti būsto (paskolų – BNS) mokėjimus ir panašiai“, – teigė G. Šimkus. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ketvirtadienį sakė, jog svarbios aplinkybės, leidžiančios nutraukti sutartį, galėtų būti susijusios su sveikatos ar būsto problemomis. Tačiau dėl konkrečių aplinkybių ministrė teigė artimiausiu metu kviesianti pasitarti socialinius partnerius – pensijų fondų dalyvių, darbuotojų ir darbdavių, taip pat LB atstovus, o siūlomi sprendimai galėtų būti svarstomi jau Seimo pavasario sesijoje.

KT ketvirtadienį paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi teismas nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

Anot KT, įstatyme turi būti nustatyti ir kiti senatvės pensijų kaupimo specialiuose pensijų fonduose pabaigos atvejai, taip pat ir atvejis, kai pensijų kaupimas nutraukiamas dalyvio iniciatyva, kai yra svarbių priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
tai kokiu tikslu buvo moketa ta valstybes dalis jei zmogus negali atsiimti,taip iseina,kad ta dalim buvo pamaloninti aferos fondai,kurie pasinaudojo

Asta

Asta portretas
Iš SODROS irgi galima bus pasiimti? Jeigu galima pasiimti, tai jau ne pensijų fondas. Bijot sveikatos problemų? Tam yra sveikatos draudimai. O nutraukus sutartį su pensijų fondu, valstybės įnašas turi grįžti valstybei, o asmens įnašas - į SODRĄ.

Auditorius to Moniksa

Auditorius to Moniksa portretas
Gal reikia jau pradėti mokėti mokesčius nuo viso atlyginimo?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių