G. Paluckas tvirtina, kad valdantieji supriešino opoziciją

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad nekandidatuos į Seimo vicepirmininko postą, nes, jo nuomone, nesulauktų palaikymo nei iš valdančiųjų, nei iš opozicijos. Anot jo, valdantieji, susitarę su Darbo partija ir paskyrę Andrių Mazuronį į Seimo pirmininkės pavaduotojus, supriešino opoziciją. Taip pat G. Paluckas neslepia, kad nebemato priežasties LSDP kartu su kitomis opozicinėmis frakcijos pasirašyti bendradarbiavimo susitarimo.

G. Palucko teigimu, šiuo metu valdantieji, nors ir kalba apie politinės kultūros atgaivinimą, bet elgiasi lygiai taip pat kaip ir „valstiečiai“ praėjusioje kadencijoje – apsunkina opozicijos veikimą ir renkasi tik jiems patogius kandidatus.

„Priežastis yra paprasta. Aš žinau, kad nesulauksiu valdančiosios daugumos didžiausios frakcijos palaikymo. Yra tokia susiklosčiusi situacija, kad valdantieji skiria tik tuos, kas jiems patogu ir reikalinga. Tai akivaizdu, kad aš dėl savo kažkokio asmeninio intereso nedeginsiu socialdemokratų kvotos ar LSDP galimybių turėti savo atstovą valdyboje. Tai dėl šios priežasties mes kitą kandidatą pasiūlysim, kuris konservatoriams bus priimtinesnis“, – Eltai apie savo sprendimą nekandidatuoti į vicepirmininko postą sakė G. Paluckas.

Anot jo, susiklostė neeilinė situacija, kuomet valdantieji tiesiog renkasi, kas jiems yra paranku Seimo valdyboje.

„Opozicija manęs nepalaikys dėl paprastos priežasties, Darbo partija nepalaikys, nes mes jų penktadienį nepalaikėme. Tai akivaizdu, nes jie iš tokio neformalaus opozicijos susitarimo išėjo. „Valstiečiai“ nepalaikys, nes jie lieka be vicepirmininko posto pliki basi. (...) Žinau, kad ir konservatorių frakcijos didžioji dalis manęs nepalaiko, tai man šitas eksperimentas yra nereikalingas. Susiklostė tokia situacija, kad valdantieji renkasi, ką nori palaikyti“, – sakė jis.

Yra tokia susiklosčiusi situacija, kad valdantieji skiria tik tuos, kas jiems patogu ir reikalinga.

Pasak G. Palucko, penktadienį valdantieji, paskirdami A. Mazuronį vicepirmininku, sukėlė vidines priešpriešas opozicijoje.

„Taikomas veidrodinis principas. LVŽS savo laiku buvo apsunkinę opozicijos veikimą, o konservatoriai dabar taiko tokius pačius principus. Jeigu pagal politinės kultūros principą, tai opozicijai, leidžiant išlaikyti orumą, turėtų būti leista teikti kandidatūras pagal frakcijos dydžius. Jie turėtų būti patvirtinti valdančiųjų, neaiškinant, kas jiems būtų patogiau ar gražiau. Šiuo atveju vidinės įtampos opozicijoje yra sukeltos būtent valdančiųjų veiksmų, kuomet buvo pasiūlytas Darbo partijos frakcijos atstovas, kuris neturėjo būti pasiūlytas, bent jau opozicijos žiniomis. Tai nesąžiningas veikimas, trūksta teisingumo, tai akivaizdu“, – teigė LSDP lyderis.

Nebemato galimybių pasirašyti opozicinių frakcijų susitarimo

Paklaustas, ar dar mato galimybių pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą tarp opozicinių frakcijų, G. Paluckas teigė, kad tokios galimybės neberegintis.

„Nemanau, kad jis dabar reikalingas šioje šviesoje, kuomet Darbo partija iškrito iš opozicijos. Nors save ji ir įvardino esant opozicine frakcija, bet poreikis tokiam opozicinių frakcijų susitarimui nėra aktualus. Bendradarbiauti opozicijoje dabar galima tik siekiant tam tikrų bendrų politinių tikslų darbotvarkėje. Nors LSDP formaliai sprendimą priims trečiadienį, bet nematau reikalo tokiam susitarimui be turinio“, – sakė jis.

R. Karbauskis apie opozicijos koaliciją: galbūt ji bus dviejų partijų

R. Karbauskis neatmeta galimybės, kad naujame Seime gali būti sudaryta opozicinių frakcijų koalicija, tačiau ne iš trijų, o iš dviejų frakcijų.

„Galbūt ne iš trijų, kaip mes galvojome, gal iš dviejų – sunku pasakyti“,  –pirmadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis, turėdamas mintyje „valstiečius“  ir  socialdemokratus.

„Kaip mes suprantame, susitarimai tarp pozicijos ir Darbo partijos tikrai neatsirado praėjusį penktadienį. Apie tai, kad bus siūlomas Andrius Mazuronis į Seimo vicepirmininko pareigas, girdėjome  anksčiau negu penktadienį“,- sakė  R. Karbauskis.

ELTA primena, kad naujos kadencijos Seimas pirmajame posėdyje išsirinko Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, jos pirmąjį pavaduotoją konservatorių Jurgį Razmą ir pavaduotoją Darbo frakcijos narį A. Mazuronį.

V. Čmilytės-Nielsen penktadienio sprendimas siūlyti į Seimo vicepirmininkus mažiausios pagal dydį opozicinės frakcijos atstovą A. Mazuronį stebina ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderius. Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, yra Konstitucinė norma, kuomet Seimo pirmininkas pasiūlo vienu iš savo pavaduotojų skirti didžiausios opozicinės frakcijos atstovą.

„Valstiečių“ siūloma kandidatė į Seimo vicepirmininkės pareigas šiuo metu yra Aušrinė Norkienė. Tačiau po pirmadienį vykusio susitikimo su R. Karbauskiu V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad LVŽS frakcijai reikėtų paieškoti kito kandidato į parlamento vicepirmininkus.

Tuo metu LSDP žadėjo siūlyti G. Palucko kandidatūrą, bet po penktadienį susiklosčiusios situacijos jis atsakė posto ir savo kandidatūrą perleido bendrapartiečiui Juliui Sabatauskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pats kaltas

Pats kaltas portretas
Kaip pasiklojei taip ir miegi

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Į seimą Paluckai einate dėl postų ir lovio tai ir susipriešinatės.Jei eitumėt Lietuvos labui tai nekiltų jokių priešpriešų.Praradote gėdos jausmą ,prarasite ir pastikėjimą jumis visai.

poziuris

poziuris portretas
Kreipkis i savo intrigantu opozicionieriu gretas - karbauski, sirinskiene gal pades susitaikyti. Socdemai nusirito iki ju lygio, kokia geda partijai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių