G. Paluckas siūlo visam laikui nustatyti mažesnį PVM šildymui

  • Teksto dydis:

Naujasis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas siūlo visam laikui nustatyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šilumos tiekimui.

„Mes ją vadinam lengvata ir periodiškai vis pratęsiam, bet toks lengvatinis PVM tarifas šildymui galėtų būti nustatytas visam laikui“, - antradienį paskelbtame interviu „Verslo žinioms“ sakė G.Paluckas.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Konservatoriai neseniai įregistravo įstatymo pataisas, pagal kurias lengvata būtų pratęsta dar trejiems metams.

„Valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis laikosi pozicijos, kad PVM lengvata šildymui nėra socialiai teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tuo metu lengvatos automatiškai negauna visi tie, kurie nesinaudoja centrinio šildymo sistema, nepriklausomai nuo jų pajamų. Vyriausybė pasisako už tai, kad šildymo išlaidos būtų kompensuojamos tik mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Lengvatos šalininkai sako, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad šilumos tiekimas daugiabučiams vis dar yra brangus ir neefektyvus, o ne perkelti šią naštą ant vartotojų pečių. Jie teigia, kad panaikinus lengvatą socialinės paramos gavėjais taptų šimtai tūkstančių gyventojų, tai būtų biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala pašalpų gavėjais paverstų daugiabučių gyventojams.


Šiame straipsnyje: Gintautas PaluckasPVM šildymui

NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Baigsis sildymas tada, kai musu liaudis susivienys....Tik komentarus mes mokam rasyt ir skustis, o kovoti?..

taip

taip portretas
Protingas pasiūlymas. Visiems akis bado pajamų nelygybė, jei žmogus, gaunantis 400 EUR jau vadinamas turtuoliu, tai greit virsime Afrikos respublika. Nuo centrinio šildymo norinčių atsijungti yra begalės. Jei šildymas brangs, daugelis žmonių bus priversti taupyti kitų išlaidų sąskaita, gal mažiau valgys, gal atsisakys kultūrinių renginių. Dėl to, kad 5 % gyventojų gali sau leisti mokėti brangiai, neturėtų kentėti visi. Jau ir taip esam linksniuojami, dėl pajamų nelygybės, esame iš tų šalių, kur mokesčius moka vargingiausia gyventojų dalis Ir niekaip nesuprantu, kodėl skirtingi tarifai vadinami lengvata? Lenkijoje, Vokietijoje daug kam yra mažesni tarifai ir jie nešaukia, kad tai lengvata, kuria naudojasi net kitų šalių piliečiai, pvz. maistui.

klaustukas

klaustukas portretas
kada baigsis šildymo sezonas? po vasaros sezono atidarymo palangoje? ar nuo šiol kiaurus metus bus šildoma?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių