G. Nausėda: Lietuva viršūnių susitikime sieks NATO ilgalaikės paramos Ukrainai užtikrinimo

  • Teksto dydis:

Lietuva daro viską, jog NATO viršūnių susitikimas taptu kokybiniu lūžiu Ukrainos ir NATO santykiuose, susitikęs su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tikime ir darome viską, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje pavyktų sutarti dėl ilgalaikės praktinės NATO ir sąjungininkų paramos Ukrainai“, – sakė šalies vadovas.

Susitikime penktadienį aptartas artėjantis NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, Ukrainos narystės Europos Sąjungoje siekis, Ukrainos atstatymo ir Rusijos atskaitomybės klausimai.

G. Nausėda kartojo, jog Lietuva „puikiai supranta, kad Ukraina gina ne tik savo, bet ir visos Europos laisvę bei demokratines vertybes“. Jis taip pat akcentavo, kad Lietuva palaiko būtent Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio taikos, paremtos šalies teritoriniu vientisumu, idėją.

„Esame dėkingi Ukrainai ir jos žmonėms už nepalaužiamą ryžtą. Visomis išgalėmis rėmėme ir toliau remsime Ukrainą. Tvirtai palaikome Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos iniciatyvą, kuri remiasi Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo apgynimu“, – Ukrainos parlamento pirmininkui sakė G. Nausėda.

Prezidentas R. Stefančukui dar kartą patvirtino Lietuvos tvirtą paramą Ukrainai kelyje Europos Sąjungos narystės link ir pažymėjo net ir itin sunkiomis sąlygomis Ukrainos pasiektą reformų pažangą. Pasak šalies vadovo, labai svarbu dar šiemet priimti sprendimą dėl Ukrainos narystės ES derybų pradžios.

Susitikime aptartas Ukrainos atstatymo klausimas. Šalies vadovo teigimu, Ukrainos atstatymo darbai turi būti vykdomi jau dabar. Prezidentas pabrėžė Lietuvos pasirengimą ir toliau prisidėti prie atstatymo projektų.

Pasak šalies vadovo, privalome užtikrinti tarptautinę atsakomybę už visus Rusijos įvykdytus nusikaltimus.

Prezidentas pabrėžė, kad Specialiojo tarptautinio tribunolo įsteigimas – vienintelis būdas priversti Rusijos politinę ir karinę vadovybę atsakyti už agresijos nusikaltimą.


Šiame straipsnyje: NATO viršūnių susitikimaskaras UkrainojeUkrainaGitanas Nausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių