Sveikina EVT sprendimą dėl K. Kallas: ji sugebės įsigilinti į visų valstybių situaciją

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikina Europos Sąjungos (ES) vadovų sutarimą Estijos premjerę Kaja Kallas skirti naująja ES užsienio politikos įgaliotine.

„Kiek aš pažįstų premjerę (K. Kallas – ELTA), ji sugebės įsigilinti į visų valstybių situaciją ir požiūrius bei tikrai tinkamai atstovaus ES tiek derinant mūsų pozicijas Sąjungos viduje, tiek mezgant naujus santykius, ieškant partnerių už ES ribų“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat pasidžiaugė ES vadovų sprendimu antrajai kadencijai Europos Komisijos pirmininke nominuoti Ursulą von der Leyen. Jo teigimu, pirmosios kadencijos metu ji įrodė esanti stipri lyderė.

„Turėjau laiko įsitikinti, kad ji yra lyderis, kuris ne tik labai efektyviai ir drąsiai prisiima iššūkius visos ES mastu, bet ir išlaiko unikalų jautrumą kiekvienos konkrečios valstybės narės problemoms“, – sakė prezidentas.

„Dirbti su ja buvo labai lengva, ji labai noriai sprendė mūsų valstybės problemas, tikiuosi, ji tai darys ir ateityje“, – pažymėjo šalies vadovas.

Tuo metu vertindamas naujuoju EVT pirmininku išrinkta buvusį Portugalijos premjerą, G. Nausėda pasidžiaugė A. Kostos pasikeitusiu požiūriu į Ukrainą ir neslėpė pasitikintis jo sugebėjimais tinkamai eiti šias pareigas. 

„Man yra tekę kalbėtis su juo dar prieš šituos klausimus. Man jis labai nuoširdžiai pasakė, kad supranta, jog jo statusas keičiasi iš esmės, kad jis labai glaudžiai ir tampriai dirbs su kiekviena valstybe atskirai. Jis išgyveno nemažą savo požiūrio transformaciją Ukrainos atžvilgiu per pastaruosius metus, nes pamatė, kas yra Rusija, kokie yra jos kėslai. Tas nuoširdus prisipažinimas man padarė tikrai didelį įspūdį“,  – sakė šalies vadovas.

Darbas yra gana nepavydėtinas.

ELTA primena, kad dėl aukščiausių postų EVT Europos Sąjungos lyderiai sutarė ketvirtadienį.

Kad galėtų pradėti antrąją kadenciją, U. von der Leyen dar turi gauti Europos Parlamento daugumos pritarimą.

Todėl U. Von der Leyen šiuo metu dar siekia ir kitų partijų deputatų balsų. Balsavimas parlamente Strasbūre, pasak parlamento pirmininkės Robertos Mestolos, gali įvykti jau trečiąją liepos savaitę.

Ministras: K. Kallas paskyrimas yra Baltijos šalių ir Rytų flango matymo įvertinimas

ES lyderiams sutarus Estijos premjerę K. Kallas  skirti Bendrijos užsienio politikos vadove, tai yra Baltijos šalių ir Rytų flango matymo įvertinimas, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Tai yra įvertinimas ir Baltijos šalių, ir Rytų flango matymo. Ji niekada neslėpė savo pozicijos, buvo labai aiškiai tvirtai pasisakanti ir vertybiniais klausimais, kurie mums labai svarbūs, matome, kad tai nepakenkė, nesumaišė kortų“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

K. Kallas neretai pasižymėdavo griežta retorika Rusijos atžvilgiu. Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, Estijos premjerės „vanagiškumas“ šiek tiek gali atsispindėti ir būsimo Bendrijos užsienio politikoje.

„Patys politikos derinimo procesai yra gana sudėtingi, dažnu atveju aukštasis įgaliotinis gali kalbėti tai, kas yra suderinta. (...) Jos širdis yra teisingoje pusėje, kaip pavyks sukonstruoti konsensusą Europos Taryboje, dar tą pamatysime“, – sakė G. Landsbergis.

„Darbas yra gana nepavydėtinas“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paviduoliai žmogeliai

Paviduoliai  žmogeliai portretas
Tik tiek ir nusimanot,kad paklausot tokių orlauskų,janutienių ir panašių pilnų neapikantos,kad ne jie kur nors vadovauja.

Pagieža

Pagieža portretas
Dar viena smirdanti šėtonė!

o Estijos gyventojai Kallas tegiamai vertina tik 29 %,

o Estijos gyventojai Kallas tegiamai  vertina tik 29 %, portretas
tai rodo , jog estijos gyventojai, kaip nevykusia politike -- a t s i k r a t ė pasiūsdami į Briuselį
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių