G. Nausėda su politologais aptarė galimus pokyčius santykiuose su Baltarusija

Prezidentas Gitanas Nausėda viešai neskelbtame susitikime su politologais aptarė galimus pokyčius dvišaliuose santykiuose su Baltarusija, BNS trečiadienį patvirtino informuoti šaltiniai.

Susitikimas Prezidentūroje vyko antradienį.

BNS žiniomis, prezidento iniciatyva surengtame susitikime dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir aštuoni politologai – Giedrius Česnakas, Kęstutis Girnius, Juljanas Jachovičius, Tomas Janeliūnas, Laurynas Jonavičius, Vytis Jurkonis, Linas Kojala ir Andžejus Pukšto.

Susitikime buvo apsikeista nuomonėmis dėl kvietimo Baltarusijai atvykti į XIX amžiaus sukilėlių palaikų perlaidojimą Vilniuje lapkričio mėnesį, kalbėta apie situaciją dėl Astravo atominės elektrinės, Baltarusijos identiteto klausimus, Minsko santykius su Rusija, sakė šaltiniai.

Apie šį susitikimą prezidento darbotvarkėje nebuvo skelbta.

Prezidentūra BNS patvirtino, kad toks susitikimas įvyko. Anot G. Nausėdos atstovo spaudai, prezidentas reguliariai kviečiasi įvairių sričių ekspertus, norėdamas išgirsti jų nuomonę.

„Susitikime dalyvavo prezidentas, keli jo patarėjai bei į susitikimą pakviesti politologai. Pagrindinis susitikimo tikslas buvo aptarti užsienio politikos aktualijas per pusantro mėnesio prezidentavimo laikotarpį, buvo skirta dėmesio diskusijai apie Lietuvos santykius su Baltarusija“, – BNS sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Pokytis santykiuose?

G. Nausėda praeitą mėnesį užsiminė, kad yra pasirengęs siekti pagerinti santykius su Baltarusija, bet kartu pabrėžė, jog laikysis griežtos pozicijos blokuoti elektros importą iš Astravo atominės elektrinės.

„Aš esu įsitikinęs, kad mes neturime pirkti elektros iš nesaugiai pastatytos elektrinės, nes tai yra grėsmė mūsų žmonėms, tai yra grėsmė mūsų saugumui“, – žurnalistams Varšuvoje liepos 16 dieną sakė G. Nausėda, atsakydamas į BNS klausimą.

„Bet jeigu įmanoma pagerinti santykius esant štai šitai dedamajai, šitam veiksniui, aš esu pasirengęs tai daryti“, – pridūrė prezidentas.

Jis tuomet sakė dar nepriėmęs sprendimo, ar dialogas su Baltarusija gali vykti aukščiausiu lygiu. Prezidentas tuomet sakė dar svarstantis, ką iš Baltarusijos valdžios kviesti į lapkritį numatomą 1863-1864 metų sukilėlių perlaidojimo ceremoniją Vilniuje.

„Ar tai turi būti aukščiausio lygio vadovo vizitas, leiskite mums dar apie tai pagalvoti ir aš manau, kad netrukus mes galėsime atsakyti jums į šitą klausimą“, – tada kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo pirmąją kadenciją kelis kartus buvo susitikusi su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka.

Vėliau ji pakeitė savo poziciją ir sustabdė aukšto lygio dialogą su Baltarusija, sakydama, kad jis negalimas dėl Minsko glaudžių ryšių su Rusija ir Astravo atominės elektrinės – jos sprendimu nesusitikdavo ne tik šalių vadovai, bet ir užsienio reikalų ministrai.

Pastaraisiais metais Lietuva blokavo Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykių pagrindų susitarimą.

Žiniasklaida šią savaitę pranešė, kad į Baltarusiją netrukus turėtų atvykti JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada portretas
darysi pokycius tevyneje juk tautai pazadejai ar ir cia eilinis dzin juk liko visa ta pati socmafijine struktura tai logiskai mastant jai priklausai o jei priverte tai aiskiai tautai pripazink tai busi gerbiamas per amzius......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių