G. Nausėda: nelegalių migrantų iš Baltarusijos problema yra visos ES problema

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog nelegalių migrantų iš Baltarusijos problema yra visos Europos Sąjungos (ES) problema.

Pasak jo, reaguojant į išaugusius nelegalios migracijos srautus iš Baltarusijos į Lietuvą būtina stiprinti ES išorinių sienų apsaugą ir numatyti daugiau pajėgumų.

„Šiandien kelsiu klausimą Europos Vadovų Taryboje, kad sustiprinta būtų Europos Sąjungos išorinių sienų apsauga, skirta papildomai pajėgumų, kad galėtume efektyviai spręsti klausimus, susijusius su migrantų antplūdžiu“, – ketvirtadienį žurnalistams Briuselyje prieš ES šalių vadovų susitikimą sakė G. Nausėda.

„Priimti į guminį maištą jų negalime, nes neturime tam tinkamų pajėgumų ir turime kuo greičiau išspręsti šitą problemą, nes ji tampa visos Europos Sąjungos problema“, – pridūrė jis.

ES šalių lyderiai ketvirtadienį žadėjo aptarti migracijos klausimus, pastaraisiais metais keliančius galvos skausmą Europai, ypač pietinėms šalims.

„Ši problema įgyja ne tik Pietų kontekstą, bet ir Rytų kontekstą ir Lietuva yra tiesiogiai įtraukta. Baltarusijos režimas pasirinko beveik oficialia savo politika siųsti migrantus per Lietuvos teritoriją į Europos Sąjungą ir gąsdina mus, kad galės ta pati daryti ir su narkotikais“, – kalbėjo šalies vadovas.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos nelegaliai atvyko apie pusė tūkstančio migrantų, daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų valstybių.

G. Nausėda: sektorinės sankcijos Baltarusijai yra adekvačios, pakankamai stiprios

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos Sąjungos (ES) sektorinės sankcijos Baltarusijos ekonomikai yra adekvačios ir „pakankamai stiprios“, o jų nepakakus, bendrija galės įvesti naujus ribojimus.

„Aš manau, kad tai yra pakankamai stiprios sankcijos. (...) Aš manau, kad sankcijos yra savalaikės, sankcijos yra adekvačios, o jeigu pasirodys, kad to yra per maža, mes visada turėsime galimybę dar kartą susitikti ir apsvarstyti naują sankcijų paketą“, – ketvirtadienį žurnalistams Briuselyje prieš ES šalių vadovų susitikimą sakė G. Nausėda.

ES ketvirtadienį užbaigė procedūras, reikalingas įvesti sankcijas septyniems Baltarusijos ekonomikos sektoriams, tarp kurių yra prekyba kalio trąšomis.

Netrukus jos turėtų būti paskelbtos viešai.

Sankcijos šiam sektoriui palies vieną didžiausių pasaulyje Baltarusijos kalio trąšų gamyklą „Belaruskalij“, tačiau nuo jų nukentės ir Klaipėdos uostas bei „Lietuvos geležinkeliai“.

Dalies krovinių neteks baltarusiškas trąšas Klaipėdos uoste kraunantis Birių krovinių terminalas.

„Negalime taikyti sankcijų ir galvoti, kad šitos sankcijos niekaip mūsų nepalies. Taip, jos paliečia, bet tiktai dėl to jos tampa skausmingos ir režimui“, – teigė G. Nausėda.

Sankcijos Baltarusijai įvedamos po gegužės incidento, kai šalies pareigūnai į Minską nukreipė „Ryanair“ orlaivį ir sulaikė opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei jo draugę Sofiją Sapegą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tsakant

Tsakant portretas
Mes prišikom, o jūs valykit, škia...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Tai yra sveiki ir normalūs žmonės. Jie nori pravažiuoti pro Lietuvą. LR neturi jokios teisės juos stabdyti, izoliuoti ir pelnytis iš jų melždama pinigus iš ES biudžeto. Bandymai gauti papildomus milijonus už LR piliečius, išsikėlusius į ES valstybes, kur sočiau, galima nieko nedirbant iš pašalpų metų metus neblogai papramogauti, nepavyko. JK ir kitos valstybės išsiuntė visus LR piliečius atgal pas mus - štai, pasigrožėkite, už kokius buvo papršyta daug pinigų - asmenys parazituojantys nedarbingi. Dabar kita išmetimo banga, metami lauk tie, kurie dar kažką užsienyje dirbo, bet paseno, pasiligojo ir į jų vietas priimami nauji, sveiki ir ne iš Lietuvos. Jie grįžta su keliais eurais ir tai yra jų kokių 16-10 metų "uždarbis", jų tarpe daugybė itin prasigėrusiųjų, narkomanų, luošių su išsigimusiais vaikais, kurie niekada nei mokytis, nei dirbti negalės visi ant Lietuvos biudžeto užmetami, bus išlaikytiniai. Todėl migrantai iš Irako, Irano tikrai nebus naujas pasipelnymo šaltinis.

butu

butu portretas
pats laikas atsisakyt europaslaugu ir imtis patiems salies vidaus poreikius tenkint ir neisileist jokiu pabegeliu tuo paciu apvalyt valdancia sias strukturas nuo neteisetu lgbt is ibroveliu ir ko gero nebe povilionio is sionkubos saikos ir daugiau vadovautis tautos nuomone kuri visa is ???? yra teisi nes pats blogis jau save demaskuoja tai garbingai pripazink imdamasis veiksmu be jokiu /patareju/ nes tie tokie patys kaip ir visi ....?;;;
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių